Hrvatska Kostajnica
Aktivni odmor
25.7.2015. 5:51:33h
Na Unskoj regati adrenalin raste, a i lakše se spava
Cilj je ukazati na važnost očuvanja prirodnih ljepota rijeke Une i okolnog područja
S. Kadić / glas-slavonije.hr

Oni koji su plovili rijekom Unom znaju koliko je prekrasna.
Una regata - Lađom niz Unu je HR/BiH prekogranični turistički projekt područja uz rijeku Unu koji se već nekoliko godina održava krajem srpnja i ide od Blatne BiH preko Dvora, Novog grada i Kostajnice, a završava kod Starog grada u Hrvatskoj Kostajnici.

Organizatori su Turistička zajednica grada Hrvatska Kostajnica, Turistička organizacija Opštine Novi Grad, a suorganizatori gradovi i općine s tog područja. Cilj nam je ukazati na važnost očuvanja prirodnih ljepota rijeke Une i okolnog područja, kao i predstaviti mogućnosti za razvoj turizma i ekološke poljoprivrede.
- Cilj ove manifestacije je predstaviti turističke mogućnosti pounjskog područja te ukazati na važnost očuvanja rijeke Une i cijeloga Pounja kao ekološki čistog područja, pogodnog za razvoj turizma i ekološke poljoprivrede – ističe Mirjana Lahovsky-Žličarić, direktorica Turističkog ureda Turističke zajednice Hrvatske Kostajnice.
Unska se regata održava u subotu i nedjelju, a svake godine okuplja mnogobrojne rekreativnce, ljubitelje vodenih sportova, kajaka i raftinga, ali i zaljubljenike u prirodne ljepote rijeke Une.
BiH ekipe kreću iz Blatne i sastaju se s RH ekipama u Donjem Dobretinu (na prekrasnom seoskom imanju „Unski biser“, smještenom uz samu rijeku Unu), odakle svi zajedno nastavljamo do Novog Grada. U Novom Gradu je cjelovečernji zabavni program i kamp za one koji nastavljaju drugi dan prema cilju u Hrvatskoj Kostajnici.
Na području Unsko-sanskog kantona organizira se još jedna regata. I jedna i druga regata su "prave" i cilj im je promocija ljepota rijeke Une. U gornjem dijelu svoga toka Una je brza i najlakše se prolazi rafting čamcima, a na tom dijelu regatu organizira BiH Nacionalni park Una.
- Kod nas je Una znatno mirnija, a najljepša vožnja je unskom lađom, pa mi zajedno s okolnim općinama s obje njene strane organiziramo mirniju regatu, gdje se vozimo lađama, kanuima, kajacima, a uz “ šlepanje” mogu proći i rafting čamci. Nije važno koja regata počinje prva, ima još stvari koje trebamo riješiti (primjerice kako pristajati na odmorištima s jedne i druge strane jer mi smo u EU, dok BiH nije, zatim pokušati "pokriti" cijelu Unu, sve do ušća u Savu...), zaključila je Lahovsky-Žličarić, naglasivši da je najvažnije da svi uživamo u našoj Uni, a ovim regatama da svim dobrim ljudima pošaljemo poruku o važnosti očuvanja njene ljepote.

Piše: S.Kadić

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved