Zagreb
Zračni promet
22.12.2016. 13:28:36h
Prvi put testiran novi terminal Zračne luke Zagreb, pogledajte kako to izgleda
Međunarodna zračna luka Zagreb (MZLZ) i Croatia Airlines od 20. do 22. prosinca 2016. provode prva testiranja parkiranja zrakoplova tipa Airbus 320 na novu stajanku i pristajanje na aviomostove kojima će se ubuduće putnici ukrcavati i iskrcavati u/iz zrakoplova.
ERIC SALARD / flickr.com

U NOVOM terminalu Zračne luke Franjo Tuđman u tijeku su testiranja prometnih procesa, koja će trajati do otvorenja, predviđenog u ožujku 2017. godine.

Međunarodna zračna luka Zagreb (MZLZ) i Croatia Airlines od 20. do 22. prosinca 2016. provode prva testiranja parkiranja zrakoplova tipa Airbus 320 na novu stajanku i pristajanje na aviomostove kojima će se ubuduće putnici ukrcavati i iskrcavati u/iz zrakoplova. Sve to rade pod nadzorom tima ORAT (Operational Readiness & Airport Transfer) sastavljenog od stručnjaka iz grupacije ADP, TAV i MZLZ.

"Svrha ovih testiranja je ispitivanje upravljanja operacijama zrakoplova u kontaktu s novim terminalom i usklađivanje sa reguliranim sigurnosnim standardima i standardima operativne učinkovitosti, dogovorenim između nacionalnog prijevoznika, Croatia Airlinesa i Međunarodne zračne luke Zagreb.

U navedenim će testiranjima svakodnevno sudjelovati više od 50 profesionalaca: posada zrakoplova i zemaljsko osoblje Croatia Airlinesa, MZLZ Upravitelj za sigurnost, aerodromsku zaštitu i koordinaciju operativnih procesa te MZLZ Zemaljske usluge za prihvat i otpremu zrakoplova. Testiranja su simulacije stvarnih operativnih uvjeta u dnevnim i noćnim satima.

Ovaj proces zajedničkog ispitivanja između MZLZ-a i svih dionika uključenih u operativne procese nastavit će se ravnomjernim ritmom sve do otvaranja Novog putničkog terminala kako bi se zajamčila optimalna priprema svih zaposlenika koji sudjeluju u operativnim procesima", kaže Lidia Capković Martinek, glasnogovornica MZLZ.

Ovim potezom pohvalila se i Croatia Airlines  pa su na svojoj Facebook stranici napisali "Odbrojavanje je počelo. Croatia Airlines i Zračna luka Zagreb - Zagreb Airport u završnoj su fazi testiranja novog terminala. Prvi put je naš zrakoplov zračnim mostom spojen sa zgradom terminala".

Podsjetimo, novi terminal trebao bi se otvoriti u ožujku 2017. godine, a njegova je gradnja započela sredinom prosinca 2013. godine, dakle završeno je sve u roku budući da je on za dovršetak gradnje iznosio 3 godine.

Na terminalu vrijednom 331 milijun eura radilo je 800 radnika. Novi se terminal proteže na 65 tisuća četvornih metara na četiri razine, s tim da će se prve dvije koristiti za dolaske, a druge dvije za odlaske. Postavljeno je 30 šaltera za check-in.

Piše: M.P.Š.
Link na originalni članak

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved