Split
Vlak
11.9.2014. 14:19:24h
Split vapi za gostima iz vlaka: sada ih je tek 0,6 posto
Može li ambiciozno osmišljen projekt cjelogodišnjeg turizma "Hrvatska 365" revitalizirati željeznički promet između Zagreba i Splita?
Miran Rijavec / flickr.com

Može li ambiciozno osmišljen projekt cjelogodišnjeg turizma "Hrvatska 365" revitalizirati željeznički promet između Zagreba i Splita? Ako je suditi po onome što je rečeno na okruglom stolu koji je u organizaciji Sindikata prometnika vlakova Hrvatske jučer održan u našem gradu, nema ni govora o kvalitetnom turizmu bez željeznice.

- Zbog zapuštenosti željezničkog prometa, samo 0,6 posto gostiju koji svoje slobodno vrijeme provode u Hrvatskoj koristi našu željeznicu kao sredstvo putovanja do željene destinacije. Tražimo da se u novu strategiju turizma "Hrvatska 365" uključi tvrtka "HŽ Putnički promet" i to ćemo zahtijevati od svih nadležnih ministarstava i saborskih odbora - kazao je Anto Iličić, predsjednik Sindikata prometnika vlakova.

- Kada u noćnim satima između 20 i 22 sata na zagrebački željeznički kolodvor dođu međunarodni vlakovi, turisti ne mogu odmah nastaviti za Split. To znači da se unaprijed odustaje od potencijalnih putnika - istaknuo je Iličić.
Prof. dr. Lidija Petrić sa splitskog Ekonomskog fakulteta naglasila je kako bez kvalitetnog putničkog željezničkog sustava ne možemo očekivati ni veći broj turista koji bi tračnicama stizali do Splita i okolice.

- Godinama se bilježi neravnomjerno ulaganje u hrvatski željeznički promet. Željeznica je u Europi sastavni dio intermodalnog prijevoza putnika i turista. Moderna željeznica u Hrvatskoj može biti atrakcija za turiste, tim više što turizam u Splitu i Dalmaciji stalno bilježi visoke stope rasta - kazala je prof. Petrić.

Joško Stella, direktor županijske Turističke zajednice, istaknuo je važnost željeznice u dolasku turista.
- Istraživanja pokazuju da pojedine grupe mladih gostiju, poput "backpackera", uglavnom koriste željeznicu kao sredstvo putovanja. Split ima prednost što se u jednom mjestu i na bliskim lokacijama spajaju brodski, autobusni i željeznički promet, pa tu blagodat treba znatno bolje iskoristiti. Naravno, bez suvremene i brze željeznice to nije moguće - naveo je Stella.

Iako najavljen kao jedan od sugovornika na tribini, gradonačelnik Ivo Baldasar nije se pojavio na skupu i opravdao se obvezama.

Piše: Denis Krnić
Link na originalni članak

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved