MJERE
18.4.2017. 10:19:19h
Kako zadržati radnu snagu? U turističkim tvrtkama Istre plaće rastu do 5%
Najniže plaće rastu za pokoju stotinu kuna, a poslodavci suočeni s manjkom ljudi sad i sezoncima počinju davati i regres i božićnice
shira gal Follow / flickr.com

Zaposlenici rovinjske Maistre, Valamar Riviere i Plave lagune iz Poreča te umaškog Istraturista u sezonu će ući s tri do pet posto većim plaćama, a regres, božićnica, jubilarne nagrade... očekuju i sezonce.

U Maistri, recimo, najniža plaća od 3612 kuna raste s 1. lipnjem na 3633, a od 1. srpnja na 3741 kunu. U Valamaru, gdje će plaće do ljeta porasti 3,5 posto, dodatno povećanje čeka oko dvije tisuće najslabije plaćenih radnika, mahom sezonaca. Sobarice, čistačice, kuhinjski radnici, redari na bazenu... dobit će tako i povišicu od prosječnih osam posto. U Plavoj laguni radnici će najranije konzumirati povećanje plaće od tri posto. Najniža plaća od 3708 kuna raste na 3820 već s 1. svibnjem.

U tvrtki kćeri, Istraturistu, najniža plaća poravnata je s onom u Plavoj laguni, a slijedi i dodatno povećanje osnovice od tri posto. U Sindikatu Istre, Kvarnera i Dalmacije, iza kojeg su intenzivni pregovori s poslodavcima, kažu da su više plaće i prava za sezonce posljedica i nedostatka radnika. No, ističu, bez kontinuirane brige o standardu radnika i propisivanje standarda od Ministarstva turizma, manjak radnika neće biti riješen.

Piše: Radmila Kovačević

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved