Zadar - Hrvatski biser na svjetskim morima

OSOBNE SLIKE AUTORA!!!
Tu smo samo ja i more i moje misli, na korak od centra grada. Zato volim Zadar, a sigurna sam da ćete ga zavoljeti i Vi!
Ukupan broj slika: 28
Koordinate: 44.119371, 15.231365
Autor: Monika Čalaga
Datum fotografiranja: 8.2.2016.

Zadar je drevni grad, smješten u srcu Jadrana, ispod Velebita. Studentski je to grad prepun povijesnih i kulturnih znamenitosti, grad koji će Vas očarati svojim ljepotama i oduševiti atmosferom kojom zrači.  Star tri tisuće godina, grad duge, burne i dinamične povijesti, često rušen, pljačkan, razaran, svaki je put iz ruševina nicao jači, ljepši i bogatiji. No, nije grad ostao u svojoj povijesti, razvija se zajedno s vremenom. Danas je grad sačuvani spomenik različitih povijesnih vremena i kultura dok njegov urbani izgled prati konture prošlosti. Divan je Zadar kako danju, tako i noću. Svakome on nudi nešto i svatko Zadar doživi na svoj način. Možete birati između šetnje u prošlosti i žurbe sadašnjosti. 

Šetnja gradskom jezgrom i njenom najpoznatijom ulicom Kalelargom ,dovest će Vas do simbola grada Zadra, dovest će Vas do crkve sv. Donata. To je okrugla predromanička crkva koja je ujedno i najpoznatija monumentalna građevina u Hrvatskoj iz ranog Srednjeg vijeka. Ispred crkve sv. Donata nalazi se Forum – glavni trg na kojem se odvijao cjelokupni javni život grada. Nastavite šetnju i doći ćete do rive, a na kraju rive naći ćete dva ponosa grada Zadra. To su Pozdrav suncu i Morske orgulje. Morske orgulje neću previše opisivati jer se one riječima ne mogu dočarati. Do njih leži Pozdrav suncu, veliki stakleni krug što se danju puni solarnom energijom, a noću svijetli. Pozdrav suncu i morske orgulje djelo su arhitekta Nikole Bašića.

Zadar je za mene spoj urbane civilizacije i prirode. Primjer toga su upravo Pozdrav suncu i Morske orgulje. To je mjesto gdje se spajaju ljudske vještine i ideje s prirodom. Mjesto individualnog opuštanja i razmišljanja. Ako bih morala izdvojiti nešto kao najljepše u Zadru, onda bi to definitivno bio zalazak sunca na Morskim orguljama. Dok sjedim onako izgubljena u moru i zadnjim zrakama sunca, slušajući zvuk orgulja, ne postoji urbani svijet oko mene. Tu smo samo ja i more i moje misli, na korak od centra grada. Zato volim Zadar, a sigurna sam da ćete ga zavoljeti i Vi!

Fotografirala i piše: Monika Čalaga

Položaj na karti:
COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved