Rijeka
Zračni promet
26.3.2014. 10:43:39h
Zračna luka Rijeka bit će povezana s 20 gradova
Kroz udruženo oglašavanje prema Hrvatskoj turističkoj zajednici (HTZ) kandidirano ukupno 7,7 milijuna kuna ili 40 posto više nego lani, a najveći broj aviolinija i ove godine će biti prema njemačkim gradovima
Aero / flickr.com

Ove godine Zračna luka Rijeka bit će povezana s drugim destinacijama s ukupno 20 aviolinija. Za njih je na Kvarneru kroz udruženo oglašavanje prema Hrvatskoj turističkoj zajednici (HTZ) kandidirano ukupno 7,7 milijuna kuna ili 40 posto više nego lani. Istaknuto je to jučer na sjednici Skupštine Turističke zajednice Kvarnera održanoj u Rijeci na kojoj je, uz ostalo, bilo riječi o najavama u avioprometu ove godine, a usvojeni su i Izvješće Nadzornog odbora TZ Kvarnera o obavljenom nadzoru, kao i Godišnje financijsko izvješće županijskog TZ-a za prošlu godinu.

Europske metropole
Tako je Irena Peršić Živadinov, direktorica TZ-a Kvarnera, izvijestila članove Skupštine kako će ove godine riječki aerodrom imati liniju prema Bernu, koju ponovno ima Skywork. Najveći broj aviolinija i ove godine će biti prema njemačkim gradovima. Tako niskobudžetni avioprijevoznik Germanwings ove godine za Rijeku leti iz Berlina, i to s aerodroma Tegel, potom iz Düsseldorfa, Hamburga, Kölna i Stuttgarta. Osim toga, iz Frankfurta će jednom tjedno letjeti također niskobudžetni avioprijevoznik Condor. Air Baltic pak ima liniju za Kopenhagen preko Rige, Ryanair će letjet za Bruxelles (Charleroi), ponovo za London (Stanstead), Oslo (Rygge) i Stockholm (Skavsta), a uz ostalo, tu su, primjerice letovi Blue panorame za Rim, Norwegiana za Oslo, Air Baltica za Moskvu, Vilnius i Talin, dok će Trade Air imati liniju iz Osijeka, preko Zagreba do Rijeke i dalje do Dubrovnika. Croatia Airlines će i ove godine letjeti preko Rijeke za London (Heathrow).

Trećina aviogostiju u obiteljskom smještaju
Na sjednici su predstavljeni i rezultati istraživanja avioputnika koje je u riječkoj Zračnoj luci odrađeno lani u rujnu, i to na uzorku od 700 putnika. Prema tim podacima, 27 posto anketiranih je ostalo na Krku, 21 posto u Rijeci, 10 posto u Opatiji, a primjerice, 24 posto njih je otišlo u neku destinaciju van Kvarnera. Od onih koji su se na Kvarneru i zadržali, 42 posto je ovdje boravilo između 5 i 7 dana, 24 posto njih više od 7 dana, a 16 posto njih čak više od 14 dana. Zanimljivi su i podaci kako je čak 37 posto ispitanih aviogostiju odlučilo boraviti u obiteljskom smještaju, a njih 10 posto u kampovima, iako se smatra da su aviogosti isključivo – gosti hotela. Isto tako vrijedi istaknuti i podatak kako je 60 posto ispitanih reklo kako će se na Kvarner ponovo vratiti.

Inače, na sjednci su i direktorica županijskog TZ-a, kao i Zlatko Komadina, predsjednik TZ-a Kvanera, ukazali kako se pokazalo da lokalne samouprave nerijetko ne ispunjavaju svoje obveze kada konačno treba uplatiti dogovorena sredstva koja idu za udruženo oglašavanje s avioprijevoznicima.

Spas u zadnji čas
– Mi smo ove godine kandidirali prema HTZ-u 7,7 milijuna kuna za avioprijevoz, što znači da, ukoliko uspijemo skupiti taj novac, HTZ daje još oko 3,8 milijuna kuna. Međutim, i ove se godine pokazalo kako nije problem ugovoriti letove, ne radi se o nesposobnosti da se dovede neki avioprijevoznik, već je pitanje možemo li to isfinancirati. Takav novac nitko ne može sam skupiti i stoga je bitno da se udružimo, istakla je Peršić Živadinov. Također je, primjerice, istaknula da je 2011. kod financiranja udruženog oglašavanja za avioprijevoz ostao manjak od preko 600.000 kuna pa je Primorsko-goranska županija uz početnih 400.000 kuna uložila još 407.000 kuna da pokrije manjak. Iduće godine taj se manjak popeo na čak 860.000 kuna.

Kvarner partner na sajmu CMT u Stuttgartu
Govoreći o odrađenim sajamskim aktivnostima, direktorica TZ-a Kvarnera istaknula je kako je odrađena serija sajamskih nastupa u okviru štanda HTZ-a. Osim toga, županijski  TZ regiju je samostalno predstavljao u Bernu i u Rigi, i to kao podršku aviolinijama iz ovih gradova. Održan je i samostalan sajamski nastup na sajmu specijaliziranom za outdoor ponudu održanom u Amsterdamu te prezentacije u Stuttgartu, Ljubljani, New Yorku, Berlinu, Austriji... Isto tako, Kvarner je imao istaknut nastup na sajmu Free u Münchenu gdje je Hrvatska bila zemlja partner. TZ Kvarnera je iskoristio tu činjenicu te je u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom izlagao na štandu za zdravstveni turizam. Tom je prilikom također održano i 17 posebnih prezentacija u pet dana koje su odradili djelatnici županijskog TZ-a, ali i predstavnici turističkoga gospodarstva s Kvarnera koji su predstavljali  wellness i outdoor ponudu. U Münchenu je prezentirana i nova tematska brošura o zdravstvenom turizmu, kao i nova image brošura kvarnerske regije.

Peršić Živadinov također je najavila kako će Kvarner iduće godine biti regija partner na sajmu CMT u Stuttgartu. Naime, partnerstvo je dogovoreno za kamping dio sajma što će biti odlična prilika da se na njemačkom tržištu promoviraju kamping kapaciteti regije, tim više što iz godine u godinu podižu kvalitetu.

Komadina je, pak, kazao kako je riječka Zračna luka spašena u zadnji čas te apelirao na članove skupštine da utječu na čelnike lokalnih samouprava iz kojih dolaze da ispune obećano. Iako nije precizirao tko najviše duguje, Župan je isto tako priprijetio kako će, ne bude li u tom smislu solidarnosti, Županija ukinuti potpore »nesolidarnim« lokalnim samoupravama.

Piše: Alenka Juričić

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved