Zagreb
Ruglo na ulazu u Zagreb
22.6.2015. 7:53:01h
Blato - bolnica koja od zdravih radi budale
Mnoge turiste koji ulaze u Zagreb, glavni grad Lijepe naše na vjerojatno najprometnijem jugo-zapadnom ulazu sa autoceste dočekuje prizor kojeg se svi možemo posramiti ili iskoristiti kao primjer partijske poslušnosti, krađe, prevara, malverzacija, predizbornih obećanja, odnosno najbolje reći ljudske gluposti.
Domagoj Skledar / CroatiaLink.com

Kronologija
- Krajem 70tih godina XX stoljeća sa velikim rastom broja stanovnika u gradu Zagrebu pojavila se potreba za dodatnim bolničkim posteljama i kvalitetnijom medicinskom skrbi stanovnika Novog Zagreba.

Oronulo zdanje bolnice "Blato"
Domagoj Skledar / CroatiaLink.com

1982. godine raspisan je prvi samodoprinos za građane Zagreba (svim građanima Zagreba uzimalo se 1,5% primanja u prvom petogodišnjem samodoprinosu), u ondašnje vrijeme megalomanski projekti zbog kojih smo i danas u dugovima nisu bili rijetkost, a ovaj kao i veliki broj drugih trebao se financirati dijelom iz samodoprinosa građana Zagreba, dio financiranja trebao je osigurati grad Zagreb, dio ondašnja SR Hrvatska, a ostatak ostale republike ondašnje države.

1983. godine Aleksandar Varga gradonačelnik grada Zagreba (1983.  – 1984. godine) ujedno i direktor Kliničke bolnice Zagreb u osnivanju samouvjereno je ustvrdio da će do srpnja 1987. godine Zagreb raspolagati sa dodatnih 440 bolničkih ležajeva u tri dovršena stacionara s gospodarsko-ekonomskim blokom.

- 1984. godine raspisan je natječaj za arhitektonsko rješenje na kojemu je usvojeno idejno rješenje slovenskog Biroa 71 iz Domžala ujedno lažirajući buduću kvadraturu nove bolnice:  „Drukčije se ne može objasniti činjenica da je nagrađeni rad bio čak i do 100.000 m2 veći (za ilustraciju Klinička bolnica Dubrava ima 80.000 m2) od uvjeta propisanih u natječajnoj dokumentaciji. Naime takav bi rad bio svagdje odmah diskvalificiran.” (izvor: casopis-gradevinar.hr, izdanje 08/2014, stranica 779).

Prašuma na krovu bolnice Blato
Domagoj Skledar / CroatiaLink.com

- 1985. godine započinju radovi na samom gradilištu, a planirani rok završetka predviđen je do prije 1992. godine.

- 1987. godine usvaja se novi petogodišnji samodoprinos za građane Zagreba kako bi se završila bolnica te se građanima grada ponovno uzima dio njihovih primanja u svrhu završetka ovog megalomanskog projekta.

- 1994. godine nakon uloženih više od 160 milijuna eura građana Zagreba prekinuti su svi radovi (osim sporadičnih održavanja).

- 2008. godine osniva se zajednička tvrtka grada Zagreba i INA d.d. - Terme Zagreb d.o.o. sa kako se tada govorilo ciljem otvaranja lječilišnog centra - termi s obzirom da se cijelo zdanje nalazi na bogatim geotermalnim izvorima (koji su u osnovi i trebali biti korišteni za zagrijavanje bolnice).

Otvoreni šahtovi dubine veće od 5m uz cestu
Domagoj Skledar / CroatiaLink.com

- 2015. godina (vrijeme pisanja članka) ovo devastirano zdanje na 20 hektara (dužine 700m i širine 200m) sa 236 000 metara kvadratnih izgrađene površine čuva samo jedan zaštitar, krovovi zgrada obrasli su u prašumu, otvoreni šahtovi dubine veće od 5m prijetnja su sigurnosti građana čije je zdravlje zdanje trebalo čuvati, uloženi novac građana sada je predmet krađa sitnih lopova (odvijačima), velikih lopova (olovkama), a arhitekti su sve skloniji ideji rušenja cijelog kompleksa zbog oronulosti nego isplativosti nastavka gradnje za koji se procjenjuje da je potrebno više od 500 milijune eura kako bi se dovršilo.

Kontraverze

SKH, SDP (Savez komunista Hrvatske, Stranka demokratskih promjena)

Prašumom obrasla bolnica Blato
Domagoj Skledar / CroatiaLink.com

Savez komunista Hrvatske (SKH), odnosno sadašnja Stranka demokratskih promjena (SDP) optuživala se u medijima za krađu više od 250 milijuna današnjih eura koje ondašnja SR Hrvatska nikada nije uplatila kao svoj udio za izgradnju bolnice. Ove optužbe dijelom se spominju u kontekstu da su ista sredstva potrošena i za naoružavanja Hrvatske tijekom srpske agresije, ali se spominju i kao temelj poslovnih carstava sinova visokih komunističkih dužnosnika s kraja 70tih godina XX. stoljeća koji su danas među bogatijim ljudima Europe.

Terme Zagreb

- 18.06.2008. godine sa temeljnim kapitalom 20 000,00Kn osniva se tvrtka Terme Zagreb d.o.o. za odmor, rekreaciju i zdravstveni turizam (OIB: 12529731673) u mješovitom vlasništvu grada Zagreba 50% i INA d.d. 50%. Cilj osnivanja tvrtke bio je megalomanski projekt velikog kompleksa bazena i skijaških terena (na Medvednici).
Za predsjednika uprave postavljena je dr. sc. Saša Mesić kći bivšeg (ondašnjeg) predsjednika Hrvatske Stjepana Mesića.
U izvornom upisu u trgovački registar navedeno je:
   ČLANOVI UPRAVE / LIKVIDATORI:
     dr.sc. Saša Mesić, rođen/a 03.09.1961…

     - predsjednik uprave
     - zastupa društvo zajedno s drugim članom uprave
    Doc.dr.sc. Davor Havranek, rođen/a 24.01.1949, osobna iskaznica...
    - član uprave
    - zastupa društvo zajedno s drugim članom uprave

"Ulaz" u bolnicu Blato
Domagoj Skledar / croatialink.com

- 16.12.2009. godine promjenama u trgovačkom registru mijenjaju se ovlasti članova uprave koje dovode do još većih kontraverzi povezanih za ovaj projekt, te svaki član uprave samostalno upravlja trgovačkim društvom.
Uz naknadu od 17 000,00kn mjesečno koju je Saša Mesić primala u ovoj tvrtci povezivala se potpora Stjepana Mesića predsjedničkoj kandidaturi Milana Bandića do koje nije došlo te je članica uprave Saša Mesić brisana iz sudskog registra 14.05.2013 godine, a za štićenje interese grada Zagreba u upravi više se ne dobiva naknada. U kasnijim izjavama za medije ovu tezu donekle je potvrdila i sama Saša Mesić tvrdeći kako je cijeli projekt sabotirao Milan Bandić da napakosti njezinom ocu (Jutarnji list, 06.07.2014. godine).
- Trenutno (lipanj, 2015) na čelu tvrtke (kao predstavnik grada Zagreba) nalazi se Vesna Arar Maričić ujedno i uposlenica u upravi Zagrebačkog holdinga.

Piše: Domagoj Skledar

P.S.
U cilju maksimalne objektivnosti uputili smo slijedeći upit u Zagrebački holding (info@zgh.hr, 08.06.2015 godine u 13,37h), ali odgovore nismo dobili:
Poštovani,

Molim potvrdu da ste e-mail zaprimili.

Trenutno na našem turističkom portalu CroatiaLink.com koji je nakon 10tak godina volonterskog rada postao jedan od vodećih turističkih portala u Hrvatskoj otvaramo novu rubriku “STUP SRAMA” (zajedno sa skorim redizajnom portala) na kojemu će se objavljivati stvari koje u turističkom pogledu ostavljaju loš dojam na posjetitelje Lijepe naše.

Prva u nizu reportaža biti će o nikad dovršenoj bolnici u Blatu (prvoj stvari koju većina turista vidi pri ulasku u Zagreb sa jugo-zapadne strane), njenom trenutnom stanju i planovima za budućnost.

Kako bi mogli što vjernije opisati stanje i eventualne planove za budućnost ovog zdanja molimo Vas da nam odgovorite na par pitanja povezanih za ovu ne dovršenu bolnicu:

Koji su planovi za budućnost ove “bolnice” u koju je do sada uloženo više od 160 milijuna eura prikupljenih najvećim djelom iz dva petogodišnja samodoprinosa (1982, 1987) od građana Zagreba?

U kojoj se fazi nalazi projekt Terme Zagreb?

Dali projekt Terme Zagreb obuhvaća obnovu, rekonstrukciju i ulaganje u cijeli do sada izgrađeni kompleks Blato ili se namjerava gradnja u neposrednoj blizini istog?

Također uz projekt Terme Zagreb povezivale su se i skijaške staze, dali nam možete reći gdje?

Osim projekta Terme Zagreb dali grad Zagreb ima drugih planova za revitalizaciju ovog sve atraktivnijeg dijela Zagreba?

Prema Vašoj procjeni od završetka radova 1994. godine do danas koliko je materijala otuđeno, a koliko je opreme uništeno (u financijskom smislu)?

Tko su trenutni zakupci skladišnih prostora u sklopu “Bolnice Blato” i koje su cijene najma?

Zašto cijeli kompleks (dužine 700m, širine 200m, sa 236 000m2 izgrađene površine) čuva samo jedan zaštitar, bez službenih obilježja?

Dali ste upoznati sa činjenicom da se svega 50tak metara od prometnice gdje se kreću djeca nalaze ne obilježeni i otvoreni šahtovi dubine vjerojatno veće od 5m?
Tko je odgovoran za ovakav propust?

Unaprijed zahvaljujem na odgovorima,

Svako dobro,
Domagoj Skledar
CroatiaLink.com

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved