Zagreb
Zimmer frei u Zagrebu
28.4.2014. 13:18:20h
Sumrak klasičnog najma stanova, jeste li spremni za novi biznis?
Dok ministar financija Slavko Linić pokušava progurati porez na imovinu tvrdeći da su Hrvati zapravo bogati ako se gledaju nekretnine koje posjeduju, a koje im ne donose prihode, u Zagrebu je, sukladno turističkom bumu, prije tri-četiri godine došlo do buma stanova za kratkoročno iznajmljivanje. S obzirom na to da cijene dugoročnog najma stanova konstantno padaju, vlasnici nekretnina okrenuli su se turizmu, a na taj način na svojim stanovima mogu zaraditi višestruko više nego od dugoročnog najma
Perun / wikipedia.org

Dok ministar financija Slavko Linić pokušava progurati porez na imovinu tvrdeći da su Hrvati zapravo bogati ako se gledaju nekretnine koje posjeduju, a koje im ne donose prihode, u Zagrebu je, sukladno turističkom bumu, prije tri-četiri godine došlo do buma stanova za kratkoročno iznajmljivanje. S obzirom na to da cijene dugoročnog najma stanova konstantno padaju, vlasnici nekretnina okrenuli su se turizmu, a na taj način na svojim stanovima mogu zaraditi višestruko više nego od dugoročnog najma

Otkad svjetski mediji u superlativima pišu o Zagrebu, a gradska Turistička zajednica svako malo se pohvali nevjerojatnim postocima rasta dolazaka i noćenja, Zagrepčani su shvatili kako se u glavnom gradu od turizma može živjeti gotovo kao i na Jadranu. Sve je više malih plavih pločica na pročeljima zgrada, posebice u centru grada, na kojima piše 'Apartman 'ili 'Soba'.

U posljednje dvije godine došlo je do velike ekspanzije ove djelatnosti. Uglavnom se iznajmljuju stanovi u strogom centru grada, ali i oni vezani uz bolnice ili pak kolodvore ili zračnu luku.

Iako se može zaključiti da je većina apartmana iznimno uređena, ponuda je raznolika. U hrvatskoj metropoli trenutačno su u ponudi 853 apartmana u vlasništvu 473 iznajmljivača, a kapacitet je 1.910 postelja. Najviše je apartmana s tri zvjezdice, kažu nam u Turističkoj zajednici Grada Zagreba. Prosječna je veličina apartmana između 40 i 70 kvadrata. Tim je brojkama, kažu u Turističkoj zajednici, za sada kapacitet optimalan. No očekuju i daljnji porast broja turista u Zagrebu, na što treba odgovoriti povećanjem kapaciteta.

Za razliku od klasičnog, dugoročnog najma koji se u Hrvatskoj uglavnom odvija na crno, kod kratkoročnog najma nema mjesta sivoj zoni. Iznajmljivači moraju biti registrirani, nekretnina kategorizirana, treba imati sve ateste i slično. Ta vrsta djelatnosti također zahtijeva stalan angažman, od traženja gostiju, oglašavanja do dočekivanja, ispraćanja, čišćenja i sličnog. No iznajmljivaču ipak nosi veći prihod od dugoročnog najma, što potvrđuje i iskustvo tradicionalno turističkih predjela.

S obzirom na to da se turisti u prosjeku u Zagrebu zadržavaju dva do tri dana, i u ovom je segmentu smještaja jednaka duljina zadržavanja. U apartmanima odsjedaju većinom gosti mlađe populacije ili obitelji s djecom koje žele imati komfor vlastita doma za vrijeme svog boravka u Zagrebu. A cijene? Smještaj u apartmanima nešto je skuplji od hostela, a jeftiniji od hotela, kažu u Turističkoj zajednici.

Tomislav Zovko i Igor Kordić prije dvije i pol godine krenuli su s prvim apartmanom u samom centru Zagreba. Danas, ZigZag Apartments&Rooms čini ukupno 11 apartmana i pet soba u Zagrebu , a ponuda je proširena i na Dubrovnik. Kada su kretali, u Zagrebu je u ponudi bilo 300 apartmana, danas se ta brojka približava brojci tisuću.

'Kada smo kretali s poslom, ponuda privatnih iznajmljivača u Zagrebu bila je slaba. Unazad godinu i pol, bum iznajmljivača doveo je do otvaranja raznolikog smještaja - i boljeg i lošijeg - no kao i u svemu, uspješno poslovanje ostvaruju oni koji imaju prije svega profesionalan pristup radu i nude kvalitetnu uslugu i smještaj te zadovoljavaju određene standarde u opremljenosti i uređenju smještaja', kaže nam Iva Zovko, PR menadžerica. Bum apartmana doveo je do rasta standarda i kriterija, pa su se profitirali oni s boljom ponudom. Zovko smatra kako ovu djelatnost ne treba gledati kao najlakši i najbrži način zarade, već konstantno unapređivati ponudu.

Broj soba i apartmana u centru Zagreba omogućio im je objedinjavanje ponude. Tako su njihovi kapaciteti, koji su međusobno udaljeni nekoliko minuta hoda, objedinjeni u integralni hotel s četiri zvjezdice. Gostima je na raspolaganju recepcija i osoblje. Naime, Ministarstvo turizma prošli je mjesec dopunilo Pravilnik o kategorizaciji objekata novim turističkim proizvodima, a neki od njih upravo su difuzni i integralni hotel kako bi se podignula kvaliteta privatnog smještaja.

Posjećenost itekako ovisi o načinu na koji se Zagreb razvija kao turistička destinacija. 'Novi val turističkog smještaja u Zagrebu nadopunjuje se pričom novih i zanimljivih kafića, restorana i urbanih događanja koja odskaču od standardnog i poprimaju odraz urbane i moderne europske metropole. No i dalje je turistička ponuda grada slaba, a trebala bi se razvijati brže i biti u skladu s rastom turističkog smještaja. Zagreb još ovisi o visokoj sezoni koja, kao i na Jadranu, traje od svibnja do listopada, a imamo kapacitete za to da sezona traje cijele godine', zaključuju u ZigZagu.

Piše: Vlatka Polšak Palatinuš

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved