Dvorac Erdody, Jastrebarsko

OSOBNE SLIKE AUTORA!!!
Perivoj i dvorac Erdody u blizini samog centra Jastrebarskog
Ukupan broj slika: 48
Koordinate: 45.673680, 15.652458
Autor: Domagoj Skledar
Datum fotografiranja: 9.8.2014.

Renesansno-barokni dvorac Erdody u Jastrebarskom nalazi se unutar parka i zaštićenog hortikulturnog područja (nekadašnjeg perivoja).

Dvorac je izgradio Hrvatski ban Matija Gereb de Wingarth 1483. - 1489. godine. Od druge polovice 16. stoljeća Jastrebarsko sa dvorcem kao svojim sastavnim dijelom pripada Hrvatskoj plemićkoj obitelji Erdody (poznata i pod prezimenom Bakač), te ostaje u njihovom vlasništvu do 1922. godine.

Prvotna obrambena namjena dvorca očituje se u osnovnim arhitektonskim značajkama. Četverokutni oblik dvorca smještenog na blagoj uzvisini te okružen vodenim jarcima (koji su u međuvremenu zatrpani) predstavlja primjer Wasserburg utvrđenja koji su bili uobičajeni u nizinskim predjelima u vrijeme izgradnje.

Tijekom 20. stoljeća (do 1936. godine) unutar dvorca nalazio se i Prirodoslovni muzej kojeg je osnovao nekadašnji vlasnik dvorca grof Stjepan Erdody de Monyorokerek et Monoszlo, a kraće vrijeme unutar dvorca se nalazio i zavičajni muzej, te dječji dom.

Položaj na karti:
COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved