Omišalj, Rijeka
Bum?
17.12.2014. 8:58:46h
Velika očekivanja Zračne luke Rijeka: Iduće godine rekordni promet na aerodromu
Prošle godine ostvareno je povećanje broja putnika, a ove je stabilizirano poslovanje. Iduća godina će biti presudna za Zračnu luku, kazao je dožupan Marko Boras Mandić
Aleksander Markin / flickr.com

Iduće godine očekujemo rekordni broj putnika u Zračnoj luci Rijeka, najavio je na konferenciji za novinare zamjenik primorsko-goranskog župana Marko Boras Mandić. Velika očekivanja od naredne sezone prema Boras Mandiću temelje se na dobrim rezultatima poslovanja u zadnje dvije godine.
  – Prošle godine ostvareno je veliko povećanje broja putnika, a ove je stabilizirano poslovanje Zračne luke. Iduća će biti presudna godina u kojoj Zračna luka mora pokazati svoj potencijal, kazao je Boras Mandić, koji je dodao kako je za sezonu koja slijedi pokrenuta nova linija prema Münchenu od koje se, zajedno s ostalim letovima prema Njemačkoj, Skandinaviji, Velikoj Britaniji i drugim destinacijama, očekuju značajni rezultati.

  Na pitanje novinara o kojem se konkretnom broju očekivanih putnika radi, Boras Mandić je najavio između 170 i 200 tisuća putnika na Krku. Tom bi rezultatu trebale pridonijeti i domaće linije, koje su u ovoj godini, tvrdi, bile popunjene s preko 80 posto.
  – Važno je napomenuti da 2016. ističe program subvencioniranja domaćih linija, koji je, nažalost, do prošle godine zaobilazio riječki aerodrom u širokom luku. Riječ je o programu teškom sto milijuna kuna, od čega je Zračna luka Rijeka dobila svega 200 tisuća kuna, kazao je Boras Mandić.

Razvlašteni na pomorskom dobru
Primorsko-goranska županija odobrila je pomoć za održavanje pomorskog dobra i luka jedinicama lokalne samouprave u ukupnom iznosu od 2,8 milijuna kuna, izvijestila je zamjenica župana Marina Medarić, upozorivši kako je ova godina možda i zadnja u kojoj je takva pomoć moguća.
  – Prema novom Zakonu o pomorskom dobru, županija se praktički razvlašćuje na pomorskom dobru, a i prihodi županije od pomorskog dobra smanjuju se sa 30 na 20 posto, s tim da su već ranije županiji oduzeti prihodi od brodica. Dobar dio prihoda država uzima i lokalnim jedinicama, pa će u budućnosti biti teško raditi na iole značajnijim projektima, kazala je Medarić.

  Najavio je povećanje sredstava u županijskom proračunu namijenjenih udruženom oglašavanju na Zračnoj luci, i to sa 570 tisuća na okruglih milijun kuna. Na pitanje znači li financijska stabilizacija poslovanja da u zimskom periodu neće biti poteškoća s isplatom plaća radnicima, što se događalo prethodnih godina, odgovorio je da se, s obzirom na stanje financija, takav scenarij ne bi smio ponoviti.
  Boras Mandić je do kraja godine najavio i potpisivanje sporazuma s Gradom Kraljevicom i Općinom Kostrena o pokretanju županijskog nogometnog sportskog kampa, prvenstveno u funkciji turizma.

  – U županiji nemamo koncentraciju nogometnih terena na jednoj lokaciji koje bismo mogli ponuditi u turizmu, odnosno za pripreme nogometnih klubova, što bi, s obzirom na povoljne klimatske uvjete, znatno obogatilo turističku ponudu, kazao je Boras Mandić, najavivši kako projekt predviđa uređenje ili izgradnju čak 12 nogometnih igrališta na području dviju jedinica lokalne samouprave. Projekt bi trebao biti realiziran u suradnji s privatnim investitorima, a u prvoj fazi će obuhvatiti izradu projektne dokumentacije i uređenje postojećih terena, u što će županija uložiti sto tisuća kuna, koliko bi trebali osigurati i Kostrena i Kraljevica.

Piše: Marinko Glavan

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved