Godišnji!!!
4.7.2015. 9:04:55h
Ovi savjeti na putovanju će vam uštedjeti vrijeme, živce i novac
Živa u termometru koja polako, ali sigurno raste prema pravim srpanjskim temperaturama donosi dašak sezone godišnjih odmora i pratećih ljetnih radosti.
redjar / flickr.com

Mnogi će stoga pribježište od paklenog radnog ritma, pod uvjetom da uopće imaju posao ili da im angažman nije vezan uz turizam, ugostiteljstvo, trgovinu i slične ljetne djelatnosti, pokušati pronaći na lokalnoj plaži i u neiznajmljenim dijelovima obiteljskih vikendica izgrađenih u nekim boljim financijskim vremenima. Jednostavno – otputovati.

Upravo svima koji se ovih tjedana pripremaju otpustiti ventile i primjereno se relaksirati uz neizbježnu pomoć nešto šuškavih kuna zarađenih u znoju lica svoga tijekom proteklih mjeseci, pripremili smo nekoliko neformalnih uputa za putovanje koje mogu pomoći da im ostane novčić više bez velikog otkidanja od planiranog obiteljskog proračuna za ferije ili ustezanja od plaćanja ture pića prijateljima dok vam iznad glava palme njišu grane.

Naš sezonski vodič prihvatite bez obveza i prilagodite ga svojim putničkim ritualima. Vjerujte, gušt će vam u konačnici biti jednak, ako ne i bolji, znajući da ste bez trunke sitničavosti ili, bolje rečeno, uz malu dozu potrošačke mudrosti zaradili za koju litru goriva više ili čak cijelu marendu uz gradele.

U cijeloj priči možda još vrjednija bit će spoznaja da ćete pri tome sebe i bližnje u razumnoj mjeri poštedjeti nervoze zbog čekanja u toliko omraženim prometnim kolonama, stajanja pod zvizdanom u redovima ispred trgovina, benzinskih postaja, šaltera za kupnju prijevoznih karata, naplatnih kućica na autocestama...

Pod pretpostavkom da vam je fond za godišnji odmor koliko-toliko popunjen, kartice spremne za “peglanje”, a prtljaga već pripremljena – možemo krenuti.

1. Kupite uređaj za elektronsku naplatu cestarine (ENC)
Ako ste za ljetno odmorište izabrali neku od destinacija modre ili zelene Hrvatske, a pri tome ste za putovanje do odredišta izabrali automobil, izbor ENC-a donosi uštedu i bijeg od kolona na ulazima/izlazima s autocesta. Riječ je o opciji koja dolazi do izražaja ako se planirate otisnuti najmanje stotinjak kilometara od kućnog praga, a uz to imate mogućnost izbora kojom prometnicom stići do cilja.

Papučicu gasa tada ne morate pritiskati do kraja, jer vam se, je li, baš i ne žuri, a tada će i ušteda biti realnija. Podsjećamo da, primjerice, na 200 uplaćenih kuna dobivate 56 kuna bonusa, što je jednako iznosu cestarine između Splita (Dugopolja) i Zadra 2 (Zemunika Gornjeg). Pa birajte...

2. Karte za katamarane i trajekte kupite on-line
Svi ključni jadranski brodari, predvođeni “Jadrolinijom”, “Nacionalnom linijskom plovidbom” i “Blue Lineom”, nude mogućnost kupnje brzobrodskih i trajektnih karata posredstvom interneta. Iz vlastitog naslonjača možete rezervirati mjesto na dvotrupcu ili se barem riješiti čekanja pred šalterima u lukama, jer vam, sasvim razumljivo, trajektna karta kupljena na webu ne jamči mjesto u brodskom salonu i garaži.

No, dok se drugi peku na laganoj vatrici u portu bez hlada, putnici s unaprijed kupljenim “biljetom” za to se vrijeme mogu osvježiti u obižnjem kafiću i u jeftinijoj varijanti, hladnim pivom iz prijenosnog hladnjaka.

Državna kompanija pri tome nudi i još jednu pogodnost, a to je njihova “Jadrolinija2GO” kartica koja se uz popust može doplaćivati poput ENC-a za autoceste.

3. Točite gorivo izvan autocesta
Ponešto kuna, makar za jednu kavicu ili sokić za djecu, ostat će vam u novčaniku ako automobilski spremnik napunite gorivom na crpki smještenoj prije ulaska na autocestu. Na punom rezervoaru vozila, dakle prosječnih 60 litara, uštedjet ćete naoko nevažnih šest ili sedam kuna, jer je litra derivata u pravilu skuplja 10 i više lipa u odnosu na cijene koje vrijede na “pumpama” iste tvrtke izvan brzih prometnica.

Isto tako, krećete li se prema dalmatinskom jugu preko neumskog dijela susjedne BiH, iskoristite priliku za još konkretniju uštedu budući da je litra goriva najčešće i po više od jednu kunu jeftinija (neki će reći i dijelom nekvalitetnija) u odnosu na domaće tržište, dok je u Sloveniji prosječno za isti iznos skuplja (navodno i kvalitetnija). Vama na izbor...

4. Kvalitetno i na vrijeme planirajte putovanje
Ako odluku o putovanju ne donosite u “last minute” terminu, onda znatno ranije ukradite sebi dio slobodnog poslijepodneva ili večeri za njegovo planiranje. Takav odnos prema budućem provodu bitan je za slučaj odlaska na udaljenija odredišta bez obzira koje ćete prijevozno sredstvo koristiti.

Nije sporno da su neugodna iznenađenja uvijek moguća, pa ih kao takva treba prihvatiti. I obična vožnja automobilom po dobro poznatoj i utabanoj trasi može se pretvoriti u ljetnu moru ako naiđete na (ne)planirane radove i zapnete u koloni na prilazima popularnijim turističkim mjestima.

Najkraća ruta na navigacijskom uređaju zato nužno ne mora biti i najbrža, jer se i na najmanje očekivanim mjestima na autocestama znaju stvoriti čepovi koji vozačima i njihovim suputnicima u trenu iskidaju živce, da o dodatnoj potrošnji goriva i kašnjenju na dogovorenu večeru ne govorimo. Zato budite koncentrirani i, što je u tom kontekstu često važnije, dobro informirani, jer tko prati i pita, ne skita.

Link na originalni članak

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved