Split
Ratni turizam
22.11.2014. 11:20:30h
Zaradimo na plaži na koju su se trebali iskrcati marinci i bunkeru iz hladnog rata
Zašto u turističkim vodičima nema ni spomena o obrani grada 1991. godine?
brian.ch / flickr.com

Ratni turizam donosi svuda u svijetu velike prihode. Splitsko vojno-povijesno naslijeđe još uvijek nije u toj funkciji niti je ikome u primisli da ga turistički valorizira.

Ostaci mletačkih bedema u središtu grada zajedno s tvrđavom Gripe, njemački i talijanski bunkeri na Zenti, Marjanu i Bilicama, te u Kopilici iz Drugoga svjetskog rata, plaža Bačvice za koju je britanski premijer Winston Churchill na sastanku s američkim predsjednikom Franklinom Rooseveltom 1943. u marokanskoj Casablanci predlagao da se iskrcaju savezničke snage, podzemni tuneli u morskoj stijeni Vile Dalmacija građeni za zaklon i brzu evakuaciju Tita, napušteni podzemni zapovjedni centar JRM u Žrnovnici, topničke bitnice iz Domovinskog rata na Kašjunima koje su presudile jugomornarici...

Zmije, beskućnici i smeće
Danas ti objekti ničemu ne služe, nitko se za njih ne brine i uglavnom su prazni, ako se izuzmu zmije, beskućnici i smeće koje se u njima odlaže.

Među gradskim turističkim stratezima, nažalost, još nema zainteresiranih koji bi imali volje da se pozabave, recimo, zaštitom HRM-ovih topničkih položaja na Kašjunima koji vidljivo svjedoče o okolnostima pod kojima su nastali i prijetnji koja se 1991. nadvila nad Splitom. Posebno je pitanje zašto u turističkim vodičima nema ni slovca o bitki za Split prije 23 godine. Teško je na to dati razuman odgovor.

Splitski branitelji nedavno su aktualizirali potrebu obnove i prezentacije bunkera s Kašjuna. Topnici su u bijeg natjerali armadu JRM prema Korčulanskom kanalu, a kolege topnici s Pelješca i Korčule iskazali su se pogodivši dva minolovca.

Sve je sačuvano
Neoštećeni razarač “Split” više se nije miješao u taj pomorski boj, jer je, kako se pokazalo nakon dolaska u Boku kotorsku, imao kvar na sustavu za punjenje glavnih topova. Postoji originalni HRM-ov top s Kašjuna, zemljovidi, uniforme, kacige, zastave... Što se čeka?

Sličan se vojno-turistički proizvod može ponuditi s obilaskom impozantnog objekta ARK Žrnovnica. Napušteni podzemni objekt iz kojeg je bivša država, stalno strepivši od napada NATO-a ili Varšavskog pakta, planirala voditi sve ratne operacije na Jadranskome moru.

Napušteni “atomski” objekt Hrvatskoj vojsci ne treba. Tamo se u mrklome mraku još nalaze ostaci velike, dvoetažne tzv. ratne sobe s panelima pleksiglas-karata istočne jadranske obale. Armiranobetonska vrata iza kojih se pružaju dugi hodnici, zapovjedne sobe, spavaonice, oružarnice, prostorije sa zahrđalim agregatima, trulim stolovima, duge ventilacijske cijevi, salama za filtraciju zraka, tu je i telekomunikcijska centrala... Idealni objekt za pravu splitsku hladnoratovsku priču.

Kada je u pitanju davno prohujali Drugi svjetski rat, lokacije su jednako atraktivne. Malo je znano da je Split, pod njemačkom okupacijom, bio najbolje branjeni grad od napada s mora i iz zraka. U utrobi uzvisine iza kluba “O’Hara” na Zenti nalazi se golemi podzemni bunker sa spavaonicama, puškarnicama, pa čak i jednom topničkom bitnicom.

Promocija prošlosti

Objekt je u privatnom vlasništvu, no tko kaže da vlasnik ne bi pristao da njegov prostor bude vrijedna stanica na putovanju turista kroz ratnu povijest našega grada. Još kad se to začini podacima da je Split, uz Zadar, trebao biti lokacija desanta saveznika prije 70-ak godina, ali da to Tito nije dopustio Churchillu - priča za pamćenje.

Na primjeru brojnih zemalja koje svoju ostavštinu ne prepuštaju olako zmijama i beskućnicima, pokazalo se kako objekti koji mogu posvjedočiti o aspektima vojne povijesti jedne zemlje mogu i te kako zainteresirati turiste. No, potencijalna promocija naše vlastite povijesti izmiče nam i kada je u pitanju ponuda koja nema veze s “rasprodajom nacionalnog ponosa ili mrskog jugonaslijeđa”. Ako je nečija prošlost obilježena bitkama, onda je to - naša.

Piše: Denis Krnić

ZNAČAJNE LOKACIJE
1. Bunkeri iz Drugoga svjetskog rata na Marjanu i Bilicama, te u Kopilici
2. Njemački podzemni bunker iznad kluba \'OHara\' na Zenti
3. HRM-ovi položaji na Kašjunima i Katalinića brigu
4. \'Atomski\' zapovjedni centar JNA u Žrnovnici
5. Protuturski mletački bedemi u središtu grada i tvrđava Gripe

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved