PROMETNI PROPISI U HRVATSKOJ

Alkohol
U Hrvatskoj je dopuštena koncentracija alkohola u krvi za vozače do 5 promila.
Ako vozač pod utjecajem alkohola skrivi prometnu nesreću ili napravi drugi prometni prekršaj pod utjecajem alkohola smatra se odgovornim za istu, te mu se naplaćuje kazna za upravljanje pod utjecajem alkohola i kazna za učinjeni prekršaj.

Naša preporuka:
Vozači motornih vozila kao i njihovi suputnicima na prednjim sjedalima ili suvozači na motoru ne konzumirajte alkoholna pića ili zabranje droge, te ne upravljajte motornim vozilima pod njihovim utjecajem.


Svijetla na vozilima
U Hrvatskoj tijekom zimskog računanja vremena dnevna ili kratka svjetla na vozilu moraju stalno biti upaljena bez obzira na vidljivost na cesti. Tijekom cijele godine kod smanjene vidljivosti svijetla na svim motornim vozilima moraju biti upaljena.

Naša preporuka:
Tokom cijele godine poželjno je imati upaljena svjetla na svim motornim vozilima.


Sigurnosni pojasevi i kacige za motocikliste
Vozač i svi putnici tijekom vožnje u motornom vozilu moraju koristiti sigurnosne pojaseve na svim sjedalima na kojima su ugrađeni uključujući i ona na zadnjem sjedalu vozila. Svi sudionici u prometu koji upravljaju motornim vozilom na dva ili tri kotača bez natkrivenog dijela, kao i njihovi suputnici dužni su koristiti odgovarajuće kacige u prometu.

Naša preporuka:
Korištenje sigurnosne opreme (pojaseva i kaciga) pomaže u očuvanju Vaše sigurnosti i često sigurnosti ostalih sudionika u prometu. Ne korištenjem istih pokazujete svoju slabost, a ne svoju snagu. Snaga dolazi iz uma, slabost iz slaboumnosti.


Prijevoz djece u motornim vozilima
Djeca mlađa od 12 godina ne smiju se voziti na mjestu za suvozače.
Djeca mlađa od 5 godina moraju se voziti u propisanoj sjedalici na stražnjem sjedalu motornog vozila.

Naša preporuka:
Svojim primjerom pokažite djeci da je poštivanje pozitivnih propisa važan čimbenik za uspješno funkcioniranje u zajednici, te imajte na umu da ne poštivanjem ovih pravila ugrožavate vlastito dijete i njegov život stavljate na kocku.


Maksimalne dopuštene brzine za motorna vozila u Hrvatskoj
Maksimalna dopuštena brzina na cestama u Republici Hrvatskoj označena je prometnim znakovima uz cestu.
Na mjestima na kojima nema znakova ograničenja brzine vrijede slijedeći propisi:

u naseljima
izvan naselja
brze ceste (magistrale)
autoceste

Korisni linkovi:
MUP RH - često postavljena pitanja o prometu
Narodne Novine - Zakon o sigurnosti prometa na cestama

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved