Kapelica sv. Josipa, Novi Dvori, Zaprešić

OSOBNE SLIKE AUTORA!!!
Kada se mržnja iskazuje oskvrnjenim grobovima velikana Hrvatske povijesti, kapelica sv. Josipa u Novim Dvorima kod Zaprešića dovoljno govori o tvorevini nastaloj na ovim prostorima nakon 1945. godine
Ukupan broj slika: 21
Koordinate: 45.8735315, 15.7977384
Autor: Domagoj Skledar
Datum fotografiranja: 1.5.2018.

Neogotičku kapelicu sv. Josipa na svom vlastelinskom imanju Novi Dvori nadomak Zaprešića 1855. godine dao je izgraditi Hrvatski ban Josip Jelačić.
Nakon iznenadne smrti Ane, devetomjesečne kćerkice bana Jelačića u Napajedlu (Češka) 11. rujna 1855. u kapeli je na brzinu, izgrađena grobnica u kojoj je Jelačićeva kći pokopana 2. listopada 1855. godine.
Naknadno su u grobnici kapelice sv. Josipa pokopani i ban Josip Jelačić (26. svibnja 1859. godine), njegov brat Antun Jelačić (1875. godine).
Nakon povlačenja Hrvatske vojske 1945. godine i ulaskom partizana te pljačke i terora koja ih je pratila kapelica sv. Josipa je opljačkana, a kompletan inventar je nestao.
Mržnju ondašnjeg „Jugoslavenskog“ zločinačkog režima prema Hrvatskom narodu i povijesti dodatno je dokazana i 1978. godine kada je bila oskvrnjena i grobnica u kapeli.
U veljači 1991. godine i počecima stvaranja nove Hrvatske države započinje i obnova kapelice sv. Josipa. Ostaci pokopanih članova obitelji Jelačić bili su privremeno preneseni na Mirogoj, a u listopadu 1992. godine položeni su u obiteljsku grobnicu Jelačić nedaleko kapelice sv. Josipa.

Položaj na karti:
COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved