Dvorac Oršić, Slavetić, Žumberak

OSOBNE SLIKE AUTORA!!!
Foto album lijepog dvorca Oršić na Žumberku
Ukupan broj slika: 14
Koordinate: 45.701034, 15.537526
Autor: Domagoj Skledar
Datum fotografiranja: 9.8.2014.

Dvorac Oršić u mjestu Slavetić na Žumberačkom gorju prvi puta se spominje 1249. godine (vjerojatno izgrađena samo branič-kula). Građevina je više puta nadograđivana i obnavljana, te se osnovne karakteristike arhitekture odlikuju gotičkim obilježjima gradnje, kasnije nadograđivani u renesansnom i baroknom stilu.

Dvorac u Slavetiću 1486. godine darovnicom Hrvatsko-Mađarskog kralja Matije Korvina dolazi u vlasništvo poznate Hrvatske plemićke obitelji Oršić.

Dvorac je od rujna 2011. godine ponuđen na prodaju (1 100 000€) od strane nasljednika obitelji Oršić koji danas žive izvan Hrvatske (Austrija, Poljska).
Potomci obitelji Oršić živjeli se u dvorcu do početka drugog svjetskog rata.

Prema tvrdnji lokalne turističke zajednice (pristup i fotografiranje zabranjeno) unutar dvorca sačuvana je peć iz 17. stoljeća, vrijedni portreti i kamin s konzolama.

Položaj na karti:
COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved