EU fondovi
4.1.2014. 23:23:29h
Mreža marina od Solina i Omiša do Lastova i Prevlake
Na poluotoku Prevlaci, uz podršku fondova Europske unije, mogla bi biti izgrađena ekomarina. Za taj projekt, među ostalima, odobrena je pred kraj prošle godine tehnička pomoć Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije za pripremu projekta.
Damian Gadal / flickr.com

Na poluotoku Prevlaci, uz podršku fondova Europske unije, mogla bi biti izgrađena ekomarina. Za taj projekt, među ostalima, odobrena je pred kraj prošle godine tehnička pomoć Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije za pripremu projekta.

Osim ekomarine na Prevlaci, Dubrovačko-neretvanska županija kandidirala je još nekoliko projekata za gradnju marina na Jadranu, nositelj kojih je splitska regionalna razvojna agencija, odnosno Javna ustanova za koordinaciju i razvoj Splitsko-dalmatinske županije RERA.

Očekivana vrijednost ovoga zajedničkog jadranskog projekta je 26,7 milijuna eura, a odvijat će se na području triju županija sa sličnim regionalnim obilježjima, koje su tradicionalno usmjerene na turističko-ugostiteljske djelatnosti: Splitsko-dalmatinske, Šibensko-kninske i Dubrovačko-neretvanske županije.

Za ovaj projekt je odobrena tehnička pomoć za izradu projektno-tehničke dokumentacije kojom će se definirati standardna rješenja koja pridonose poboljšanju zaštite prirodnog okoliša, uz zadovoljenje svih ekouvjeta, na trima lokacijama u Dubrovačko-neretvanskoj županiji za luke nautičkog turizma koje su definirane Županijskim prostornim planom, te prostornim planovima općina i gradova na čijem području se lokacije nalaze.
Raspisivanje koncesije

Osim za marinu na Prevlaci kapaciteta 200 vezova, tehnička pomoć odobrena je za još dvije luke nautičkog turizma u toj županiji: za luku nautičkog turizma Trstenik, kapaciteta 100 vezova, i luku nautičkog turizma na lokaciji otoka Prežba između uvale Kremena i uvale Jurjeva luka na Lastovu, kapaciteta 400 vezova.

– Na poluotoku Prevlaci u Županijskom prostornom planu postoji samo jedna lokacija s unutrašnje strane poluotoka koja je planirana za luku nautičkog turizma, a druga slična oznaka je za lučko područje. Hoće li na ovoj lokaciji biti izgrađena i dodijeljena u koncesiju luka nautičkog turizma ili će to biti sidrište kapaciteta do 200 vezova, odredit će DPU predmetnog područja, odnosno interes potencijalnih ulagača – navodi Maro Kristić, županijski pročelnik za more i poduzetništvo.

Za područje Prevlake, naime, istekao je dvogodišnji rok za donošenje DPU-a za to područje, pa Županija može ići u raspisivanje koncesije, ako za to bude interesa investitora.

Projekt triju županija obuhvaća regiju koja se u Strategiji razvoja turizma Republike Hrvatske ističe kao regija koja je u zadnjih deset godina napravila najveći iskorak u fizičkom obujmu turističkih dolazaka i noćenja, ali i u prihodima. S obzirom na iznimne komparativne prednosti, prirodne, prostorne, povijesne i tradicijske uvjete, regija prepoznaje nautički turizam kao jedan od ključnih pravaca za daljnji razvoj.

Mreža marina koje će se obuhvatiti ovim pilot-projektom, osim općina Orebić, Lastovo i Konavle u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, još su na teritoriju gradova Solin, Omiš i Vis te općina Tučepi, Nerežišća i Šolta u Splitsko-dalmatinskoj županiji, kao i u gradu Vodicama u Šibensko-kninskoj županiji. Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije odobrilo je tehničku pomoć za pripremu ovim projektima između čak 400 prijavljenih projektnih ideja.

Piše: Maja Rilović Koprivec

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved