Projekt
11.6.2015. 5:21:44h
Uz Savu gradit će se biciklistička staza duga 121 km od Bregane do Ivanić-Grada
Suvremena staza opremljena punjačima za električne bicikle vrijedna 16 milijuna eura trebala bi biti gotova do kraja 2017.
Tony Harrison / flickr.com

Do kraja 2017. godine od Bregane i granice sa Slovenijom do Lijevog Dubrovčaka pokraj Ivanić-Grada, uz tok rijeke Save, planira se graditi suvremena biciklistička staza. Prema projektu Grada Zagreba i Zagrebačke županije, uz pomoć fondova EU, građani bi trebali dobiti 121 kilometar staza, za što je potrebno izdvojiti 16 milijuna eura.

Punjači za el. bicikle
Staza bi se gradila negdje na jednoj strane Save, a negdje na drugoj, a kroz Zagreb na obje. Početna točka južnog traka bila bi na Bregani, a krajnja u Oborovu. Sjeverni trak započeo bi na Podsusedskom mostu i završavao u Lijevom Dubrovčaku.

Osim Zagreba, za projekt su zainteresirani i gradovi Samobor, Zaprešić, Sveta Nedelja, Brdovec, Velika Gorica, Rugvica, Orle i Ivanić-Grad, koji bi spojili svoje lokalne biciklističke staze na buduću državnu magistralu. Budući da se dio nasipa već sada koristi kao staza, valja napomenuti da je u planu da se cijela trasa presvuče ekološkim asfaltom.

Uz stazu je planirano postaviti i ekološku rasvjetu, tri velika odmorišta s punjačima za električne bicikle, parkirališta, postaviti infooznake o duljini staze na klupama, brojače prometa... Staza bi se spojila i na postojeću biciklističku i cestovnu infrastrukturu kao i na mostove – Podsusedski, Jankomirski most, Jadranski, Savski pješačko-biciklistički most te Most slobode, Most mladosti i Domovinski most.

Red i čistoću buduće staze, uključujući hortikulturno održavanje zelenih površina, održavanja javne rasvjete i potrošnju vode preuzet će Hrvatske ceste.

Biciklistički turizam
Gotovo svi gradovi u Županiji već imaju biciklističke staze, a neke su u planu.

– Planiramo izgradnju biciklističke staze koja će povezivati gradove Samobor i Svetu Nedelju, a Samobor će urediti stazu do svoje administrativne granice – kazala je Petra Aralica iz Ureda gradonačelnika. Dodala je da su izradili idejni projekt, ishodili lokacijsku dozvolu, izradili prijedlog parcelacije i da je u tijeku postupak rješavanja imovinskopravnih odnosa.

Za razliku od označenih stana kojih u gradovima poput Dugog Sela gotovo i nema, diljem Županije postoje stotine kilometara turističkih biciklističkih ruta koje su ucrtane u svjetske karte biciklističkog turizma.

Piše: Petra Balija, Stjepan Bubalo

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved