Jelsa
Pet godina bitke
25.7.2014. 6:33:56h
Prvi hidraovioni poletjet će polovicom kolovoza: od Resnika do Jelse za 250 kuna
Prvi hidroavion naše tvrtke European Coastal Airlines iz glavne baze u Resniku poletjet će prema jadranskim otocima polovicom kolovoza, potvrdio nam je to u srijedu Dieter Martin Klaus, čelnik kompanije Europski obalni zračni prijevoz (ECA).
Hammerin Man / flickr.com

Prvi hidroavion naše tvrtke European Coastal Airlines iz glavne baze u Resniku poletjet će prema jadranskim otocima polovicom kolovoza, potvrdio nam je to u srijedu Dieter Martin Klaus, čelnik kompanije Europski obalni zračni prijevoz (ECA).

- Prvi letovi bit će prema Jelsi, Rabu i Puli. To su destinacije za koje smo do sada uspjeli dobiti koncesije za postavljanje pontona gdje bi pristajali naši zrakoplovi. Očekujemo da ćemo uskoro takvu koncesiju dobiti i za pristajanje naših letjelica na Lastovu - kaže Martin Dieter Klaus koji ne krije zadovoljstvo što je ipak uspio savladati brojne prepreke koje stoje na putu ulagačima u Hrvatskoj.

- Punih pet godina vodili smo žestoku bitku, prije svega s lokalnim vlastima da nam dozvole uspostavljanje zračnih luka za naše hidrozrakoplove kojima bismo povezali većinu naseljenih hrvatskih otoka s obalom.

Ohrabruje nas da je ipak krenulo i vjerujemo da ćemo uskoro sve značajnije destinacije na kopnu vezati s otocima i tako dati novi impuls razvoju turizma i olakšati život na vašim otocima - kaže poduzetni Nijemac.

Let od Resnika do Jelse trajat će samo desetak minuta, a konačna cijena karte još nije precizno utvrđena. Pretpostavlja se da će se kretati od 250 do 300 kuna.

Kompanija je već kupila prvi zrakoplov koji će prometovati između kopna i otoka.

- Zrakoplov se nalazi u Švicarskoj i uskoro stiže u našu bazu u Resniku. U međuvremenu će se napraviti probni letovi, dobiti sve dozvole i certifikati i, ako sve bude u redu, polovicom kolovoza s putnicima se može poletjeti za Jelsu, Rab i Pulu. Naručili smo još jedan zrakoplov, već smo zaposlili 28 djelatnika, kompletirali prve posade, a do polovice osmog mjeseca u radni odnos primit ćemo još 15 ljudi.

Trenutačno u Resniku poravnavamo teren za privremeno postavljanje dvaju kontejnera kioska gdje bi bila biljetarnica i privremene kancelarije. Najesen ćemo prema idejnom projektu početi uređenje našega glavnog zračnog pristaništa gdje će inače biti i logistički centar za sve jadranske luke za hidrozrakoplove - pojašnjava Dieter Martin Klaus.

On ističe da ima namjeru u drugoj fazi sve hrvatske otoke hidrozrakoplovima povezati s talijanskim gradovima kao što su Brindizi, Bari, Foggia, Ancona, Rimini, Ravenna, Bologna, Padova, Trst i Venecija. Tako će turisti iz Ancone do Malog Lošinja letjeti samo 32 minute, a od Pescare do Visa 42 minute.

Piše: Marijan Džambo

Šibenčani isporučili pontone
Od ovog projekta Dietera Martina Klausa prve koristi već imaju Šibenčani. Tvrtka Marinetek Gorana Prgina koja posluje u grupaciji NCP-a već je isporučila prvih šest gatova za potrebe hidroavionskog pristaništa u Resniku. Marinetekovi pontoni bit će instalirani u svim zračnim lukama gdje će pristajati hidroavioni.

Inače, ukupna vrijednost kompletnog projekta povezivanja obale s jadranskim otocima premašuje 30 milijuna eura.

POBUNA U ŠTAFILIĆU
Ma zašto ste doveli bagere na plažu?!
Jedna ljetna tradicija se vjerojatno nikad neće dokinuti na dalmatinskom primorju – čim se napune plaže i apartmani, na javna kupališta stiže teška građevinska mehanizacija! Nije ova užanca zanemarena ni u Kaštelima: baš ovog tjedna, usred srpnja, bageri, kamioni, valjci i manovalci osvanuli su na plaži u Resniku, dakle u Kaštel Štafiliću, kako bi ravnali, nasipali i na druge načine pripremali teren za pristanište hidroaviona tvrtke “European Coastal Airlines”.

Kako na gradilištu udaljenom tek 50-ak metara od prepune plaže nema ploče s informacijama, propitivanjem smo doznali da se ravna zemljište na koje će se postaviti nekoliko kontejnera za potrebe hidroavionskog prijevoza i da će sve biti završeno za 10-ak dana. Onda slijedi nova faza – postavljanje pristupnih pontona u more i terase na stupovima nad morem. Tražimo prvog susjeda; u hladovini pred kućom sjedi umirovljeni stomatolog Živko Mijač, koji je sa suprugom Jelenom ovdje 40-ak godina. Iznajmljuje apartmane i nije ga trebalo puno poticati da se požali.

– A šta da vam kažem, klapa po cili dan, diže se prašina, ma nije lipo ni vidit bagere kraj plaže, u kojoj to turističkoj zemlji ima... Dobro šta rade, ali zašto uvik usrid lita?! Nismo znali ni šta se radi niti možeš doznat. A ne znamo ni šta nas očekuje, ima bit da sve šta Split i Trogir potiraju dođe u Kaštela. Sad na ovih par stotina metara bruje avioni i helikopteri, a odsad i hidroavioni. Koga god u službama nazoveš, ponavljaju: “Nismo nadležni!” Ima bit da je naša država za svih osim za njene građane koji ne mogu ni saznat šta se gradi isprid kuća i koliko će ta buka trajat – kaže barba Živko.

Piše: D. Šarac
Link na originalni članak

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved