Porez, kiša, katastrofa
31.7.2014. 5:49:48h
Uz ovakve poreze i dalje smo ovisni o kiši
Članica Uprave Valamar grupe i članica Izvršnog odbora Udruge poslodavaca u hotelijerstvu, o srpanjskoj rupi, posljedicama visokog PDV-a i najavi uvođenja poreza na nekretnine.
401(K) 2012 / flickr.com

Osim što im puno briga ovog ljeta zadaje kišno vrijeme, koje je u nekim destinacijama potjeralo ne samo goste u kampovima, turističke kompanije u polugodišnjim su rezultatima morale odbiti tri posto prihoda zbog porasta PDV-a početkom ove godine.

Štoviše, visoka porezna opterećenja smatraju jednim od generatora "srpanjske rupe" koja se protegnula gotovo do kolovoza. Ivana Budin-Arhanić, članica Uprave Valamar grupe te članica izvršnog odbora Udruge poslodavaca u hotelijerstvu Hrvatske, u razgovoru za Poslovni dnevnik objašnjava što za kompaniju znače najave novih poreza na nekretnine te otkriva da loša potražnja u srpnju nije zaobišla ni najveću turističku kompaniju u Hrvatskoj.

Kako komentirate Valamarove polugodišnje rezultate?
Polugodišnji rezultati u turizmu nisu dobar pokazatelj za ocjenu poslovanja jer uključuju prometom manji dio turističke sezone. Konsolidirani rezultati poslovanja grupacije Valamar za prvih šest mjeseci pokazuju rast noćenja od tek pola posto i prihoda od prodaje od 2,2 posto, pa je rast zapravo skroman. Velik utjecaj na prihode ima i povećanje PDV-a s deset na 13 posto, koje automatski odnosi tri posto više prihoda nego prošlih godina. Rast prihoda zapravo bi bio oko pet posto da PDV nije povećan.

Svi pričaju o srpanjskoj rupi, kako je prošao Valamar?
Za konkretnije analize ipak treba pričekati da prođe glavna sezona. No, činjenica je da ni nas nije zaobišla loša potražnja u srpnju te će se utjecaj sigurno osjetiti na našim ukupnim rezultatima. Rezultat u Dubrovniku je pozitivan zbog velikih ulaganja u podizanje kategorija hotela u ovoj godini, no u našim sjevernim destinacijama srpanjska rupa je značajna. Očito su nas druge destinacije, poput Grčke, ove godine nadmašile na našim ključnim tržištima. No, ovakav rezultat nekih hrvatskih destinacija alarm je koji se hrvatskom turizmu trebao dogoditi usred sezone pa da zaista počnemo razmišljati o promjenama.

Piše: Marija Crnjak
Link na puni članak

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved