Dubrovnik
Filmska mafija
3.1.2018. 13:55:07h
Dali ste prepoznali Dubrovnik u Ratovima zvijezda? – ovo je video gdje možete (napokon) prepoznati Dubrovnik
Nepostojeća filmska industrija ili postojeća filmska mafija pod okriljem velikih produkcija

Svaki malo zasuti smo bombastičnim pričama o velikim filmskim ili serijskim produkcijama koje se snimaju u Hrvatskoj, posebice u Dubrovniku.

Dok s jedne strane određeni projekti stvarno pridonose razvoju turističke destinacije što je možda najbolje vidljivo u broju posjetitelja koji dolaze u Dubrovnik u potrazi za zidinama koje su poslužile kao kulise Igre prijestolja. Na žalost uz malobrojne svijetle primjere postoje i brojni primjeri apsolutno nepotrebnog bacanja novca i teroriziranja posjetitelja za projekte koji nisu povezani za turističku destinaciju.
Većina ljubitelja Ratova zvijezda do sada je zasigurno pogledala i posljednji nastavak ove bezvremenske sage „The Last Jedi“ dobrim dijelom i kako bi vidjela Dubrovnik koji „statira“ u ovom filmu. Ali od Dubrovnika ni D… možda bi netko tko je proveo 70g svakodnevno šećući Stradunom uz veliki napor uočio naznake Dubrovnika, ali sigurno nitko tko razmišlja o prvoj posjeti vječitom Hrvatskom gradu.
Naravno mnogi će reći svaka promidžba je dobra, ovo je besplatna promidžba, statisti su bili plaćeni, 70% suradnika na setu bili su domaći ljudi, ovo je veliko inozemno ulaganje i iskazivanje povjerenja u Hrvatsku… možda najbolji odgovor na ovo ne postavljeno pitanje je i dao nekadašnji gradonačelnik Dubrovnika Andro Vlahušić:
''Stradun se zatvara zato što imamo značajnu filmsku produkciju u Dubrovniku. Grad Dubrovnik je grad koji je omogućio da se produkcija odvija po njihovom planu i programu. Mi smo prihvatili njihova pravila igre. Nismo ni na koji način onemogućili njihov projekt, a sretni smo da se napravi. Ne znamo točno ni koja je produkcija, ni što će se događati, stojimo iza toga da je to važno i da je produkcija u okviru proračuna Republike Hrvatske. Sama po sebi izaziva ogroman interes javnosti''.

Piše: Domagoj Skledar

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved