Fužine
Fužinski turizam
16.12.2013. 11:01:18h
Turizam na »PRISILNOM« odmoru Koncesionar digao ruke od »Sv. Antona«
Za razliku od prve godine – ovogodišnji rezultati bili su takvi da su troškovi bili veći od zarade i jednostavno se dalje ne isplati voditi brigu o turističkom brodiću i vlakiću te iznajmljivanju barki, poručuje koncesionar
lrumiha / flickr.com

Za razliku od prve godine – ovogodišnji rezultati bili su takvi da su troškovi bili veći od zarade i jednostavno se dalje ne isplati voditi brigu o turističkom brodiću i vlakiću te iznajmljivanju barki, poručuje koncesionar

FUŽINE  » Nakon što su predstavnici Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice u suradnji s Ministarstvom turizma obavili nadzor poslovanja TZ Grada Delnica za 2011. godinu izazvavši poprilične poremećaje u radu najveće goranske TZ, isti je nadzor obavljen i u TZO Fužine, najuspješnijoj goranskoj turističkoj zajednici. Nalaz revizije stigao je na adresu turističkih i općinskih tijela ove lokalne samouprave početkom prosinca, a izvjesno je da neće rezultirati burom sličnoj onoj delničkoj jer je, kako nam je napomenuo direktor TZO Fužine Marinko Jakovljević, uglavnom riječ o zamjerkama proceduralnog tipa koje će u zadanim rokovima biti u potpunosti otklonjene. O nalazima revizije, rekao je načelnik Općine Fužine Marinko Kauzlarić, odgovarajući na sjednici Općinskog vijeća na pitanje Hrvoja Ljubobratovića (SDP), javnost će biti upoznata nakon što tijekom sljedećih dana prosinca budu održane sjednice Turističkog vijeća i Skupštine TZO Fužine: »Nalaz prilično obiman i sadrži 40-ak stranica, a uočeno je dvadesetak nepravilnosti za koje je dan rok ispravljanja. No, o svemu ćemo detaljnije nakon što na sjednicama Vijeća i Skupštine bude proanaliziran nalaz revizije«, najavio je Kauzlarić.

Posustali
No, bez obzira na rezultate nadzora te na činjenicu da brojke o broju posjeta i noćenja zvuče lijepo i svjedoče o još jednoj vrlo uspješnoj sezoni, golim je okom bilo vidljivo da je tijekom ove godine turizam u Fužinama, bar kad je riječ o onom dijelu vezanom uz turističke manifestacije, izgubio dosadašnji zamah. Umjesto tradicionalnih ljetnih priredaba koje su se zbivale pod branom, ovog je puta priredba »Ljeto u Fužinama« premještena na turistički brodić »Sv. Anton« koji zbog kapaciteta i ne može biti mjesto masovnijeg druženja pa su mnogi Fužinarci i gosti Fužina bili razočarani činjenicom da nije bilo tipičnih ljetnih okupljanja, a nezadovoljsto su potencirale situacije poput one kad je najavljen »Dan Osijeka« u Fužinama naprasno otkazan bez kvalitetnog obrazloženja. Nedvojbeno je da najveći dio odgovora za manjak ljetnih manifestacija leži u nedostatku sredstava kojima su prethodnih godina ove priredbe potpomagane iz općinskog proračuna, a isto je tako činjenica da TZO Fužine ne snosi nikakvu krivicu za fijasko »Dana Osijeka« jer je tu priredbu organizirao Art klub Gorski kotar. No, sve skupa ipak je stvorilo jedan negativan dojam zastoja fužinske turističke ponude ljetnih zbivanja.

»Mršavih« 20 posto
Dosadašnji koncesionar očigledno nije bio zadovoljan prometom od kojeg je, po ugovoru, njemu ostajalo 20 posto od prodanih karata. Baš zbog toga ugovorom i nije predviđeno bilo kakvo obeštećenje u slučaju ranijeg raskida ugovora, osim u slučaju eventualnih šteta na korištenim objektima.

  Da stvar bude gora, neposredno po završetku sezone došlo je do prekida suradnje crikveničkog koncesionara koji je vodio brigu o turističkom brodiću, vlaku i barkama pa su ovi već itekako prepoznatljivi turistički simboli Fužina posljednjih mjesec-dva dana na »prisilnom odmoru«. Upravo stoga stanje s tim dijelom turističke ponude Fužina bilo je na sjednici Općinskog vijeća tema pitanja Hrvoja Ljubobratovića (SDP) kojeg je zanimalo hoće li zbog prijevremenog raskida potpisanog ugovora koncesionar platiti bilo kakav oblik odštete.

I posada košta
Odgovarajući mu, načelnik je rekao kako je zaista brod »na zimovanju«, barke izvučene na suho, a vlakić stoji sa strane: »Ugovor je zaista raskinut i razmišljamo o raspisivanju natječaja za novog koncesionara«, rekao je Kauzlarić, dodavši kako stanje nije ipak tako dramatično.

  Davor Pavičević, predstavnik dosadašnjeg koncesionara, potvrdio nam je kako su – za razliku od prve godine rada – ovogodišnji rezultati bili takvi da su troškovi bili veći od zarade i jednostavno im se dalje ne isplati voditi brigu o turističkom brodiću i vlakiću te iznajmljivanju barki: »Čini mi se da su toga svjesni i u Općini jer, koliko znam, razmišljaju da eventualni novi natječaj za koncesionara bude pod povoljnijim uvjetima no dosadašnji. Nažalost, nama to sada ništa ne znači jer smo se okrenuli novim poslovima i ne planiramo se javiti na novi natječaj, a osobno smatram da bi najpametnije bilo rukovođenje ovog dijela turističke ponude Fužina vezati uz lokalnu samoupravu ili neko njeno poduzeće jer bi se time vjerojatno umanjili troškovi«, rekao je Pavičević po čijem mišljenju problem baš i nije lako riješiti jer brodić turiste može prevoziti samo ako je na njemu kvalificirana posada. A to – košta. No, znali su se Fužinarci izvući i iz gorih situacija pa treba vjerovati kako će već idućeg proljeća voziti i »Fužine Express«, Bajerom broditi »Sv. Anton« i ploviti barke.

Piše: Marinko Krmpotić

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved