Zagreb
Odlični rezultati
5.1.2018. 8:16:17h
Na Adventu 110.707 ljudi potrošilo čak pola milijarde kuna
Premašene su brojke od prošle godine, u prvih trideset dana manifestacije bilježi se 23 posto više dolazaka i noćenja
Miroslav Vajdic / flickr.com

No radilo se od ranog jutra do kasnih večernjih sati, i to u nekoliko smjena. Posjetitelji, pak, nisu pazili koliko troše. Unatoč tome što su se mnogi žalili na visoke cijene, nije im bilo teško za kobasice i fritule čekati po pola sata u redu. A za jedan germknedl, kojih nije bilo jeftinijih od 30 kuna, čekalo se i sat vremena. Najam kućice, koji se, prema neslužbenim podacima, za ugostiteljstvo plaćao od 25.000 do 140.000 kuna, zato se isplatio u samo nekoliko dana. Iako službeno još nisu izašli s iznosom zarade, jedno je jasno – bit će sigurno veća od lanjske, kad je Advent generirao između 390 i 438 milijuna kuna potrošnje, prema analizi Instituta za turizam.

Mnogi više ne rade
Najviše su tada trošili hotelski gosti, dnevno 139 eura, dok su oni u privatnom smještaju trošili 83 eura. Jednodnevni posjetitelji iz inozemstva u Zagrebu su ostavljali po 287 kuna, domaći 241 kunu, a Zagrepčani na Adventu 47 kuna. Ako su ove godine i zadržali navike, brojke mogu biti samo veće, s obzirom na to da je broj posjetitelja premašio sve rekorde, pa je 2017. već proglašena najboljom zagrebačkom turističkom godinom.

- Procjenjujemo da ćemo ove sezone premašiti pola milijarde kuna od adventske potrošnje - najavljivala je direktorica TZ-a Martina Bienenfeld.
Broj dolazaka tako je za prvih trideset dana Adventa, od 1. do 31. prosinca, veći za 23 posto, a jednak postotak rasta bilježe i u noćenjima. Konkretno, u Zagreb je došlo 110.707 turista te su zabilježena 199.752 noćenja. Od tog broja, daleko najviše ima stranaca, i to iz Italije, Bosne i Hercegovine, Austrije, Slovenije i Njemačke.
Strani se jezici još mogu čuti u metropoli, čiji je centar jučer oko podneva bio neobično pun, s obzirom na radni dan. Zbog viših temperatura tražilo se i slobodno mjesto na vanjskim terasama, a za gablec se, već tradicionalno za vrijeme trajanja Adventa, odlazilo u neku od kućica.

- U stanci od posla tražen je bio naš grah, koji smo pripremali svaki dan u velikom loncu, i to po 50 porcija odjednom - priča Josip Vuković iz kućice Špiro na uglu Bogovićeve i Gajeve. Baš svaki ugostitelj s kojim smo razgovarali kaže da je iznimno zadovoljan ovogodišnjom zaradom, koja je bolja nego prošlogodišnja. No malo je tko voljan konkretno govoriti o brojkama.

- Znali smo po danu zaraditi 10.000 kuna, najbolje smo prodavali vikendima - kaže Maja Čubrić iz kućice Ribica na Tomislavovu trgu. Najbolji su promet, gotovo jednoglasni su ugostitelji, ostvarili u tjednu oko Božića.
- Onda je došla mala stanka, pa smo dobro radili za Novu, a sad je opet zatišje - priča Mislav Štih, koji radi u kućici Svijet kobasa na glavnom gradskom trgu.

Pad prometa nakon Nove godine razlog je i što su mnogi ugostitelji zatvorili svoja vrata u novogodišnjoj noći. Razmontirane su jučer kućice u Caféu de Matoš, na platou Gradec, na Fuliranju, a iako još stoje na Zrinjevcu, rade samo rijetki, oni koji prodaju oko glazbenog paviljona. - Tijekom petogodišnje prakse organiziranja Fuliranja primijetili smo da nakon 1. siječnja to više nije to.
U dogovoru s ugostiteljima odlučili smo stoga zatvoriti tjedan dana prije službenog završetka manifestacije - objašnjavaju u organizaciji Fuliranja, ne htijući otkriti za koliko su iznajmljivali kućice koje su posebno dizajnirane za tu lokaciju. Zakapareno za iduću godinu - To je poslovna tajna - dodaju. Problem s otkrivanjem cijene kućica nije imala Slavica Olujić-Klapčić, vlasnica agencije Katapult promocija, koja u suradnji s TZ Zagreba organizira Advent na Zrinjevcu i Ledeni park na Trgu kralja Tomislava. Oni, kažu, nisu dizali cijene najma posljednje dvije godine

- na Zrinjevcu kućicu iznajmljuju za 25.000, a u sklopu Ledenog parka za 27.000 kuna. - Na samim počecima, kad smo prvi put organizirali Advent na Zrinjevcu 2010. godine, cijena je bila četiri tisuće kuna - kaže Slavica Olujić-Klapčić. Bez obzira na porast najma, interes za kućicama svake je godine sve veći. Pozivi organizatorima, ali i u Gradsku upravu, kažu upućeni, počinju već u rujnu. - Dođe nam da isključimo mobitele, stalno zvone - kažu u Gradu. Većinu kućica organizatori daju u najam poznatim ugostiteljima, od kojih su mnogi već sad zakaparili mjesto za sljedeću sezonu.

Piše: Petra Balija

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2020, All rights reserved