Kinezi, pa gdje ste?
12.6.2015. 6:17:25h
Hrvatska u potrazi za turistima iz Kine
U sklopu sajma Investment and Trade EXPO-u koji se od 8. do 12. lipnja održava u kineskom gradu Ningbo-u, a na kojem boravi zamjenik ministra turizma, Daglas Koraca, danas je održan i Turistički forum: 2015 China-CEEC Tourism Cooperation and Exchange Conference na kojem se raspravljalo o suradnji na području turizma, ali i gospodarstva općenito, s naglaskom na šesnaest zemalja središnje i istočne Europe…
Thomas Depenbusch / flickr.com

U sklopu sajma Investment and Trade EXPO-u koji se od 8. do 12. lipnja održava u kineskom gradu Ningbo-u, a na kojem boravi zamjenik ministra turizma, Daglas Koraca, danas je održan i Turistički forum: 2015 China-CEEC Tourism Cooperation and Exchange Conference na kojem se raspravljalo o suradnji na području turizma, ali i gospodarstva općenito, s naglaskom na šesnaest zemalja središnje i istočne Europe…

Hrvatska je ove godine na turističkom forumu, uz Poljsku, zemlja partner, pa je povodom toga organiziran Hrvatski dan tijekom kojeg je predstavljena turistička ponuda i mogućnosti ulaganja u našu zemlju, s naglaskom na turističke projekte, priopćeno je iz Ministarstva turizma. Ovom prilikom zamjenik ministra turizma Daglas Koraca naglasio je:

„Proteklih je pet godina hrvatski turizam bilježio stalan rast turističkoga prometa i prihoda, a čemu su svakako doprinijeli i turisti iz udaljenih tržišta. Iako se šezdeset i jedna tisuća kineskih turista, koliko ih je u 2014. godini posjetilo Hrvatsku, ne čini mnogo u odnosu na više od trinaest milijuna ukupnih dolazaka, to ipak predstavlja rast od 46 posto u odnosu na 2013. godinu.“, istaknuo je zamjenik te dodao kako vjeruje da će kulturna i povijesna baština Hrvatske, uz prirodne ljepote, u narednim godinama privući i one turiste koji još nisu posjetili našu zemlju te da će dio njih ostati ne samo turistima već će uočiti prilike za poslovne aktivnosti u Hrvatskoj.

Nakon svečanosti otvorenja, održan je bogati program tijekom kojeg je pomoćnik ministra Davor Ižaković predstavio je ljepote i posebnosti Hrvatske kao turističke destinacije, dok je izvršna koordinatorica službe u Agenciji za investicije i konkurentnosti, Melida Ivković prezentirala mogućnosti ulaganja u Hrvatsku, a predstavljeni su i potencijali razvoja zdravstvenog turizma, mogućnosti ulaganja u Hrvatsku za male i srednje poduzetnike te projekt Zagreb na rijeci Savi. U sklopu Hrvatskog dana prikazan je i dokumentarni film o Hrvatskoj na kineskom jeziku – Horizonti ljepote, u uređen je i poseban prodajno-izložbeni štand s hrvatskim suvenirima i tradicionalnim eno-gastro proizvodima.

„Ova je prigoda iznimno važna za Hrvatsku, malenu državu, ali sa sedam područja pod zaštitom UNESCO-a i 14 atrakcija na UNESCO-vom popisu nematerijalne baštine, državu s osam nacionalnih parkova, 11 parkova prirode i više od 1000 otoka. Iako ne pod istim imenima i političkim strukturama, naše su dvije države na neki način već dugo povezane. Veliki putnik Marko Polo rođen je na Korčuli, otoku na jugu Hrvatske, što Hrvatsku i Kinu spaja kao zemlje na velikom Putu svile. Posljednjih nekoliko godina Hrvatska doživljava snažan turistički rast, a snažnim dvoznamenkastim stopama rastu i turisti iz Kine. Nadajmo se da će forumi poput ovoga i budući sastanci sedamnaest zemalja u konačnici dovesti više turista, više turističkih primitaka svim našim zemljama, te pridonijeti jačanju suradnje i razumijevanja među nama“, istaknuo je zamjenik Koraca na Turističkom forumu.

Zamjenik je također naglasio kako Hrvatska i Kina kontinuirano surađuju otkako je potpisan Sporazum između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Narodne Republike Kine o suradnji na području turizma 2000. te Memoranduma o razumijevanju između Ministarstva turizma Republike Hrvatske i Nacionalne administracije za turizam Narodne Republike Kine o provedbi Plana za organizirana grupna putovanja kineskih državljana u Hrvatsku, 2003. godine. Osim toga, jedan od dobrih koraka, koji pokazuju da dvije zemlje napreduju u suradnji, bilo je održavanje 10. sjednice zajedničke radne grupe za gospodarsku suradnju u ožujku ove godine u Pekingu i to nakon desetogodišnje stanke.

Prošle godine u Hrvatskoj je ostvareno 61,2 tisuća dolazaka te 89,5 tisuća noćenja, što predstavlja godišnji rast od čak 46 posto u dolascima i 42 posto u noćenjima. Najveći turistički promet kineski turisti ostvarili su u gradu Zagrebu (21,7 tisuća dolazaka, 26 posto i 28,4 tisuće noćenja, 29 posto), što je 36 posto dolazaka i 32 posto kineskih noćenja u Hrvatskoj. Slijedi Splitsko-dalmatinska te Dubrovačko-neretvanska županija. U razdoblju od siječnja do svibnja Hrvatsku je posjetilo 22,3 tisuće kineskih turista (65 posto) koji su ostvarili 31,7 tisuća noćenja (64 posto).

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved