Umag
ATP Umag
25.7.2015. 8:06:39h
Na turniru smo ove godine i prije finala ugostili sto tisuća posjetitelja
Brojke do sada pokazuju, da smo u srpnju u odnosu na prošlogodišnje statistike ostvarili gotovo 30% više noćenja u hotelima, 40% više u apartmanima i 10%više u kampovima. To je, uzmemo li u obzir da se kretanje brojki u turizmu mjere u raspnu do 5 posto i malo više od toga – sjajno, zadovoljan je Korotaj
Škola tennisa / flickr.com

26. Konzum Croatia Open, turnir najdugovječniji je hrvatski turnir koji opstaje, unatoč brojnim nedaćama već više od četvrt stoljeća. Partnerstvo s Umagom i Istraturistom održalo se svo vrijeme, a sam turnir dao je ključni doprinos međunarodnoj afirmaciji Umaga kao turističke destinacije. Ove godine turnir je, potvrdili su brojni redoviti sudionici i suradnici događanja vezanih za istarski ATP, doživiopreobrazbu. Osim opuštenije atmosfere, znatni više sadržaja, promocije brojnih hrvatskih brendova od Istre do Vukovara, od vodnjanskog pjenušca, gastronomske ponude do sjajnih dizajnerskih rješenja obuće tvornice Borovo, humanitarnih projekata pomoći djeci i mladima s Down sindromom, ono čime se organizatori mogu pohvaliti i što im mami osmjeh na lice jest – osjetno više posjetitelja.

I dok su prošle godine na terenima Stella Marisa i oko njih zabilježili 80-tak tisuća posjetitelja, ovogodišnje brojke i prije posljednja dva finalna dana dosežu 100 tisuća. Upravo tim povodom razmijenili smo dojmove s Ronaldom Korotajem, predsjednikom uprave Istraturista i sivom eminencijom turnira.

Predstavnik mlade menadžerske struje dolazi iz grada koji tradicionalno daje najbolje kadrove u turističkoj branši, i to ljude koji su turizam živjeli čitav život – Poreča. Karijeru je počeo u Plavoj Laguni, a mentori su mu bili doajeni turizma Đenio Radić i Neven Staver. Prošao je 'krojenje' u managera u Adrisu i već s 30 tak godina rješavao neke od najtežih kriznih situacija u korporaciji. Povratak u turizam, u Poreč i Plavu lagunu bio je korak ka preuzimanju Istraturista.

- Okrenuli smo priču u Umagu, u Istraturistu i na samom turniru te radimo na tome da dodatno internacionaliziramo atraktivnost za publiku i sponzore. Turnir, 26. Konzum Croatia Open je moćan alat za međunarodnu promociju turizma ali poluga za daljnji razvoj teniskog poslovanja u Umagu. Cilj nam je ne samo održati i u učvrstiti poziciju ATP turnira kao najznačajnijeg teniskog događaja u Istri i Hrvatskoj, ispričao je za Večernji list Ronald Korotaj.

Kaže kako je kao Poreča u Umagu napravio ono što mu je od prvog trenutka bio cilj – vratiti posao umažanaima u njihovom gradu te je sav management podigao za jednu stepenicu povjerivši im važne poslove u funkcioniranju velikog turističkog mehanizma kakav je Istraturist.

- Koliko god to veliki sustav bio, on je osjetljiv do posljednjeg kotačića, no pokazalo se da je upravo povratak domaćim kadrovima bio ključ uspjeha. Brojke do sada pokazuju, da smo u srpnju u odnosu na prošlogodišnje statistike ostvarili gotovo 30% više noćenja u hotelima, 40% više u apartmanima i 10%više u kampovima. To je, uzmemo li u obzir da se kretanje brojki u turizmu mjere u raspnu do 5 posto i malo više od toga – sjajno, zadovoljan je Korotaj.

- Ma koliko brojke bile dovoljne Korotaj ne namjerava stati na njima.

- Volim sjesti nedaleko ulaza i promatrati ljude koji dolaze na turnir. Vidim da su to ljudi koji nisu slučajno zalutaliovamo već da su ciljano došli kako bi kupili ulaznicu, gledali mečeve i zadovoljni atmosferom ostaju i nakon toga navečer u Stella Marisu. Upravo zato mi je drago da smo ubacili nove sadržaje u program, a odaziv je bio sjajan, i subote i srijede za koju smo predvidjeli egzibicije. To je tek početak novog koncepta o kojem ćemo promisliti nakon ovogodišnjeg iskustva i rujnu sjesti i složiti novu priču. Dakako razmišljamo i o proširenju koncepta i još mnogo toga – kaže Korortaj.

On i njegov tim odustali su od organizacije događaja koji oduzimaju energiju i vrijeme, a ne pridonose turniru. Kažu da 'već u backstageu režu suhe grane koje ih sputavaju'.  Osvrnuo se i na suradnju s novim vodstvom turnira i Lowrencom Frankopanom.

- Osim što je suradnja vrlo kvalitetna, zabavno je raditi s takvim profilom čovjeka. Iznimno poštujem taj zapadnjački pristup –čisti računi, duga ljubav. Nema žicanja, nema dodavanja, navlačenja ... Za sve postoje ugovori i njih se pridržavaju. Tako je npr. Direktor turnira dobio sobu čiji je standard definiran ugovorom. Htio je bolju i – sam ju je nadoplatio. Riječ je o čovjeku koji 365 dana živo tenis i čije pojavljivanje na npr Australia Openu znači puno i za Umag, a mi to ne plaćamo.

Promjena podloge jedna je od tema o kojoj se ove godine raspravlja na svakom kutu turnira.

- Beton je nešto o čemu se razmišlja. To je zahvat koji podrazumijeva puno toga, ne samo zatvaranje financijske konstrukcije već i brojne konzultacije i odluke koje se donose na razini ATP-a i definitivno nije samo odluka Umaga, kaže Korotaj.

Ovoga vikenda u Umag će se sliti hrvatska poslovna elita, ali i političari. No, gospodarskih skupova neće biti. Stiže i predsjednica koja je prihvatila tradicionalno.

Piše: Tanja Božić

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved