Makarska
19.9.2013. 10:19:32h
U Makarskoj uprizorena pomorska bitka iz 889. godine
Simuliranjm bitke između Hrvata predvođenih knezom Branimirom i mletačkog dužda Kandijana 18. rujna 887. g. u akvatoriju luke u večernjim satima, uz efekt bengalki, Makarska je proslavila Dan ratne mornarice.
Tomislav Mavrovic / flickr.com

Simuliranjm bitke između Hrvata predvođenih knezom Branimirom i mletačkog dužda Kandijana 18. rujna 887. g. u akvatoriju luke u večernjim satima, uz efekt bengalki, Makarska je proslavila Dan ratne mornarice. Iz Komina su stigle dvije neretvanske lađe s posadama, koje su se kao u davno povijesno doba, suprotstvaile Mlečanima na daleko moćnijem brodu Calipso, i pobijedili ih. Pred kneza Branimira  donijeli su glavu neprijtelja Kandijana. Veliku pobjedu hrvatskih gusara Hrvatska slavi kao Dan hrvatske ratne mornarice.

Grad Makarska i Turistička zajednica prvi put su bitku uprizorili s nakanom da postane tradicionalno uprizorenje. Spektakl je popratila Gradska glazba, a ples hrvatskih mornara izvele su skupine iz Krvavice, Velikog Brda i Makarske.

Koz jutro predstavnici društveno političkog života grada pololožili su cvijeće na spomenik Hrvatskom branitelju, uplovio je i brod HRM Šibenik s kojega je bačen vijenac u more, otvorena je izložba brodskih maketa. Za sve poginule slavljena je sveta misa u makarskoj katedrali te nakon spektakla na moru upriličena pučka fešta.

Ana Dragičević

Link na originalni članak

ImpessumUvjeti korištenjaSuradnja sa portalomOglašavanje/Predstavljanje ponude
AUTORSKA PRAVA!

Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.

PRAVNA NAPOMENA!

Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.

©CroDodo, 2004 ~ 2017, All rights reserved