Napokon gotovo
4.8.2017. 10:14:54h
Ugašen požar koji je prijetio parku Krka
Danas, 4. kolovoza više nigdje u NP „Krka“ nije vidljiv otvoreni plamen te smo dobili potvrdu nadležnih tijela da je požar lokaliziran. Vidljivo je samo mjestimično izdimljavanje.
Serial Hikers / flickr.com

Požar koji je u utorak, 1. kolovoza, poslijepodne zahvatio područje Općine Kistanje nošen snažnim vjetrom ozbiljno je zaprijetio i Nacionalnom parku „Krka“. Zahvaljujući brzoj intervenciji nadležnih tijela i koordiniranoj akciji svih službi spriječeno je širenje požara prema Nacionalnom parku „Krka“.

U srijedu prijepodne se zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta, visokih temperatura i vjetra, ponovno rasplamsao požar koji je bio lokaliziran izvan granica NP „Krka“ te je ušao u Park na području netom nizvodno od manastira Krka i spuštajući se Carigradskom dragom prema rijeci prebacio na drugu stranu kanjona prošavši pokraj utvrde Bogočin prema naselju Bogatići Prominski.

U srijedu poslijepodne gorjele su obje obale Krke u Carigradskoj dragi a na desnoj obali na području Općine Kistanje požar se proširio prema Laškovici iznad Roškoga slapa te gorio sve do četvrtka navečer. Zbog neposredne ugroženosti, dio stanovnika zaseoka Verovići i Krnete evakuiran je na nekoliko sati.

Danas, 4. kolovoza više nigdje u NP „Krka“ nije vidljiv otvoreni plamen te smo dobili potvrdu nadležnih tijela da je požar lokaliziran. Vidljivo je samo mjestimično izdimljavanje.

Požar koji je tijekom dva dana gorio u NP „Krka“ zahvatio je oko 200 ha površine Parka i to uglavnom nepristupačnog kanjona izvan sustava posjećivanja. Upravo je nepristupačnost terena gasiteljima otežavala gašenje požara.

Sigurnost posjetitelja Nacionalnog parka „Krka“ u nijednom trenutku nije bila ugrožena.

Vjerujemo kako će snaga prirode doprinijeti oporavku šumskih i drugih ekosustava.

Iskreno zahvaljujemo svima koji su sudjelovali u gašenju požara na izuzetnom trudu, požrtvovnosti, iskazanom suosjećanju i potpori. Poseban napor bio je potreban kako bi se organizirala akcija gašenja požara na teškom terenu u vremenski nepovoljnim uvjetima.

Svima HVALA VELIKA!

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved