Šipanska Luka
Raskopana sezona
7.4.2014. 7:38:17h
Šipanci strahuju da će otok biti raskopan cijelu sezonu
Ruski investitor Konstantin Veniamovič Goloscapov, koji je prije nekoliko godina kupio ljetnikovac Katino u Luci Šipanskoj, pri kraju je s radovima na obnovi toga kompleksa.
August Dominus / wikipedia.org

Ruski investitor Konstantin Veniamovič Goloscapov, koji je prije nekoliko godina kupio ljetnikovac Katino u Luci Šipanskoj, pri kraju je s radovima na obnovi toga kompleksa. O, za hrvatsku rijetkim idiličnim odnosima otočana i stranih investitora, kakav je bio na Šipanu, već smo pisali, no od ove zime radovi su stali, pa Šipanci strahuju kako Goloscapov možda neće dovršiti sve radove i izgraditi mjesnu kanalizaciju u Luci Šipanskoj za koju je svojedobno obećao donirati 6 milijuna kuna.

Veliki građevinski radovi na kompleksu trajali su sve do Božića, a nastavak je Ela Mihovilović, iz zagrebačke tvrtke Mikado d.o.o. preko koje ruski investitor i gradi na Šipanu, najavila od 1. ožujka. No, već je počeo i travanj pa se Šipanci pitaju hoće li svi radovi do 1. lipnja biti gotovi, jer tada kreće glavna turistička sezona od koje živi cijeli otok.
Mihovilović je prenijela kako će se raditi sve kako je planirano, ne samo kanalizacija za Šipan, nego će se platiti i rekonstruirati i kompletna elektromreža Luke Šipanske.

Šipanci su do sada bili oduševljeni ruskim investitorom u ovaj veliki rezidencijalni kompleks u Luci koji je kupio od poznate šipanske obitelji Stjepović. Komunikacija s predstavnicima Goloscapova u Zagrebu i šefom gradilišta bila je stalna, a Goloscapovljeva zastupnica u Hrvatskoj Vlasta Pavić, nekadašnja zagrebačka gradonačelnica, lani je gotovo svakih mjesec-dva dolazila na otok.

Očekivali su Šipanci početak gradnje kanalizacije još jesenas. Investitor je donirao projekt i parcelacijski elaborat i nadzor za izgradnju kanalizacije, dok je izvođenje trebalo biti dijelom zajednički financirano s lokalnim partnerima, Gradom Dubrovnikom i Vodovodom Dubrovnik koji je trebao ishoditi potvrdu glavnoga projekta. Mihovilović je potvrdila kako će se raditi sve kako je planirano, ne samo kanalizacija za Šipan, nego će se platiti i rekonstruirati i kompletna elektromreža Luke Šipanske.
Sprega s Dubrovnikom

Radovi, međutim, još nisu počeli, a predsjednik Mjesnoga odbora Luke Šipanske Božo Brajović potvrdio nam je kako je do njih doprla informacija da je Grad Dubrovnik izdao investitoru dozvolu za obavljanje radova na izgradnji elektromreže prema Vili Katino, a za koju treba raskopati samo mjesto.

– Pitamo se do kada je Grad izdao tu dozvolu i hoće li radovi uopće početi i hoće li biti gotovi do sezone... S gradskom upravom moramo sjesti i razgovarati o ovom problemu, da radovi što prije počnu jer Šipanci sigurno neće dopustiti da se čeka sezona i da im mjesto bude prokopano cijelo ljeto, naročito stoga što su za te poslove imali cijelu zimu – kaže Brajović.

– Trebaju nam reći do kada će radovi trajati jer nećemo dopustiti da radovi traju tijekom sezone, a sad sumnjamo kako je investitor u nekoj drugoj sprezi s Gradom Dubrovnikom mimo nas – navodi Brajović.
Dovršiti infrastrukturu

Investitor u Vilu Katino treba još, procjenjuju Šipanci, sve hortikulturno urediti i dovršiti infrastrukturu. Što se tiče obećanja Šipancima, trebao bi pored kanalizacije, urediti još otočne ceste, a napose 2,5 kilometra makadama do Veljega vrha.

Šipanci se nadaju kako će sve obećano dovršiti do ljeta, a što se tiče struje i nove elektromreže za koju je dobio dozvolu za radove, Šipanci prepričavaju kako na cijelom Šipanu nema toliko kabela koliko ih je postavljeno u vili Katino, budućoj privatnoj rezidenciji ovog ruskog poslovnog čovjeka.

Piše: Maja Rilović Koprivec
Link na originalni članak

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved