Pohvale
24.1.2014. 10:29:19h
Odlična godina za međunarodni turizam
Broj međuanrodnih turističkih dolazaka u 2013. godini porastao je za pet odsto i dosegao je rekordan broj od 1,1 milijarde.
/ magazinplus.eu

Broj međuanrodnih turističkih dolazaka u 2013. godini porastao je za pet odsto i dosegao je rekordan broj od 1,1 milijarde.
Kako pokazuju podaci Svjetske turističke organizacije, svjetski turizam lani je premašio predviđanja, a isto se može dogoditi i ove godine, kada bi se broj dokazaka trebao povećati za 4 do 4,5 odsto.
- Godina 2013. je bila odlična za međunarodni turizam, rekao je prilikom predstavljanja rezultata generalni sekretar Svjetske turističke organizacije (UNWTO) Taleb Rifai.
Turistički sektor se po njegovoj ocjeni odlično prilagodio promjenjivim uvjetima na tržištu, brojna nnova radna mjesta u tom sektoru su doprinijela poboljšanju ekonomskih pokazatelja u brojnim državama.
Najveća potražnja bila je za destinaicijama u Aziji i na Pacifiku te Africi, gdje je zabilježen 6-odstotni rast, a slijedi Evropa sa rastom od 5 odsto turističkih dolazaka.
Petodstotno povećanja broja turističkih dolazaka znači da je lani putovalo 52 miliona turista više nego godinu ranije. od toga ih je u Evropu došlo 29 miliona više nego 2012. godine, a Stari kontinent je imao lani ukupno 563 miliona turističkih dolazaka, čime je ostala na prvom mjestu ljestvice naposjećenijih kontinennata.
Među evropskim regijama najbolje rezultate imali su središnja i zapadna Evropa, gdje se broj dolazaka turista povećao za 7 odsto, u južnoj Evropi i Sredozemlju su imali 6-odstotni rast.
U Aziji se broj dolazaka turista povećao za 14 miliona, na ukupno 248 miliona, u objema Amerikama su imali 169 miliona dolazaka, što je šest miliona više nego 2012. godine.
- Na podlozi pozitivnih rezultata u 2013. godini i prognoza ekonomskog poboljšanja u 2014., očekujemo još jednu pozitivnu godinu za međunarodni turizam. vlade pozivamo da intenzivnije pristupe oblikovanju nacionalnih strategija, koje će podržavati turistički sektor, ali i biti posvećene održivom razvoju, rekao je Rifai.
Prognoze za ovu godinu najbolje su za Aziju i Pacifik gdje bi se broj dolazaka turista mogao povećati za pet do šest odsto, slijedi Afrika sa 4-odstotnim rastom. U Evropi bi se broj turista trebao povećati za oko četiri odsto.
Najrastrošniji Kinezi
Najveći potrošači u turizmu su drugu godinu zaredom Kinezi, koji su lani za turističke aktivnosti izdvojili više od 100 miliona dolara. Samo u prva tri kvartala prošle godine njihova potrošnja se na godišnjem nivou povećala za 30 odsto. Slijede Nijemcci, Japanci i Italijani, koji su lani  potrošili manje nego godinu ranije,  dok su američki, britanski i australski turisti potrošili prosječno za tri odsto više.
Svoju potrošnju u turizmu su lani najviše ojačali Turci (24 odsto više nego u 2012), Katarci i Filipinci (+18 odsto), te Kuvajćani, Indonezijci i Ukrajinci (+15 odsto).

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved