Novotarije
10.1.2018. 8:03:53h
Nova generacija hotela - luksuz na obroncima Mirne
TURIZAM S TEMOM: ZELENA ISTRA PUŠE ZA VRAT VELIKIM HOTELIMA U PRIOBALJU
Danilo MEMEDOVIĆ / glasistre.hr

U sjeverozapadnom kutu Istre, na potezu od Buja preko Krasice i brtoniške Nove Vasi do Oprtlja i Motovuna, na obroncima doline rijeke Mirne gradi se šest luksuznih butik hotela, ukupne vrijednosti oko 200 milijuna kuna. Ulagači su uspješni lokalni vinari, maslinari i pivari, ali i poduzetnici iz drugih dijelova Hrvatske i inozemstva. Većinom je riječ o tematskim hotelima i hotelskim kompleksima, a među njima dva su vinska - Roxanich u Motovunu i Cattunar u Novoj Vasi, pivski resort San Servolo u Bujama, zatim Hotel Silvestar kraj Oprtlja te u neposrednoj blizini Krasice - Hotel San Canzian u Donjim Mužolinima i Stancija Baracija koja se nastavlja na Vinariju Clai u Brajkima. Redom, opremaju se za imućne i zahtjevne goste, kojima na dlanu nude sve adute sjeverozapadnog zakutka Istre - vrhunski komfor usred vinograda i maslinika, s vidicima koji nemaju cijenu, a dosežu do mora, Alpa i Učke, s najljepšim gradićima kontinentalne Istre načičkanima po brdima iznad Mirne.

Roxanich i Silvestar

Hoteli su to koji bi trebali biti otvoreni cijelu godinu, jer je to područje ljeti na 15-20 minuta od mora, u proljeće prekrasno, u jesen najljepše, kad je berba maslina i grožđa, sezona gljiva i tartufa, a i zime su ovdje pitome. Počnimo od najvećeg gradilišta, onog ispod motovunskih zidina gdje poznati istarski vinar Mladen Rožanić gradi Roxanich Heritage Wine Hotel na tri tisuće kvadrata, a ispod na jednako golemom prostoru vinski podrum na pet etaža, za što je dobio potporu iz EU-fondova. U investiciji od 80 milijuna kuna gotovo 20 milijuna stiglo je iz Europe, iz strukturnih fondova i temeljem nacionalnog programa pomoći sektoru vina 2014.-2018.

Novi vinski centar podiže se na mjestu starog motovunskog zadružnog podruma i, prema zamisli slavnog arhitekta Idisa Turata, nizom etaža ugrađenih u padinu stapa se s terasastim okolišem, zaštitnim znakom Motovuna. Otvorenje se očekuje već ovog lipnja. Hotel će imati 28 soba i četiri apartmana, restorane i barove, konferencijske dvorane, saune, servise, garaže, pa i trg. U vinskom podrumu na pet etaža bit će mjesta i za mali muzej, arhivu vina, likovne umjetnike…

- Odabir starog motovunskog podruma kao mjesta za izgradnju novog vinskog centra ima za cilj širenje djelatnosti na turizam, kulturu i organizaciju raznih tematskih događanja vezanih uz filozofiju vina. Roxanich Heritage Wine Hotel svojim će radom, vinskom i gastronomskom ponudom biti gotovo intimno povezan s Motovunom i Istrom, a suradnjom s domaćim proizvođačima hrane potrudit ćemo se dodatno afirmirati autentični doživljaj Istre.

Tome će pomoći i naši budući zaposlenici, kojih očekujemo da ćemo zaposliti između 25 i 30, kaže Mladen Rožanić.

Za njega i njegovu vinariju u Kosinožićima kraj porečke Nove Vasi, poznatu po specifičnoj tehnici maceracije vina i višegodišnjem odležavanju vina u hrastovim bačvama, ovo je logičan iskorak - zatvaranje kruga od vrhunskog vina do cjelovite turističke ponude na svjetskom nivou, a za unutrašnju Istru prilika da se predstavi u najboljem svjetlu, rame uz rame s najboljima na priobalju. "Roxanich Motovun Projekt je specifična i autohtona 'strada di vino', put turističkih nomada, staza istraživača gastro i eno ponude. Programi i ponuda složeni su unutar tematskog puta, staze koja se u neprekinutoj petlji penje i spušta po obroncima motovunskog brežuljka. Put počinje u vinogradu, a završava na ulazu u hotel, na trasi stare ceste s benzinskom postajom koja spaja Motovun i Poreč", opisuje svoju viziju arhitekt Turato.

Kada sredinom godine novi rezidencijalni vinski centar Roxanich primi prve goste, na brdu preko puta trebalo bi se otvoriti drugo veliko gradilište. Hotel Silvestar nići će na zemljištu od 30-ak tisuća kvadrata nedirnute prirode na području općine Oprtalj, s obje strane cestice koja vijuga između starih maslina i suhozida i završava u zaseocima Krajići i Balini. (U potonjima, kažu domaćini, bio je otvoren prvi ili među prvim agroturizmima u Istri.) Na brdu iznad je zaseok s crkvicom sv. Silvestra po kojem je i nazvan budući hotelski kompleks, a ispod je beskrajna dolina Mirne i preko Motovun na dlanu. Riječ je o investiciji od desetak milijuna eura, a ulagač je Austrijanac, čest gost u Oprtlju u koji se zaljubio i gdje se sprijateljio s Klaudijom Ipšom, nagrađivanim istarskim maslinarom, "po sinu" Ivanu i vinarom. Austrijski investitor postavio je Ipšu za prokurista svoje tvrtke registrirane u Hrvatskoj, dok u Salzburgu vodi veliku kompaniju, MF grupu koja se bavi i turizmom, a ovo im je prvo ulaganje u Hrvatskoj.

Pivski San Servola

- Već dvije i pol godine radimo na ovom projektu i koncem veljače planiramo zatražiti građevinsku dozvolu. Otvorenje se planira 2020. jer je riječ o zahtjevnoj gradnji na strmom zemljištu. Uklopljene u pejzaž, građevine će se nizati jedna iznad druge, hotel s 44 sobe pa šest vila, ukupno 112 postelja. Vile za 4-6 osoba imat će po 120 kvadrata i bazene. S druge strane ceste bit će istarska konoba, i za goste izvan hotela, a ispod nje, sve do ceste u dolini uredit će se šetnice, trim staze i drugi sadržaji, kaže Ipša.

Moderan hotel projektirao je Buerger Katsota, Austrijanac grčkog podrijetla, a uz wellness i fitness sadržaje, imat će i kongresnu dvoranu, vanjski i unutarnji bazen te trg za koji se Ipša posebno založio. "Ovdje će se, na mini-tržnici predstavljati lokalni proizvođači. Insistirao sam na tome da moramo promovirati čitav naš kraj, računajući i na nova radna mjesta", kaže Ipša, vlasnik prve kantine ulja otvorene u Istri, u kući svojih pradjedova u Ipšima.

Prije svih, 2. veljače službeno se otvara novi hotel San Servolo u Bujama s 14 soba, koji još čeka samo kategorizaciju. S predivnim pogledom na starogradsku jezgru Buja, more i Alpe, oko prve craft pivovare u Istri izraslo je čitavo malo turističko naselje u kojem će se gosti, među ostalim, kupati u pivu.

Doslovno. Novi je to projekt braće Simona i Gorana Grpca koji su prije pet godina pokrenuli biznis s proizvodnjom craft piva nazvanog po svecu zaštitniku grada Buja. S najnovijom investicijom od 1,5 milijuna eura, ukupno su u resort uložili 3,5 milijuna.

- Čitava naša priča, s ovim krovnim projektom, hotelom, pretvara se u Beer resort & spa hotel San Servolo s četiri zvjezdice koji objedinjuje svu našu ponudu - u jednoj zgradi je restoran s 200 sjedećih mjesta i trgovina, a u drugoj je pet soba, ranije izgrađenih, koje sada postaju Villa Romantica, plus novi hotel San Servolo. U hotelu je i zatvoreni bazen koji se lako, širenjem staklenih stijena pretvara u otvoreni, što nam osigurava cjelogodišnji turizam. Tu su i kupalište, finska i turska sauna, fitness, lift, nabraja Simon Grbac, čija je supruga Vesna, dizajnerica po struci, osmislila elegantne interijere, a arhitektonsko rješenje djelo je studija Tissa iz Poreča.

U hotelu je 11 superior i tri delux sobe na 45 kvadrata, ali najzanimljivija bit će pivska kupelj koja se još dovršava. U nepasteriziranom i nefiltriranom pivu iz Bujske pivovare, s prirodnim kvascem, ječmenim sladom, hmeljem i izvorskom vodom iz doline Mirne, gosti će se ovdje točati, ali ga i točiti. Svim novim hotelskim sadržajima, nadaju se domaćini, duže će zadržati goste, a otvoreni su cijele godine. Godišnje ugoste oko 40 tisuća što individualaca što grupa iz Njemačke, Danske, Velike Britanije i SAD-a. Godišnja proizvodnja piva iznosi 600 tisuća litara, a plasiraju ga od Savudrije do Dubrovnika, u Austriji, Sloveniji, Italiji, Nizozemskoj i BiH, odnedavno i u Meksiku gdje su među prvim izvoznicima iz Hrvatske. U proširenom resortu zapošljavat će, kažu, tridesetak djelatnika.

Vinotel Cattunar

U vinima i pjenušcima, pak, uživat će gosti u hotelu Franca Cattunara, koji podiže iznad svoje vinoteke i vinskog podruma, usred svojih nasada loze. Bit će to vinski hotel, on će reći vinotel, na dvije etaže i na razini pet zvjezdica, a prve goste očekuje već početkom svibnja. Vinar iz Nove Vasi, čuven po svom teranu, malvaziji Četiri zemlje i pjenušcima, uložio je 1,5 milijuna eura u izgradnju hotela s 11 rezidencijalnih soba. Imaju po 40-50 četvornih metara, tri metra visoke stropove, kamine u dnevnom boravku i grede pod krovom, terase od 50 do čak stotinu kvadrata s pogledom na more, dolinu Mirne ili Učku. Neizbježne fitness i wellness sale, saune, sunčalište, zatvoreno parkiralište, igralište za djecu, pokriven grijani bazen, u drugoj fazi i mali golf teren na desetak hektara, ali i somelijerski tečajevi, degustacije i berbe - spoj vinarstva i turizma, cilj je obitelji Cattunar, uz koju će u novom hotelu biti posla za još 10-15 radnika.

- Kroz našu vinariju godišnje prođe 5-6 tisuća turista koji pronose vijesti o nama i čitavoj Istri po svijetu. Osim susjeda, sve više nam dolaze Britanci i Amerikanci, otkad su otvorene nove aviolinije. Bez avioveza nema produžetka sezone, ali ni bez malih obiteljskih hotela. Imao sam građevinsku dozvolu za ovaj hotel još 2010. godine i tri puta je mijenjao da bi se prilagodio EU-fondovima. Obećavali su potpore za razvoj ruralnog turizma, ali ništa od toga i odlučio sam se na bankarski kredit. Ili tako - ili nikako. Nema nacionalne strategije kojom bi se veliki, srednji i mali poduzetnici ravnomjerno poticali. Dok veliki hotelijeri dobivaju bespovratne potpore i milijarde kredita s nula posto kamata, mali poduzetnici u turizmu, a tu spadamo i mi vinari, maslinari, iznajmljivači smještaja, nemamo nijednog predstavnika među 11 članova Vijeća TZ-a Istre. Ostavili su nas izvan sustava odlučivanja. Jasno da će veliki biti privilegirani, ali ne da mi ostali ne postojimo, konkretan je Cattunar iza čijih riječi "stoji" dugogodišnji rad, 50 hektara vinograda te godišnja proizvodnja od 3.000 hektolitara prvoklasnih vina i pjenušaca.

Piše: Duška PALIBRK

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved