Osijek
Kruzer
21.11.2013. 17:42:57h
Nagodinu će u Osijeku pristati čak 47 kruzera
Osijek, čini se, postaje zanimljiva turistička destinacija za brojne bogate europske goste koji se odlučuju za kružna putovanja plovećim hotelima, odnosno riječnim kruzerima, na dunavskim rutama.
espinr / flickr.com

Osijek, čini se, postaje zanimljiva turistička destinacija za brojne bogate europske goste koji se odlučuju za kružna putovanja plovećim hotelima, odnosno riječnim kruzerima, na dunavskim rutama.
Da bi se to ostvarilo Uprava Grada, gradska Turistička zajednica i Lučka uprava Osijek, koja i upravlja lukama na Dravi, proteklih su godina uložili velike napore pa i financijska sredstava. Nakon početne 2011., kada su organizirani prvi pristani kruzera u Osijeku, ove je godine, sukladno ugovorima koje je zaključila Lučka uprava Osijek, već bio najavljen dolazak u riječno putničko pristanište “Galija” 18 kruzera, no zbog ekstremno visokih, ali i jedno vrijeme izrazito niskih vodostaja Drave pristalo je deset kruzera s ukupno 1.118 gostiju. Alen Prnjat, ravnatelj Lučke uprave, kako kaže, sa zadovoljstvom nam prenosi i najnoviju, gotovo nevjerojatnu, vijest. Za 2014. godinu s inozemnim brodarima i operaterima dunavskog kruzing-turizma ugovorili su pristajanje čak 47 kruzera u Osijeku! Sezona će započeti 2. travnja, a završiti 25. listopada. Od njih, 22 će biti najveći dunavski kruzeri koji će stići u organizaciji američkog operatera, a koji već najavljuje kako planira i udvostručiti broj uplovljavanja kruzera u osječko pristanište 2015. godine. Prnjat pritom tvrdi kako je realno očekivati da bi već u 2015. ili 2016. godine u Osijeku imali pristajanje i više od 100 kruzera. Pritom su brodari i operateri kružnih putovanja prepoznali Osijek kao zanimljiv turistički grad-destinaciju za pristajanje dunavskih kruzera, čiji se broj iz godinu u godinu povećava, a taj oblik turizma postaje sve zanimljiviji europskim turistima.
- Da bi Osijek postao tako zanimljiva kruzing-destinacija, izdvajali smo i značajna financijska sredstva za opremanje samoga pristaništa. Ono će za iduću sezonu dobiti niz novih sadržaja i poboljšanja - kaže Prnjat.
Pritom dodaje da je do snažnog rasta broja dolazaka kruzera u Osijek došlo nakon njihova opsežnog istraživanja tržišta kruzing-turizma na Dunavu.
- Uspješno smo se povezali s menadžmetnom tvrtke Prvo parobrodsko društvo iz Beograda, koje kontrolira većinu prometa Dunavom na području i Srbije i Hrvatske. Ta nam je tvrtka, na čelu s Milanom Stevanovićem, koji je iskazao osobitu sklonost prema nama, uvelike pomogla, što nam je i omogućilo dolazak četiri američka, jednog francuskog i jednog švicarskog operatora na Dunavu - ističe Prnjat.
Snažnom rastu broja dolazaka kruzera u Osijek pomogla je i činjenica što gotovo 90 posto turista koji na kružnim putovanjima Dunavom pristanu u Vukovaru - dođu autobusima u Osijek.
- Uz to, naše velike komparativne prednosti su što Osijek ima putničko pristanište u samom njegovu središtu, a što turisti osobito vole. Uz to, brodsko osoblje pri pristajanju u Osijek izražava veliko zadovoljstvo dočekom i odličnim prijmom - pohvalio se Prnjat. Pritom izražava i zadovoljstvo što s novom upravom Agencije za održavanje vodnih puteva Vukovar dogovaraju radove na povećanju plovnosti Drave za niskih vodostaja, čime će rizici plovidbe biti smanjeni, a time i omogućeno pristajanje najvećeg mogućeg broja najavljenih kruzera. Uz sve to, visok rast broja dolazaka kruzera donosi i osjetno veće prihode Lučkoj upravi koja po putniku ostvaruje prihod od dva eura.

Piše: Nikola Vukadinović

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved