Što kažu upućeni
1.1.2018. 10:19:48h
U turizmu previše PDV-a i premalo radne snage
ŠTO VELIKE KOMPANIJE OČEKUJU OD DRŽAVE U 2018. GODINI I KOJI SU NAJVEĆI IZAZOVI U TURIZMU?
nrkbeta / flickr.com

"Godina 2020. nam se sve više bliži, a u 2020. smo prema Strategiji razvoja turizma zacrtali da budemo među 20 turistički najkonkurentnijih zemalja u svijetu - zato moramo učiniti sve da bi se povećala naša kvaliteta smještaja te udio hotelskog smještaja u ukupnim kapacitetima, a time i povećala konkurentnost u odnosu na druge zemlje. Za to nam je potrebno nekoliko stvari - fiskalno rasterećenje, poboljšavanje okvira zakonodavstva o radu te rješavanje pitanja turističkog zemljišta. Vjerujemo da su ova tri prioriteta ujedno prioriteti cijelog turističkog sektora, a ne samo hotelijera. Naravno da nas sve privatne dionike turističkog sektora najviše muči ukidanje međustope od 13 posto za ugostiteljstvo", odgovaraju iz porečke Plave lagune na pitanje koji su najveći problemi u turizmu i koja rješenja velike turističke kompanije nagodinu očekuju od države.

Investicije iznad 800 milijuna eura

U upravi Plave lagune podvlače podatak da su još ne tako davne 2012. godine investicije u turizam iznosile nešto manje od 300 milijuna eura, a za sljedeću godinu najavljuju se investicije iznad 800 milijuna eura. Sav taj investicijski ciklus, tumače u Plavoj laguni, ne bi se dogodio da nije postojala stopa PDV-a od 10 pa od 13 posto. "Stoga, za budući razvoj i buduće investicije - tražimo vraćanje međustope od 10 posto na turizam. Sve konkurentske zemlje idu prema tome pa vjerujemo da ćemo i mi slijediti taj svjetski trend. Također, pitanje rješavanja nedostatka radne snage i naredne će sezone, ali i nadalje biti u fokusu pa je svakako važno postaviti dugoročan temelj kako bi u objektima u koje investiramo imao tko i raditi", ističu u Plavoj laguni.

U Valamar Rivieri, pozivajući se na značaj turizma za gospodarstvo Hrvatske, visok udio sektora u BDP-u te brojne vrijedne investicije, također od države očekuju nastavak nastojanja za izjednačavanje stope PDV-a na smještaj i ugostiteljstvo na konkurentsku prosječnu razinu na Mediteranu. Problem, pak, manjka radne snage, kažu u Valamaru, moguće je riješiti isključivo sinergijom svih dionika, posebno intenziviranjem poticajnih mjera Vlade i resornog ministarstva. U novigradskom Aminessu podsjećaju da su to problemi na koje već niz godina ukazuju brojni hotelijeri i svi drugi u turizmu, ali ništa se ne mijenja ili se događa da se nakon koraka naprijed, brzo dogode dva koraka nazad.

- Uz visoku stopu PDV-a u odnosu na glavne konkurente, neriješeno je i pitanje turističkog zemljišta te potencijalno poreza na nekretnine koji naše objekte tretira jednako kao i sve ostale nekretninske objekte. U turizmu su nekretnine osnovno sredstvo za rad baš kao stroj u tvornici ili polica u dućanu. Stoga bi se ova problematika trebala drukčije tretirati, poručuju iz Aminessa.

Skupa državna administracija

Od države očekuju potporu u stvaranju pozitivne poduzetničke klime, pojednostavljenje administrativnih procesa ali i jeftinije poslovanje države u vidu manjeg poreznog opterećenja. "Hotelijeri trenutno po svim razinama (jedinice lokalne i područne samouprave, županije, država) plaćaju 30 posto poreza na ukupni prihod. To je u vrlo konkurentnom sektoru poput turizma pritisak koji je na dulji rok teško održiv. S manjim poreznim opterećenjem, hotelijeri bi više ulagali u investicije, što je put otvaranju novih radnih mjesta, rastu plaća ali i rastu drugih s turizmom povezanih sektora. Hotelijeri već dugo upozoravaju na ove probleme, ali dok se svaka sezona proglašava 'najboljom ikad', čini se da za to ima malo sluha pa ćemo neke buduće poremećaje na svjetskom tržištu opet dočekati nespremni", izričiti su u Aminessu.

Rezultati bolji deset posto

- Turistička 2017. godina je zbog svojih specifičnosti i događaja bila izazovna, ali i iznimno uspješna i rekordna turistička godina. Naša kompanija Uniline poslovnu godinu završava s desetak posto boljim rezultatom nego 2016. godine. Ostvarili smo više dolazaka i noćenja u odnosu na prošlu godinu, što se, naravno, pozitivno odrazilo na konačni financijski rezultat kompanije. Ovakvi pozitivni rezultati mogu se preslikati na cijeli turistički sektor, kaže Boris Žgomba, predsjednik Uprave turističke kompanije Uniline te predsjednik Udruge hrvatskih putničkih agencija.

Početak glavne sezone obilježili su otvaranjem još jedne poslovnice na azijskom tržištu, u Seulu, glavnom gradu Južne Koreje, odakle im dolazi sve veći broj gostiju.

- Jedna od najvažnijih, ali i najdražih ovogodišnjih nagrada za našu kompaniju svakako je nagrada za najbolju destinacijsku menadžment kompaniju u Hrvatskoj koja je Unilineu dodijeljena na Danima hrvatskog turizma, kaže Žgomba.

I za narednu godinu postavili su ambiciozne, ali, kažu, realne ciljeve. Nakon što već početkom godine useljavaju u novu poslovnu zgradu u kojoj će okupiti cijeli pulski tim, slijedi uvođenje novog ERP sustava praćenja poslovanja na razini kompanije te sustavno i trajno tematsko redizajniranje ponude na području destinacijskog menadžmenta. Uz tradicionalna europska tržišta i dugogodišnje snažno prisustvo u Aziji, na redu je širenje na Južnu i Sjevernu Ameriku. Nakon uspješnog preuzimanja franšize rent-a-cara Europcar, postupno ulaze u cjelovito upravljanje hotelskom prodajom i marketingom, poslovanjem hotelskim kapacitetima bilo u tuđem, bilo u svojem vlasništvu. Daljnji razvoj kompanije, kažu u Unilineu, temelje na određenim akvizicijama i na otvorenosti novim kvalitetnim kadrovima. Od države očekuju jači zaokret u snižavanju troškova javne uprave.

- Očekujemo da se riješi pitanje posebnog postupka oporezivanja koji hrvatske turističke agencije stavlja u nekonkurentan položaj te uređenje ostalih relevantnih zakona da bi se turistički sektor doveo u ravnopravan položaj s ostalim subjektima na tržištu. Očekujemo uređenje za turizam nefleksibilnog Zakona o radu te niza zakona koji reguliraju problematiku vlasništva. Nadalje, već dugo očekivane zakone o turističkom zemljištu, o HTZ-u, o boravišnoj pristojbi. Svakako, neophodno je nastaviti suradnju s javnim sektorom - Ministarstvom turizma i HTZ-om, kroz udruženo oglašavanje te potaknuti ulaganje privatnog sektora. I naravno, daljnji rad na uklanjanju svih parafiskalnih opterećenja te snižavanju PDV-a, kaže Boris Žgomba.

Mirković: U 2018. Očekujemo početak radova na dovršetku Istarskog ipsilona

Predsjednik uprave tvtrka Cesta Miro Mirković očekuje da će njegova tvrtka u godini koja je na izmaku, kao i u 2018., pozitivno poslovati.

"U 2017. godini nije bilo većih promjena ili potresa u poslovanju našeg društva, tako da procjenjujemo ostvariti pozitivan poslovni rezultat. U 2018. godini očekujemo ostvarenje istih ili sličnih poslovnih rezultata kao i u 2017", kaže Miro Mirković i dodaje: "Ujedno se u 2018. godini nadamo većim ulaganjima u modernizaciju cesta i početak radova na dovršetku izgradnje zapadnog kraka Istarskog ipsilona."(D. G.)

Gordana Deranja: U 2018. želim reformu javne uprave

Jednu od najuspješnijih poslovnih žena u Hrvatskoj Gordanu Deranju, predsjednicu Hrvatske udruge poslodavaca i predsjednicu uprave Tehnomont Brodogradilišta upitali smo što očekuje u 2018. i što je i što je obilježilo godinu koja je uskoro za nama?

- Proteklu je godinu obilježila porezna reforma i Agrokor. Očekivanja su velika obzirom na rast BDP-a, s obzirom na smanjenje javnog duga, s obzirom na najave da se konačno kreće u reforme. Ono što nam od srca želim u 2018. to je reforma javne uprave.

- Kako previđate završetak ili nastavak Agrokora?

- Ono što je po meni dobro bilo je taj Lex Agrokor iz razloga ne samo za Agrokor već za sve one dobavljače koji su time dobili vremena i zraka da se restrukturiraju, pronađu nove kupce i pozicioniraju negdje drugdje. Dobro je ispalo što je tim zakonom omogućeno da najmanji dobavljači budu na miru. Da je krenuo klasičan stečaj znamo da svega toga ne bi bilo. Sada je sve na vjerovnicima. Njihova je oduka na što će pristati i na koliko smanjenja, to ne može nitko predvidjeti osim njih.

Piše: Duška PALIBRK

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved