Srpanjska rupa
19.8.2014. 11:11:35h
Srpanj je otkrio sve slabosti hrvatske turističke ponude
Nedostaje nam srednji sloj gostiju, obitelji koje bi dolazile na duži odmor u destinaciju, usto zanemarena su tržišta Poljske, Slovačke, Češke i Mađarske koja traže drugačiji pristup i fleksibilnije pakete ponude u nižem cjenovnom razredu.
Andrey / flickr.com

U godini kada Opatija, Kvarner i Hrvatska obilježavaju 170 godina tradicije organiziranog turizma, pod svjetla javnosti dolaze dobre i loše stečevine upravljanja turističkom ponudom kroz minula desetljeća. Slučajno ili ne, konačno je došlo vrijeme za temeljno preispitivanje ciljeva i načina njihovog postizanja u djelatnosti koja je kompleksnija od bilo koje industrijske grane, koja uz sebe veže najširi spektar proizvoda i usluga, čiji je temeljni proizvod životni stil domicilnog stanovništva i sveukupna prirodna i kulturna materijalna i nematerijalna baština. U 2013. godini Sabor Republike Hrvatske usvojio je Strategiju razvoja hrvatskog turizma.

Novi pristup

Ovo je prvi put u neovisnoj Hrvatskoj da se turizmu daje ovakav strateški značaj. Iz ovog temeljnog dokumenta proizlaze svi zakonski i operativni akti koji se odnose na turizam. Već su do sada inovirani Zakon o ugostiteljskoj djelatnosti i Pravilnik o kategorizaciji ugostiteljskih objekata, a pripremaju su nova zakonska rješenja za turističke usluge i sustav turističkih zajednica. Pred samim usvajanjem i je i važan operativni plan za ostvarenje strateških ciljeva – Strateški marketinški plan hrvatskog turizma. U posljednje dvije godine učinjen je veliki posao na stvaranju uvjeta za novi pristup upravljanju turističkom ponudom Hrvatske.

Prije 20 godina Hrvatska je izašla iz ratnog vihora koji je uništio mnoge ljudske živote, nanio ogromne materijalne štete, ali i potpuno poremetio sustav vrijednosti. Ono što se događalo u ratu i poratnom razdoblju na području privatizacije društvene imovine, preraspodjele kapitalnih vrijednosti, organizacije javnog sektora i lokalne uprave i samouprave, te učinkovitosti središnje države i stožernih javnih usluga i danas snažno utječe na tempo prilagodbe hrvatskog gospodarskog modela aktualnim svjetskim trendovima. Tako smo se do sada bavili promocijom najprije samostalne i neovisne Republike Hrvatske kao stare/nove mediteranske turističke destinacije, a onda smo taj propagandni napor proširili na poslovne subjekte i turističke regije. Poruka je uvijek bila ista – Hrvatska je lijepa i sunčana zemlja, s čistim i bistrim morem, lijepim plažama, Dubrovnikom, Istrom i Plitvicama i dobrim smještajem. Isti obrazac djelovanja ponavljao se na svim razinama – nacionalnoj, regionalnoj i lokalnoj. U međuvremenu su se dogodile značajne promjene - velika globalna ekonomska kriza, klimatske promjene, revolucija u informatizaciji, potpuna dostupnost informacija, globalizacija konkurencije turističke ponude, veća mobilnost putnika, široka diverzifikacija potražnje vezana uz osobni životni stil i jačanje ekološke svijest. Mi smo i dalje svoj turistički razvoj - i nazovimo ga tako - marketing, razvijali na matrici prošlog stoljeća.

Piše: Nedo Pinezić
Link na cijeli članak

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved