Dvorac Novi Dvori, Zaprešić

OSOBNE SLIKE AUTORA!!!
Dvorac Novi dvori kraj Zaprešića je rijedak primjer cjelovitog gospodarskog vlastelinskog kompleksa iz nekih drugih vremena, ali i povijesno mjesto Hrvatskog čovjeka.
Ukupan broj slika: 62
Koordinate: 45.8730184, 15.8054351
Autor: Domagoj Skledar
Datum fotografiranja: 1.5.2018.

Dvorac Novi dvori jedinstveni je spomenik kulturno-povijesne baštine u obliku cjelovitog gospodarskog vlastelinskog kompleksa svega 20tak kilometara od grada Zagreba, a nadomak grada Zaprešića uz cestu koja vodi prema Hrvatskom Zagorju.

Prema dokumentu iz 1852. godine, dvorac (palaču) je dala izgraditi obitelj Zrinski 1611. godine kao klasičnu jednokatnu kuriju, a kao građevinski materijal se uglavnom koristilo drvo.
Vlasnici ovog posjeda bili su obitelji Zrinski, Čikulin, Sermage, Festetić i grofovi Erdödy.
U drugoj polovici 18. stoljeća Peter Troilo Sermage pretvorio je palaču u dvorac i dodao nekoliko gospodarskih građevina kao što su staje, žitnice i građevine za smještaj posluge.
1851. godine Aleksandar Erdödy prodaje imanje banu Josipu Jelačiću koji dodatno proširuje dvorac dodajući 18m istočnog krila, preuređuje gornji kat i prekriva ga crijepom, uređuje veliki podrum i pročelje, a oko dvorca nastaje prekrasan perivoj.
Nakon smrti bana Josipa Jelačića dvorac postaje vlasništvo njegovog brata Đure Jelačića kojeg nasljeđuju kćerke Anka i Vera koje 1934. godine dvorac poklanjaju Hrvatskom narodu.
Po nastanku Nezavisne Države Hrvatske dvorac postaje rezidencija poglavnika dr. Ante Pavelića.
Nakon poraza Hrvatske države i uspostave Jugoslavenske okupacije dvorac postaje Poljoprivredna gimnazija koja djeluje do 1977. godine kada se gimnazija seli u Zagreb, a dvorac biva napušten.
Danas se perivoj oko dvoraca koristi za lokalne fešte, športske manifestacije. Iako je perivoj oko dvorca vrlo lijepo uređen i održavan stanje samog dvorca vapi za obnovom i boljom pažnjom nadležnih.

Položaj na karti:
COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2022, All rights reserved