Dvorac Mokrice, Brežice, Slovenija

OSOBNE SLIKE AUTORA!!!
Hrvatska povijest dvorca Mokrice (danas u Sloveniji) još je jedna od onih bajki koje od pepela ratova i bajki o nestvarnim vremenima postaju turističke atrakcije prikrivene istine.
Ukupan broj slika: 45
Koordinate: 45.8587588, 15.6740065
Autor: Domagoj Skledar
Datum fotografiranja: 7.4.2018.

Dvorac Mokrice su srednjovjekovni renesansni dvorac u osnovi kvadratnog oblika sa tri kule, prostranim unutarnjim dvorištem, a preko opkopa zidanim mostićem povezan je sa lokalnim putevima. Položaj dvorca je jugoistočno od Brežica, Slovenija, smješten povrh brežuljka na sjevernom dijelu naselja Rajec na Gorjancima, nedaleko granice Slovenije sa Lijepom našom.

Prvo korištenje ove lokacije u vojne svrhe datira još iz davnih Rimskih vremena kada je na ovom brdu postojala vojna utvrda Romul koja je tijekom 5. stoljeća poslije Krista prenamijenjena u burg koji je mogao primiti do 2000 vojnika.

Dvorac Mokrice prvi put se spominje 1444. godine.
Hrvatski velikaš Ambroz Gregorijanec 1560. godine kupuje tadašnji dvorac i cjelokupno okolno područje, a njegovi nasljednici s vremenom dvorac preuređuje iz dotadašnjeg gotskog u renesansni oblik.
Kroz povijest dvorac je bio u vlasništvu brojnih Hrvatskih banova (od koji zadnji Nikola grof Erdody koji je umro 1693. godine). Nakon tih vremena vlasništvo nad dvorcem se mijenjalo vrlo često i teško je precizirati kompletnu kronologiju.
U novije vrijeme 1923. godine poduzeće Berger iz Zagreba kupnjom svih udjela od raznih vlasnika postaje jedini vlasnik dvorca Mokrice, a 1937. godine cijeli dvorac prodaje nadbiskupskom sjemeništu iz Zagreba. Tijekom II svjetskog rata u dvorcu se nalazi sjedište njemačke vojske, a za vrijeme odlaska Nijemaca i prodora partizana 1945. godine dvorac je kompletno opljačkan.

Nakon Drugog svjetskog rata i komunističkog (odnosno partizanskog) terora nad Katoličkom crkvom dvorac se ilegalno konfiscira bez pravedne naknade te se prvotno koristi kao sirotište (dok određeni svjedoci govore da se radilo stravičnom partizanskom logoru u koji su smještana siročad poražene Hrvatske vojske nakon stravičnih pokolja koje su partizani provodili na „Križnim putevima“ u okolici). Kratko vrijeme u dvorcu je bio i starački dom,  a 1952. godine otvara se i restoran. Danas je kompleks dvorca u vlasništvu slovenske tvrtke Terme Čatež d.d. i koristi se prvenstveno kao hotel za posjetitelje golf igrališta izgrađenog u okolici dvorca.

Položaj na karti:
COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved