Ogulin

BROJ POŠTE: 47300
POZIVNI BROJ: 047
LATITUDE: 45.265949
LONGITUDE: 15.223881


Ogulin je stari Hrvatski grad smješten u Karlovačkoj županiji, na zapadnom dijelu današnje Hrvatske. Detaljnije gledajući moglo bi se reći da je grad smješten između Zagreba i Rijeke u velikoj riječnoj dolini rijeka Dobre i Zagorske Mrežnice. Stanovništvo grada sa okolicom je nešto manje od 10000 stanovnika zbog čega Ogulin spada u manje Hrvatske gradove.

Povijest mjesta seže u 15 stoljeće i Hrvatsku borbu protiv Turaka. Točna godina izgradnje Ogulinske tvrđave ne može se sa sigurnošću utvrditi premda je Bernardin Frankopan izdao dokument kojime se određuju granice mjesta između Modruša i Vitunja oko 1500.g. što ujedno predstavlja i prvi pisani spomen Ogulina.

Na prvoj geografskoj mapi Hrvatske koju je 1673.g. izradio Isusovac Stjepan Glavač grad se naziva Julijin grad. Prvotno ime, odnosno Julijin grad Ogulin je dobi prema legendi o djevojci Đuli koja se bacila u ponor rijeke Dobre zbog nesretne ljubavi, a iznad tog ponora nastao je današnji grad Ogulin. Također postoji i na neku vrstu legendarno objašnjenje naziva Ogulin koji se povezuje sa borbom protiv Otomanskog carstva kada je šuma koja je okruživala grad morala biti uklonjena radi bolje obrane, te je iz pojma "ogolio" nastao i današnji naziv Ogulin. Uz ovu legendu o imenu grada postoji i druga koja kaže da je grad dobio ime po običaju ljudi da gule koru sa stabala pored ceste prema Oštarijama kako bi koru iskoristili u druge svrhe, pa je zbog tih ogoljenih stabala nastalo i ime Ogulin (guliti-oguliti). Ne vezano za legende i njihovu točnost, u 16tom stoljeću grad je poznat pod imenom Ogulin i kao snažno uporište u Hrvatskoj borbi protiv turaka. Koliko je važan grad bio u Hrvatskoj obrani govori i povelja iz 1622.g kojom Vuk II. Krsto Frankopan Tržački oslobađa stanovništvo za sva vremena obaveza prema Frankopanskim knezovima. Kada u 19 stoljeću grad Ogulin postaje sjedište Modruško-riječke županije počinje i njegov najveći rast. Iz novije povijesti  grada poznatiji je događaj kada je okupatorska JNA 17. kolovoza  1990.g zaprijetila obaranjem helikoptera Hrvatske policije koji su bili na putu od Zagreba prema Kninu kako bi zaustavili četničku pobunu koja je tamo tek počinjala, a ista ta od Srba podržana vojska 12. studenog raketirala je Ogulin, a nakon toga i pokušala i bezuspješan pješački prodor. U suvremenoj Hrvatskoj za razvoj mjesta kako u turističkom, tako i gospodarskom smislu najveći utjecaj je imala autocesta izgrađena 2005.g.
Uz priču o povijesti Oguline ne moguće je zaobići Ivanu Brlić Mažuranić, po mnogima najveću Hrvatsku spisateljicu za djecu koja je ovdje rođena 1873. godine.

Ogulin je u turističkom smislu najpoznatiji po Đulinom ponoru u središtu mjesta, Frankopanskom kaštelu, umjetnom jezeru Sabljaci iznad hidroelektrane Gojak, Kleku, obližnjoj Bjelolasici, te Bijelim i Samarnim stijenama.
Od kulturnih događanja u gradu bitno je izdvojiti Dane Ilme de Murske, Frankopanske ljetne večeri te Ogulinski festival bajke.
Od sakralnih objekata u gradu se nalaze dvije katoličke crkve (Uzvišenja sv. Križa i Bl. Alojzija Stepinca) i jedna pravoslavna (Sv. Georga). Također na gradskom groblju nalazi se i kapelica Sv. Jakova koja datira iz 12. ili 13. stoljeća.

Zadnje povezane vijesti
COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved