Bilje
Novi sadržaji
14.9.2014. 6:28:45h
Županija kupuje biljski dvorac od Hrvatskih šuma
U dvorcu bi trebao biti muzej flore i faune, prostor za promociju vinara te multimedijalna dvorana
Ivica Getto / glas-slavonije.hr

Ako sve pođe prema planu Osječko-baranjske županije i Općine Bilje, dvorac Eugena Savojskog mogao bi opet početi živjeti. Nakon nekoliko godina tišine nedavno je ponovno aktualizirano pitanje promjene njegova vlasnika.
- Dvorac je trenutačno u vlasništvu Hrvatskih šuma, koje su ga još prije otprilike četiri godine odlučile prodati. Međutim, odluka nikada nije realizirana, a tek nedavno je to pitanje ponovno došlo na dnevni red - tvrdi Željko Kraljičak, dožupan osječko-baranjski, objašnjavajući kako su Hrvatske šume, sukladno Zakonu, dvorac obvezne prvo ponuditi regionalnoj, odnosno lokalnoj samoupravi, dakako ako ga se odluče prodati. Nakon što su Hrvatske šume nedavno ponovno izrazile spremnost prodati ga, Županija je pokrenula proceduru i aktualizirala raniju ponudu za njegov otkup, tešku 3,5 milijuna kuna, koja bi se trebala naći na Nadzornom odboru Hrvatskih šuma.
- Dvorac bi bio početna i završna točka obilaska Baranje. Već imamo potpisana pisma namjere Poljoprivrednog fakulteta, Hrvatskog lovačkog saveza i baranjskih vinara, koja su preduvjet za realizaciju planova - ističe Kraljičak, napominjući kako bi u dvorcu, između ostalog, trebao biti muzej flore i faune, prostor za promociju vinara te multimedijalna dvorana. Govoreći o sličnim inozemnim iskustvima, kaže kako brojni gosti, diljem europskih i svjetskih turističkih destinacija, dolaze na ''početnu točku'', kupe ulaznicu, odgledaju promotivni film i u većini slučajeva krenu u obilazak makrodestinacije.
- Uz sve to, treba istaknuti da nam nedostaje svojevrsni centar za posjetitelje Parka prirode, koji bi mogao biti upravo u biljskom dvorcu - mišljenja je Kraljičak. Županija se nada i dijelu kolača zvanog 169 milijuna eura težak fond Ministarstva regionalnog razvoja (u perspektivi do 2020. godine), namijenjenog za obnovu kulturne i povijesne baštine, ali pod uvjetom da ona dobije turističku ili neku drugu namjenu.
- Turistička destinacija može biti još kvalitetnija i prepoznatljivija ako ima kulturne objekte, gdje se povijest, tradicija i baština mogu predstaviti i staviti u funkciju razvoja turizma. A dvorac Eugena Savojskog je upravo to - naglašava. Promjena vlasništva nad dvorcem želja je i Općine Bilje. Načelnik Željko Cickaj tvrdi kako će Općina sigurno ući u vlasničku strukturu tog objekta.
- To bi nam puno značilo jer smo okrenuti k turizmu i fokusirani na njega. Dvorac je pravi biser i mora biti vrata Baranje - ističe Cickaj, naglašavajući kako je cijela priča značajna i zbog parka koji ga okružuje, a koji mora biti znatno uređeniji te mjesto gdje se gosti osjećaju sigurno, što do sada nije bio slučaj. Zadovoljan je što su Hrvatske šume izrazile spremnost prodati ga. Ova odluka temelj je svega, a sve ostalo redovna procedura koju nije problem provesti.

Piše: Ivica GETTO

U PERIVOJU I GINSENG
Biljski je dvorac gotovo neiskorišten i izložen zubu vremena. Udruga Čuvari tradicije princa Eugena Savojskog, doduše, tamo niz godina organizira manifestaciju Dan dvorca Eugena Savojskog, ali je, uz neke popratne sadržaje drugih biljskih manifestacija, to nedovoljno.
U prvoj polovini 18. stoljeća dao ga je sagraditi princ Franjo Eugen od Savoje i Pijemonta. Najpoznatiji je dvorac baranjske ravnice, a bio je prvi u ovom dijelu sadašnje Hrvatske nakon njezina oslobođenja od stoljeća i pol duge turske uprave. Sagrađen je kao lovački dvorac, a nagađa se da je njegov autor austrijski arhitekt Johan Lucas von Hildebrandt, koji je za princa Savojskog gradio glasoviti dvorac Belvedere u Beču. Oblikovan je kao jedinstvena, pretežito prizemna građevina s unutarnjim dvorištem. Sredinom 19. stoljeća uz dvorac je uređen pejzažni perivoj, koji se prostire na površini od oko osam hektara. Nalaze se tamo stoljetne platane, hrastovi i ostalo raslinje, među kojima i egzotični ginseng.

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved