Crikvenica
Odlično!
10.1.2018. 8:21:46h
Godina za pamćenje: Crikvenica nadomak 1,9 milijuna noćenja
Najbrojniji Nijemci, Jadranovo ostvarilo najveći plus, hoteli u plusu 14 posto, privatni smještaj 15 posto
János Korom Dr. Thank you for 10 Million views / flickr.com

Godina za pamćenje, mogao bi glasiti turistički rezime 2017. na crikveničkoj rivijeri. Niz nagrada Crikvenici, turističkim djelatnicima i rivijeri zaključen je turističkim rekordom. Vrlo rano je bilo jasno da će 2017. godina donijeti turističke rekorde. Milijunto noćenje upisano je već 1. kolovoza, tjedan dana ranije u odnosu na 2016., dok je crikvenička rivijera milijun i pol noćenja dostigla već u drugome dijelu kolovoza.

Od 1. siječnja do 31. prosinca 2017. na crikveničkoj rivijeri ostvareno je ukupno 1,882 milijun noćenja, što je čak 214 tisuća odnosno gotovo 13 posto više u odnosu na prethodnu godinu. Strani su gosti lani ostvarili ukupno 1,62 milijuna noćenja, što je 14 posto više nego u 2016. godini. Domaći gosti su upisali 262 tisuće noćenja, što je osam posto više. Stranci u udjelu noćenja drže 86 posto. U svim je mjestima rivijere zabilježen porast u noćenjima, i to: u Crikvenici 13 posto više, Dramlju 12, Jadranovu 15 te u Selcu 12 posto više noćenja nego u 2016. Najmanje mjesto uhvatilo je najveći plus. Nije ni čudo, u Jadranovu tek trećinu kuća puni stalno stanovništvo, sve ostalo je namijenjeno turizmu.

Njemački se najčešće čuje
Broj jedan na godišnjemu popisu top 10 zemalja i dalje tradicionalno zauzimaju Nijemci, koji su ostvarili pola milijuna noćenja (14 posto više nego u 2016.). Slijede Hrvati s 262 tisuće noćenja, Austrijanci sa 163 tisuće (porast od čak 29 posto), Slovenci sa 156 tisuća (simbolični plus), Mađari sa 145 tisuća (18 posto više), Slovaci 120 tisuća (plus 18 posto ), Poljaci 120 (20 posto više), Česi sa 108 tisuća (7,98 % više noćenja), Talijani 47 tisuća (4 posto više). Top deset zaključuju turisti iz Bosne i Hercegovina s 30 tisuća noćenja. Susjedi su jedina zemlja u top deset koji bilježe pad. Doduše neznatan, manje osd jedan posto u odnosu na lani. Ljeti se na crikveničkoj rivijeri najčešće može čuti njemački. Turisti s njemačkog govornog područja drže trećinu noćenja. Gotovo trećinu noćenja donesu zemlje bivšeg istočnog bloka. Dakle, spomenuti turisti ostvare dvije trećine noćenja od Jadranova do Selca. Ostalima su ostale mrvice.

Nova ulaganja i investicije
Porast u broju noćenja je u 2017. zabilježen je i u svim vrstama smještaja na Rivijeri Crikvenici. U hotelima 14 posto više, privatnom smještaju 15 posto više, kampovima pet posto. U ostalim vrstama smještaja noćenja su bila za devet posto u plusu.

– Rekordna nas statistička godina silno veseli, ali i, kako sam već više puta napomenula, obvezuje na daljnji zajednički rad i zalaganje svih u destinaciji, kako bi postala još prepoznatljivija na domaćem, ali i globalnom tržištu. Vjerujem da će zahvaljujući novim investicijskim ciklusima (posebice u hotelijerstvu), konstantnom trudu naših turističkih djelatnika, intenzivnom radu na objedinjavanju ponude, poboljšanju kvalitete postojećih te osmišljavanju novih sadržaja, Rivijera Crikvenica postati još privlačnija i privući još veći broj posjetitelja.

Godina pred nama, naravno, donosi i nove izazove, pripreme za novu sezonu su u tijeku, a nadamo se još boljim rezultatima, i to ne samo statističkim, nego i u kontekstu gospodarstva. Vjerujem da će naši ovogodišnji gosti, kao i brojne generacije prije njih, među ostalim uživati i u ugodnoj i iznimno zdravoj klimi i prirodnim blagodatima koje već stoljećima pruža najbolja prošlogodišnja destinacija zdravlja u Hrvatskoj, tradicionalnoj gastronomiji te raznovrsnim sportsko-rekreativnim, zabavnim i ostalim sadržajima, istaknula je direktorica Turističke zajednice Grada Crikvenice Marijana Biondić.

Uz sva ulaganja i dodatne sadržaje poput mnoštva manifestacija po kojima je Crikvenica prepoznata, izvrsnim rezultatima sigurno je pridonijelo i dobro vrijeme. Još da rujan nije donio tropske kiše...

Piše: Anto Ravlić

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved