Sezonski lopovluk
2.9.2014. 6:13:23h
Džepari, prevaranti i provalnici pljačkaju i domaće i goste
Nepoznatim osobama ne dopuštajte ulazak u stanove i ne dajite im informacije kada napuštate stan i kuda odlazite. Zaključavajte ulazna vrata zgrade, stana, odnosno kuće, uključujući i balkonska vrata i prozore - upozorava Antonela Lolić, voditeljica Odjel
Kieran Huggins / flickr.com

Svakodnevno tijekom protekla dva mjeseca bilten PU splitsko-dalmatinske bilježi provalne i džepne krađe. Samo u petak evidentirane su dvije provale. Iz mercedesa njemačkih registracijskih oznaka, u Okrugu Gornjem ukraden je navigacijski uređaj, a iz stana u Starome Gradu na Hvaru odnesen je nakit.

Od džepnih krađa zabilježenih ovog mjeseca upečatljiv je događaj iz Baške Vode kada je u večernjim satima u trgovini na Obali svetog Nikole ženska osoba 36-godišnjem državljaninu Slovenije ukrala novčanik iz torbe. U pokušaju bijega, zaustavili su je djelatnici trgovine nakon čega je utvrđeno da se radi o 20-godišnjoj državljanki Bugarske koja je uhićena i privedena u službene prostorije.
Prazni stanovi

Opisana krađa klasičan su primjer kaznenog djela iz domene tzv. turističkog kriminaliteta. Radi se o pojavi koja se svake sezone bilježi u evidencijama policijskih uprava koje pokrivaju turistička područja, a odnosi se na brojne posjetitelje iz kriminalističkog miljea koji dolaze iz sjevernijih dijelova Hrvatske te iz drugih, uglavnom susjednih država.

Od početka godine 1695 stranaca je ilegalno prešlo granicu, a podnesene su 94 prijave za protuzakonito prebacivanje osoba preko granice. Zbog dolaska turista na našu obalu, automatski se poveća i broj potencijalnih žrtava za džepare, provalnike, prevarante i sve ostale vrste lopova koje takvu priliku ne propuštaju. Međutim, žrtve nisu samo stranci već i domaći ljudi jer je velik broj stanova prazan, kako zbog odlaska na ljetovanje tako i zbog cjelodnevnih boravaka na plaži.

- Na temelju dosadašnjih iskustava, u ljetnom razdoblju se pojavljuje više osoba koje nisu s ovog područja, a koje su sklone vršenju kaznenih djela, odnosno provala u domove. Počinitelji uglavnom, prije provala u stanove, ulaze u zgrade i nude različite usluge ili traže pomoć. Molimo građane, ako su oko svojih domova, odnosno u zgradama primijetili sumnjive osobe, koje se ponašaju na navedeni ili sličan način, da o istom obavijeste najbližu policijsku postaju osobno ili pozivom na broj 192, te da nastoje dati što detaljniji opis tih osoba. Savjetujemo da nepoznatim osobama ne dopuštate ulazak u stanove i ne dajete im informacije kada napuštate stan i kuda odlazite. Zaključavajte ulazna vrata zgrade i stana, odnosno kuće, uključujući i balkonska vrata i prozore - obavijestila nas je Antonela Lolić, voditeljica Odjela za izvještajnu analitiku i odnose s javnošću PU splitsko-dalmatinske.

Prema statistikama MUP-a, u prvih sedam mjeseci ove godine na području Hrvatske zabilježeno je 9897 teških krađa, tj. onih u kojima je šteta viša od 2000 kuna. U istom razdoblju prošle godine bilo je 12.125 teških krađa.
Obijaju kioske

Tijekom cijele 2013. godine prijavljeno je u svim policijskim upravama u Hrvatskoj 18.483 provalnih krađa, a tijekom 2012. godine bilo ih je 19.219. U obje godine uočljivo je, prema podacima MUP-a, kako broj provala počne rapidno rasti u lipnju, najviši je tijekom srpnja i kolovoza te dolazi do stagnacije u rujnu.

- Provalne krađe u padu su za 3,8 posto. Porast bilježe provale u kuće i stanove, vikendice, motorna vozila i kioske, dok su provale u ostale objekte u padu. Najteže su razrješive provale u vikendice kojih ima 21,3 posto i kuće i stanove kojih ima 21,7 posto - doznajemo od Službe za strateško planiranje, analitiku i razvoj MUP-a.

Piše: Katarina Marić Banje
Link na originalni članak

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved