Županja
Tamburica
1.5.2014. 7:43:59h
120 godina tambure u Županji
Predstavljena knjiga Stanislava Oršolića
Musica Antigua Res Facta / wikipedia.org

Gradska knjižnica Županja kao nakladnik i Stanislav Oršolić kao autor, predstavili su u gradskoj vijećnici monografiju "120 godina sviranja tambure u Županji". O monografiji koja je na zanimljiv način i uz mnogo fotografija prikazala povijest tambure u Županji, a predstavljena čak nakon tri godine od izlaska iz tiska, govorio je prof. Jurica Buljan, ravnatelj knjižnice, koji je naglasio da je knjižnica izuzetno ponosna što je nakladnik ove monografije.
- Županja se ponosi činjenicom da je kolijevka igranja nogometa, kolijevka tenisa, ali najviše se ponosi činjenicom da je kolijevka tambure - istaknuo je Buljan.
Autor monografije Stanislav Oršolić, osim što je nazočnima predstavio tamburu iz Gradišta napravljenu od hrastovine i staru više od stotinu godina, promociju je počeo snimcima pjesama Josipa Joze Spajića iz 1938. godine.
- Posebice hvala Gradu Županja na potpori, zatim, Gradskoj knjižnici, kao i Sladorani, tvrtki Sabadoš, Općini Drenovci i Komunalcu - kazao je Oršolić. Tambura je u Županji zasvirala 1870. godine, istaknuto je na promociji i dodano kako su i dandanas aktualne rasprave o tome kada je i kako zasvirala tambura u Županji.
- Kvalitetnih tambura u ovome kraju tada je bilo malo. Tih su godina svirali uglavnom Romi, naglasio je Oršolić. Kao glazbeni pedagog tijekom rada u Štitaru upoznao je mnogo dobrih tamburaša, prikupljao je i odlagao na sve što je naišao i tijekom pripreme monografije shvatio da je dobro učinio. Predstavljanje monografije obogatili su nastupom i tamburaši, razgledale su se i stare fotografije, a brojni tamburaši, autori, solisti, uživali su prebirući po sjećanjima i po monografiji.

Piše: Z.Knežević
 

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved