Alarm na jadranu
12.3.2015. 7:12:53h
Grčka i Turska nam kradu goste velikim rasprodajama
Zadnje desetljeće u turizmu obilježili su različiti novi i drukčiji trendovi u prodaji i rezervacijama, a usporena prodaja odmora za Hrvatsku za ovu godinu na gotovo svim europskim tržištima, glavno je obilježje ovogodišnjeg ožujka.
Yilmaz Oevuenc / flickr.com

Zadnje desetljeće u turizmu obilježili su različiti novi i drukčiji trendovi u prodaji i rezervacijama, a usporena prodaja odmora za Hrvatsku za ovu godinu na gotovo svim europskim tržištima, glavno je obilježje ovogodišnjeg ožujka. Prema informacijama gotovo svih velikih organizatora putovanja iz Europe iznesenim na najvećem svjetskom okupljanju turističke industrije ITB-u u Berlinu, gosti u ovom mjesecu zatrpani su atraktivnim i jeftinim ponudama Grčke, Turske i Španjolske, zbog čega još razmišljaju hoće li rezervirati svoj put za Jadran. Naime, još uvijek su hrvatska ljetovališta u kombinaciji s prijevozom avionom značajno skuplja od konkurencije na mediteranskom jugu, pri čemu smo mi skuplji 200 do 400 eura od drugih turističkih zemalja.
Razlog za to su velike rasprodaje s kojima su već sada krenuli Turci i Grci u pridobivanju europskih turista, i to podjednako za predsezonu i za glavni dio ljeta, kako bi njima nadoknadili izgubljene milijune ruskih gostiju koji ove godine neće krenuti prema toplijim krajevima. Naime, Turska je računala na 4,4 milijuna Rusa, koji zbog svojih, ali i turskih sigurnosno-političkih razloga, neće krenuti prema toj zemlji. Grčka, pak, svoj dio ruskih gostiju gubi zbog goleme devalvacije rublja koja je grčke turističke cijene u eurima učinila za 30 posto skupljima za sve Ruse.

– Za nas je sada ključna ciljana promocija na bliskim tržištima, osobito Nizozemske, Njemačke, Italije, Slovenije, gdje se može brzo reagirati i stići do nas bez velikih organizacija u podizanje čarter-letova. Druga važna stvar jest komercijalni moment ponude i potražnje u kojemu, ako nešto ne ide po 100, treba pokušati prodati po 90. Komercijalni sektor i davatelji usluga u Hrvatskoj, ponajprije hotelijeri, prilagodili su se tržištu ove godine. Zapravo su samo ranije krenuli s onim što su prije radili u zadnji trenutak.

Osjećamo udarce s tržišta u borbi za goste velikim akcijama snižavanja cijena. Ekstremno niske cijene su u Grčkoj i Turskoj i to je nemoguće pratiti. Nema u tome iznenađenja, buking sada stoji jer se pojavljuju velike količine takve njihove ponude. Grci su na koljenima, oni će sve napraviti da vrate goste, a njihove mogućnosti snižavanja cijena su ogromne. Mi ćemo u ožujku gubiti bitku u bukingu, tako je bilo i lani, ali vjerujem da ćemo to nadoknaditi kasnije i izravnat ćemo se – kaže Boris Žgomba, predsjednik Udruge hrvatskih putničkih agencija UHPA, naglašavajući kako će se u ovoj godini “ginuti” do zadnjeg dana prije dolaska gostiju, što je postao način rada posvuda.

Piše: Ružica Mikačić
Link na originalni članak

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved