Pula
Luka Pula
4.7.2015. 9:12:37h
Gradit će se putnički terminal vrijedan 150 milijuna eura
Pulska Lučka uprava i tvrtka V. T. P. Engineering s.r.l. iz Venecije potpisali su ugovor za izradu Studije izvedivosti i analize troškova te koristi za izgradnju terminala za pomorski i putnički promet.
El Coleccionista de Instantes Fotografía & Video / flickr.com

Pulska Lučka uprava i tvrtka V. T. P. Engineering s.r.l. iz Venecije potpisali su ugovor za izradu Studije izvedivosti i analize troškova te koristi za izgradnju terminala za pomorski i putnički promet. Studija je financirana iz sredstava strukturnih fondova i kohezijskog EU fonda putem ugovora koji je pulska Lučka uprava potpisala s Ministarstvom pomorstva, prometa i infrastrukture krajem 2014. godine. Radi se o iznosu od 347 tisuća kuna od kojeg 85 posto financira ministarstvo, a preostali dio Lučka uprava i Grad Pula.

Privez za čak tri broda
- Prema posljednjem prijedlogu, putnički prihvat "spustio" bi se malo sjevernije od predviđenog, i na taj bi se način osigurala mogućnost za privez čak tri broda, a dodatna je prednost ta što brodovi puno lakše mogu ući i izaći iz terminala, rekao je ravnatelj pulske Lučke uprave Donald De Gravisi, dodajući da su na novoj lokaciji osigurani osnovni preduvjeti, pa tako i dubina mora koja je ondje minimalno 12 metara.

Također, ono što se predviđa, Puli će donijeti ogromne koristi, kako u turističkom, tako i u gospodarskom smislu. Upravo o novoj predloženoj lokaciji te ostalim detaljima i benefitima za Pulu, Istru, ali i cijelu Hrvatsku, razgovaralo se na jučerašnjem sastanku u Lučkoj upravi na koji su stigli predstavnici venecijanske tvrtke, odnosno tehnički direktor Franco De Angeli, inženjer Armando Mammino te menadžer Eduardo Querci della Rovere.

De Angeli pulski terminal u budućnosti vidi kao "home port" budući da Pula, kako je rekao, ima vrlo interesantnu poziciju. Veli da bi se izgradnja terminala odvijala u fazama, a u konačnici bi čitava investicija, dakle, zajedno s izgradnjom kompletne infrastrukture, iznosila oko 150 milijuna eura. Kazao je da "home port" znači više novaca za sve koji se bave nekim vidom turizma, od hotela, ugostitelja, putničkih agencija, renta-a-cara, organizatora izleta i tako dalje.

Pulski terminal kao "home port"
- Pulu vidimo kao home port koja će u budućnosti moći prihvatiti najveće putničke brodove, rekao je De Angeli, tehnički direktor tvrtke Venezia terminal passeggeri, koja je podsjetimo, u vlasništvu venecijanske Lučke uprave, i koja je iskazala namjeru

realizirati ovaj projekt u pulskoj luci. Inače, gospodare putničkim terminalom u Veneciji, Bariju te u nekoliko luka na Siciliji i u Turskoj, a imaju i višegodišnje iskustvo u gradnji i vodstvu cruising terminala na Jadranu i na Mediteranu. Prema posljednjem istraživanju, "kruzing turizam" rastuća je grana turizma koja iz godine u godinu bilježi sve bolje rezultate. Tijekom prošle godine bilo je 42 kruzing linije u Europi na kojima je plovilo 123 broda, a putovanje kruzerima bukiralo je 6,4 milijuna Europljana što je za 0,5 posto više u odnosu na 2013.

Piše: Nera Softić

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved