Split
ADRIATIC 2015.
27.8.2015. 9:56:23h
Gari Kasparov otvorio turnir nada u Splitu: Vratit ćemo šahu staru slavu
Mlade hrvatske šahovske snage nisu propustile priliku fotografirati se s legendarnim svjetskim prvakom
Tristan Martin / flickr.com

Skupila su se djeca, roditelja, zaljubljenici u šah, novinari, rektori i prorektori u vrućoj atmosferi jedne od dvorana u Sveučilišnoj knjižnici u ulici Ruđera Boškovića 31 u Splitu. I onda je stigao ‘najveći od najvećih’, Gari Kasparov.

Legendarni prvak svijeta pronašao je vremena za svakoga, od ljudi od mikrofona i kamera te pera, preko rektora Šimuna Anđelinovića i njegovih prorektora, predstavnika gradske vlasti HrvojaAkrapa, do najmlađih poklonika kraljevske igre. Vrlo brzo i dinamično prohujao je sat vremena, a onda je i počeo turnir šahovskih nada Adriatic 2015.

- To što sam ovdje znači koliko ozbiljno mislimo - kazao je između ostaloga Kasparov predstavljajući djelovanje svoje fondacije kojoj je glavni cilj promicanje šaha, ne kao igre profesionalnih gladijatora kao što je i on nekoć bio, već kao idealnoga edukativnoga programa.

Gari nije tajio, cilj je šahom ući u škole, obrazovanje i tu se vodi borba na više frontova. Jedan je vid te borbe i organizacija ovakvih turnira. Njegova fondacija djeluje širom svijeta, a sada ulazi u Hrvatsku sa ciljem da se stvori centar, ne samo za ‘Lijepu našu’, već i za cijelu regiju.

- Ima mnogo talenata, a često je problem što oni ne dobiju priliku, jedan od naših zadataka je da mladim ljudima damo šansu.

Gari je kazao kako je ovo tek početak, a jedan od ciljeva je vratiti šahu staru slavu. Također, zahvalio je Splitu na domaćinstvu te kazao kako se turistička promocija može voditi i preko lijepih uspomena koje će mladi ponijeti iz Splita.

Borba za šah trajat će i nakon što se ugase kamere, eto na margini ove lijepe priredbe doznali smo kako su dva splitska prvoligaša, Brda i Mornar (žene) u nezavidnoj situaciji, grad nema novca ni za ispuniti ono što im “pripada iz sportske zajednice” i blizu su odustajanja od natjecanja. Eto, dobru (Gari!) uvijek prati loša vijest.

Piše: DČ
Link na originalni članak

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved