Optimizam
15.4.2014. 6:06:23h
Dobre turističke najave za uskrsne blagdane
Uoči uskrsnih blagdana tijekom kojih u Hrvatsku tradicionalno dolazi prvi veći godišnji val turista, smještajni i drugi objekti u hrvatskom turizmu, brojna odredišta i sadržaji su u većini spremni za prihvat turista, kojih bi za te blagdane, s obzirom da su kasnije nego prošle godine i na dobre najave s većine stranih tržišta, moglo biti više nego lani, doznaje se iz turističkog sektora.
taymtaym / flickr.com

Uoči uskrsnih blagdana tijekom kojih u Hrvatsku tradicionalno dolazi prvi veći godišnji val turista, smještajni i drugi objekti u hrvatskom turizmu, brojna odredišta i sadržaji su u većini spremni za prihvat turista, kojih bi za te blagdane, s obzirom da su kasnije nego prošle godine i na dobre najave s većine stranih tržišta, moglo biti više nego lani, doznaje se iz turističkog sektora. Prema podacima bukinga, kojima raspolaže Hrvatska turistička zajednica, tijekom uskrsnih blagdana u Hrvatsku bi trebalo doći oko 75 tisuća turista, dok ih se kroz cijeli travanj očekuje oko 490 tisuća, što bi bilo oko 7 posto više nego u travnju prošle godine.
Ministar Lorencin i strukovne udruge: bit će više turista
Ministar turizma Darko Lorencin za Hinu je istaknuo da su najave za ovogodišnji Uskrs znatno bolje od lanjskih te da je to i odličan pokazatelj za nastavak ove turističke godine.
Smatra i da je bolji buking za Uskrs samo uvertira u ovogodišnju turističku sezonu koja će, s obzirom na kvalitetne i pravovremene pripreme privatnog i javnog sektora, sasvim sigurno nacionalnom gospodarstvu i ove godine donijeti značajan zamah.
I predsjednik Udruge poslodavaca u hotelijerstvu Hrvatske (UPUHH) Kristian Šustar poručuje da hotelijeri ne bilježe apsolutno nikakve poteškoće za uskrsni, pa ni za buking ostatka predsezone i za glavni ljetni dio, a ne očekuju ni neke veće potrese tijekom sezone koja se, kako kaže, u pravilu već godinama odvija gotovo istom dinamikom.
Po ocjeni predsjednika Udruge hrvatskih putničkih agencija (UHPA) Borisa Žgombe, Hrvatska u ovu sezonu ulazi kao stabilna destinacija na svim tržištima, osim ukrajinskom i ruskom, a bolje turističke rezultate od lanjskih sudeći prema najavama može se očekivati iz Skandinavije, Beneluxa te Njemačke i Austrije, ali moguće i iz Italije, Slovenije, Mađarske, Češke, Slovačke i Poljske koji kasnije 'bukiraju' odmore i od kuda više turista dolazi individualno nego organizirano.
Žgomba kaže da bi ove godine moglo biti bolje nego lani i s avio letovima jer ima više bukiranih sezonskih letova chartera i niskotarifnih prijevoznika, a dobre naznake za sezonu stižu i s dalekih tržišta, poput Kine, Južne Amerike i SAD-a.
Iako smatra da je za generalnu prognozu cijele turističke godine prerano, vesele ga prve dobre najave, ali upozorava, kao i neki hotelijeri te pojedine turističke agencije, da bi eventualnih poteškoća s punjenjem kapaciteta moglo biti iza prvosvibansjkih praznika pa do kraja lipnja.
To će agencije i hotelijeri nastojati prevladati prilagođavanjem cijena potražnji, jačim marketingom te posebnim paketima za strana, ali i domaće tržište, za koje bi, smatra Žgomba, bilo dobro povesti određenu kampanju jer ono ipak u ukupnim rezultatima ima udio od 10 posto, što nije malo i ne smije se zanemariti. Pritom napominje i da sve zemlje EU-a čine sve što mogu kako bi svoje građane animirale da odmore provedu u svojoj zemlji.
Tko dolazi u Hrvatsku, a kuda putuju domaći za proljetne školske praznike i uskrsne blagdane
Prema informacijama iz nekih najvećih hrvatskih putničkih agencija, Atlasa, Kompasa i Unilinea, u Hrvatsku će na proljetna putovanja i odmore te za uskrsne blagdane ove godine doći više turista sa stranih tržišta nego za iste dane prošle godine, a bilježe i porast potražnje i prodaje aranžmana domaćim turistima i za hrvatske i inozemne destinacije.
Atlas i druge tvrtke-članice adriatica.net Grupe za Uskrs najavljuju dolazak tri velike grupe Francuza te ture s gostima iz Kalifornije i s istočne obale SAD-a koji će u Hrvatskoj boraviti deset i više dana, a očekuju i dosta Skandinavaca posebno u hotelima više kategorije, kao i više Britanaca i Rusa, posebno u Dubrovniku, srednjoj Dalmaciji i Istri.
Bilježe i 15 posto veću potražnju s poljskog tržišta, a posebno ih veseli i 20 posto veća potražnja domaćih putnika za blagdanskim putovanjima, što objašnjavaju kasnijim terminom Uskrsa ove godine i raznovrsnijom ponudom. Iznenađuje ih pritom da domaći turisti ove godine više traže putovanja zrakoplovom, a manje autobusima koji su lani bili popularniji, kao i da primjerice više bukiraju Kopenhagen nego Pariz, te Atenu, Siciliju i Portugal.
Iz Kompasa također ističu da će ovog Uskrsa imati više putnika nego lani, buking im ide jako dobro za tri chartera za Španjolsku (Madrid, Barcelona i Bilbao), kao i za avio aranžmane za veće europske gradove (London, Pariz) te Dubai, Kinu, Indiju, Meksiko i Kubu.
Stranci su posredstvom njih već u ožujku počeli stizati u većem broju u Hrvatsku, posebno iz Belgije, Italije, Austrije, pa i iz Koreje, Tajlanda i s Tajvana, u svibnju očekuju više Brazilaca na tzv. Balkan turama, dok za Uskrs najavljuju chartere iz Španjolske, kao i velik broj Slovenaca koji će spojiti Uskrs s 1. svibnjem.
U agenciji Uniline kažu da za nadolazeće uskrsne blagdane i 1. svibanj bilježe 10 postotni rast prodaje aranžmana u odnosu na prošlu godinu, a bilježe i porast broja rezervacija s domaćeg tržišta.
Među stranim tržištima najbolji odaziv za te datume imaju iz Slovenije, Italije, Austrije, Njemačke, čemu se gotovo podjednako pridružuju i domaći turisti koji najradije biraju lokacije u Istri te na srednjem Jadranu.
Sveukupno najtraženija odredišta za Uskrs su tradicionalno u Istri, Kvarneru te u srednjoj Dalmaciji, a najbolje idu polupansioni u hotelima na bazi dva do tri noćenja.

Link na originalni članak

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved