Đakovo
Sramotni stav
12.8.2015. 10:25:26h
HTZ: ''Đakovački vezovi nisu u kategoriji hrvatskih TOP turističkih događaja''
Turističko vijeće Hrvatske turističke zajednice temeljem objavljenog Javnog poziva za kandidiranje događanja za dodjelu potpora iz programa "Potpore događanjima" za 2015. godinu donijelo je odluku koja je u Đakovštini izazvala burne reakcije.
/ sib.hr

Manifestacija "Đakovački vezovi" dobila je potporu od 50 tisuća kuna, čak četiri puta manje od Vinkovačkih jeseni. Više je dobio i osječki Pannonian Challenge (70.000 kuna) Gradonačelnik Đakova Zoran Vinković na sebi svojstven prokomentirao je odluku Turističkog vijeća.

- Đakovački vezovi dobili su izuzetno mala sredstva u odnosu na određena događanja diljem Hrvatske, a posebno u Istri koja je dobila gotovo 75 posto proračuna Hrvatske turističke zajednice, odnosno Ministarstva turizma. Podjela novca je išla bez kriterija i pozivam ministra Lorencina da objasni hrvatskoj javnosti koji su kriteriji dodjele tih sredstava i koji su kriteriji razvrstavanja tih manifestacija u razrede, kazao je đakovački gradonačelnik te nastavio.
- Slavonija i hrvatski kontinent ponovo je 13. prase, konstatirao je gradonačelnik Vinković istaknuvši da su većinu sredstava dobile istarske manifestacije od kojih za neke građani nisu ni čuli, a dobile su po 900.000 kuna.
Vinkovića je zanimalo također zašto su Vezovi dobili 50.000, kao i Sinjska alka, a Vinkovačke jeseni 200.000 kuna, kao i još neke druge manje poznate manifestacije, među kojima i privatne, a kojima je također pripalo više novca.
- Sa 900.000 kuna, koliko su dobila neka događanja i festivali koji nemaju veze ni s hrvatskom tradicijom, niti s turizmom, mogle bi se na višu razinu podići tri najznačajnije manifestacije; Vezovi, Alka i Vinkovačke jeseni, rezignirano zaključuje Vinković.

Radio Đakovo zatražio je odgovor od HTZ-a i dobio ga:
- Hrvatska turistička zajednica dodjeljuje potpore događanjima na teritoriju Republike Hrvatske od međunarodnog, nacionalnog ili regionalnog značaja kao glavnog motiva dolaska turista u destinaciju te koja, između ostalog, doprinose ciljevima  jačanju snage brenda i stvaranju prepoznatljivog imidža hrvatskog turizma. Svi kandidirani projekti ocjenjivani su temeljem kriterija objavljenih u Javnom pozivu – karakter, sadržaj i kvaliteta događanja, sudjelovanje javnog sektora u organizaciji i financiranju događanja, oglašavanje i medijska pokrivenost događanja – regionalna, nacionalna ili međunarodna te procjena ekvivalenta marketinške vrijednosti promotivnih aktivnosti, ekonomski učinci. Nastavno, projekti koji su ostvarili već broj bodova sukladno kriterijima, ostvarili su i veći iznos potpore.
Jedan od 3 programa u sklopu Javnog poziva na kandidiranje događanja za dodjelu potpore iz programa „Potpore događanjima“ u 2015. bio je program potpore događanjima na turistički nerazvijenim PPS područjima. U smislu ovog Javnog poziva, pod turistički nerazvijenim PPS područjem smatraju se područja svih kontinentalnih županija, osim područja Grada Zagreba i sva naselja s područja ostalih županija, koja na svojem području nemaju izlaz na more, a nose „PPS oznaku“.
Udio Istarske županije u potpori događanjima na nerazvijenim PPS područjima iznosi 17% stoga nije točan navod kako je 40 posto sredstava namijenjenih za turistički nerazvijena područja otišlo u Istru. Udio kontinentalnih županija u predmetnom programu iznosi 62%.
49. Đakovački vezovi su kandidirani kao TOP događanje, međutim po sadržaju te ostvarenom broju bodova sukladno kriterijima iz Javnog poziva ne ulaze u kategoriju TOP, već nacionalnih i regionalnih događanja, navodi se u odgovoru koji potpisuje Željka Lušičić, voditeljica Ureda direktora HTZ, uz konstataciju da je odluku o dodjeli potpora za događanja donijelo Turističko vijeće na svojoj 46. sjednici, a članovi Turističkog vijeća, uz ministra Lorencina, su i 12 predstavnika javnog i privatnog sektora.

Link na originalni članak

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved