PROMETNA POVEZANOST
20.8.2017. 11:20:12h
Više letova za Jadran i izvan špice sezone
Produženjem sezone letova došlo bi do pozitivnog pomaka u ukupnom gospodarstvu, a ako se letovi za deset glavnih gradova europskih zemalja povećaju na broj od tri puta tjedno
FaceMePLS / flickr.com

S ciljem bolje prometne povezanosti i pozitivnog pomaka u turizmu i ukupnom gospodarstvu, Strukovna grupacija hotelijera pri HGK-u Županijskoj komori Split predložila je povećanje broja zrakoplovnih linija za područje Splitsko-dalmatinske županije. Dio je to niza mjera koje mogu pridonijeti smanjenju sezonalnosti turizma, uz mjere proširenja i diversifikacije turističke ponude te županije.

“Produženjem sezone letova došlo bi do pozitivnog pomaka u ukupnom gospodarstvu, a ako se letovi za deset glavnih gradova europskih zemalja povećaju na broj od tri puta tjedno tijekom studenoga, prosinca i ožujka, sezona bi se u Hrvatskoj produžila za 12 tjedana“, rekao je vijećnik Strukovne grupacije hotelijera ŽK Split Josip Čulić.
Sezonalnost hrvatskog turizma postoji u svim županijama na Jadranu, ali posebice je naglašena u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Iako je županija dobro cestovno povezana, kao turističko odredište previše je udaljena od svojih emitivnih tržišta za kraće posjete automobilom. Stoga je Strukovna grupacija hotelijera pri HGK-u Županijskoj komori Split predložila povećanje broja zrakoplovnih linija izvan glavne sezone, kako bi se pridonijelo produženju turističke sezone. Upravo bi ta mjera bila ključna za omogućivanje provedbe i ostatka mjera za smanjenje sezonalnosti, kao što je razvoj turističke ponude te županije. Tako bi turisti s emitivnih tržišta mogli posjećivati turistička odredišta Splitsko-dalmatinske županije cijele godine.
Uz očekivano povećanje broja gostiju i prihoda, produženje turističke sezone dovelo bi i do smanjenja broja nezaposlenih sezonskih radnika i do ušteda u isplati naknada za nezaposlene. Naime, prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Splitsko-dalmatinske županije za proteklu godinu, vidljivo je smanjenje isplate naknada za nezaposlene s obzirom na početak sezone. Tako su isplate naknada za ožujak 2016. iznosile 12,59 milijuna kuna, za travanj 9,60 milijuna kuna, a za svibanj 7,91 milijun kuna. Produženjem sezone povećanjem broja letova samo tijekom ožujka ušteda u izdacima iznosila bi 2,98 milijuna kuna.

Piše: E.S.

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved