Split
Velike ambicije
10.1.2015. 11:07:04h
U Splitu se gradi sedam hotela vrijednosti 200 milijuna eura
U iduće dvije godine izgraditi će se i staviti u funkciju obnovljeni hoteli „Park“ i „Ambasador“, dva nova hotela na Žnjanu, te dva nova hotela na Trsteniku, uz novi hotel na Bačvicama.
Yoko / flickr.com

U iduće dvije godine izgraditi će se i staviti u funkciju obnovljeni hoteli „Park“ i „Ambasador“, dva nova hotela na Žnjanu, te dva nova hotela na Trsteniku, uz novi hotel na Bačvicama.

- Split velikim koracima kroči ka pravoj turističkoj budućnosti, pa iako nismo još turistička velesila poput Rovinja ili Dubrovnika, na pravom smo putu da za koju godinu budemo u njihovu rangu – kazao je između ostalog Ivo Baldasar, gradonačelnik Splita, najavljujući nove velike turističke investicije u Splitu u hotelski sektor.

-Split bi zasigurno mogao imati i puno bolje rezultate da nam stalni problem nije nedostatak hotelskih kapaciteta, ali i to se polako mijenja. Pred nama su investicije u čak sedam gradskih hotela u iznosu od oko 200 milijuna eura, koji će značajno unaprijediti kvalitetu hotelske ponude u gradu.

U Splitu će se u iduće dvije godine izgraditi i staviti u funkciju obnovljeni hoteli „Park“ i „Ambasador“, dva nova hotela na Žnjanu, te dva nova hotela na Trsteniku, uz novi hotel na Bačvicama. Kada se tome dodaju i dugoročni planovi o stavljanju u funkciju turističkog potencijala Istočne obale i hotela koji bi tamo trebali biti, turistička budućnost Splita u hotelskom pogledu je dobra.

Naravno, jedna od bolnih točaka nam je stavljanje u funkciju i na tržište hotela „Marjan“ jer se radi o velikom gradskom hotelu i bez njega je teško zamisliti turizam grada - kazao je Baldasar, naglašavajući kako je odlična suradnja turističkih zajednica grada i županije sa Glavnim uredom HTZ-a u promociji dala odlične rezultate.

- Mi naše nedostatke nadoknađujemo trudom i osmišljavanjem događanja, pa smo tako samo u prosincu u Splitu imali 28 posto više noćenja, od čega samo za novogodišnje blagdane 6 tisuća noćenja.

Zbog odličnog prijema programa Adventa na Rivi već smo u pripremi europske promocije tih događanja za 2015. godinu, jer to je proizvod koji ima publiku i treba ga predstaviti i pozvati goste iz bližih zemalja da dođu uživati u prosincu u Splitu. Idućih mjeseci Advent u Splitu promovirat ćemo u Zagrebu, Ljubljani, nekim austrijskim gradovima…

Plan nam je dogodine u prosincu imati sto posto veći turistički promet – ambiciozno je najavio Baldasar, ističući posebno zasluge Zračne luke Resnik u turističkom prometu Splita i županije.

Piše: R. Mikačić

Split imao najveći rast noćenja u zemlji
Više od milijun noćenja izgubljenih u svibnju i srpnju prošle godine zbog čak 22 kišna dana koja su obilježila te mjesece, nadoknađeni su turističkim prometom u travnju i lipnju te osobito u posezoni, pa Hrvatska turističku godinu završava u solidnom „plusu“ broja dolazaka gostiju od 5 posto (13 milijuna gostiju), dok je broj noćenja rastao 2 posto u odnosu na 2013. godinu i zaustavio se na 73,5 milijuna.

Najveći doprinos takvom rezultatu dale su Splitsko-dalmatinska, Zadarska i Dubrovačko-neretvanska županija sa rastom turističkog prometa (noćenja) od po 5 posto, dok sa „minusima“ 2014. godinu u turizmu završavaju Primorsko-goranska županija (minus 3 posto) i Šibensko-kninska sa minus jedan posto.

Uz pretpostavku da će rast prihoda pratiti fizički promet u posljednjem kvartalu godine, očekuje se da je Hrvatska od turizma u prošloj godini uprihodila iznos iz rekordne 2008. godine, što bi značilo 7,4 milijarde eura.

Rezime je to konferencije za novinare koju je u Splitu u petak održao ministar turizma Darko Lorencin i direktor Glavnog ureda HTZ-a Ratomir Ivičić, uz domaćina Ivu Baldasara, gradonačelnika Splita, grada koji je imao najveći turistički rast noćenja u 2014. godini od čak 22 posto. Prošla godina bila je i dalje u znaku dominacije Nijemaca jer je svaki peti gost u Hrvatskoj iz te države, sa 11 posto svih noćenja pri samom vrhu su i Slovenci, dok Austrijanci čine 8 posto naših gostiju, a slijede ih Česi, Talijani, Poljaci i Slovaci koji su pretekli Nizozemce po broju noćenja na Jadranu.

Značajan pad dolazaka gostiju bilježi se iz Rusije (minus 13 posto), dok je najveći iskorak napravljen u dolascima Skandinavaca koji su ukupno imali 2,5 milijuna noćenja.

Liderima turističkog prometa u zemlji su Rovinj i Dubrovnik sa po 3,1 milijun noćenja, slijede Poreč, Medulin i Umag sa po više od 2 milijuna noćenja, dok je Split sa dostignutih 1,35 milijuna noćenja i najvećim rastom u zemlji na ukupno 14. mjestu po obujmu turističkog prometa. Ispred njega je Zadar sa 1,5 milijun noćenja, Mali Lošinj, Funtana, Pula, Vrsar i druge kamping destinacije u Istri. Istovremeno je Split ove godine pretekao turistički Šibenik, Makarsku, Opatiju, Novigrad i Vir.

Zanimljivo je da su Splitsko-dalmatinska i Dubrovačko-neretvanska županija tijekom cijele 2014. godine imala stalno kontinuirani rast turističkog prometa,zbog čega se svrstala odmah iza Istre po broju noćenja i udjelu od 18 posto ukupnog državnog turizma, te po prvi put pretekla Kvarner.

- Iz prošle turističke godine moramo izvući pouke, nipošto je zaboraviti, iako je bila teška i neizvjesna. Gradovi su bili glavni nositelji turističkog prometa. U idućoj godini planiraju se ulaganja gospodarskih tvrtki i županija u turistički sektor u iznosu od 483 milijuna eura, najviše u Istri, dubrovačkoj regiji te na Kvarneru – kazao je Lorencin u Splitu.

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved