Makarska
19.9.2013. 10:19:32h
U Makarskoj uprizorena pomorska bitka iz 889. godine
Simuliranjm bitke između Hrvata predvođenih knezom Branimirom i mletačkog dužda Kandijana 18. rujna 887. g. u akvatoriju luke u večernjim satima, uz efekt bengalki, Makarska je proslavila Dan ratne mornarice.
Tomislav Mavrovic / flickr.com

Simuliranjm bitke između Hrvata predvođenih knezom Branimirom i mletačkog dužda Kandijana 18. rujna 887. g. u akvatoriju luke u večernjim satima, uz efekt bengalki, Makarska je proslavila Dan ratne mornarice. Iz Komina su stigle dvije neretvanske lađe s posadama, koje su se kao u davno povijesno doba, suprotstvaile Mlečanima na daleko moćnijem brodu Calipso, i pobijedili ih. Pred kneza Branimira  donijeli su glavu neprijtelja Kandijana. Veliku pobjedu hrvatskih gusara Hrvatska slavi kao Dan hrvatske ratne mornarice.

Grad Makarska i Turistička zajednica prvi put su bitku uprizorili s nakanom da postane tradicionalno uprizorenje. Spektakl je popratila Gradska glazba, a ples hrvatskih mornara izvele su skupine iz Krvavice, Velikog Brda i Makarske.

Koz jutro predstavnici društveno političkog života grada pololožili su cvijeće na spomenik Hrvatskom branitelju, uplovio je i brod HRM Šibenik s kojega je bačen vijenac u more, otvorena je izložba brodskih maketa. Za sve poginule slavljena je sveta misa u makarskoj katedrali te nakon spektakla na moru upriličena pučka fešta.

Ana Dragičević

Link na originalni članak

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved