Beli Manastir
Razgovor sa TZ Baranje
25.6.2015. 14:06:20h
TZ Baranja - Baranja zadovoljava potrebe turista
Baranja je poznata eno i gastro destinacija bogata prirodnim ljepotama što je jedan od glavnih motivatora za dolazak turista.
tomislav medak / flickr.com

Kako bi dodatno promovirali Hrvatski turizam u svim kutcima Lijepe naše proveli smo manju anketu među svim turističkim zajednicama u Hrvatskoj.

Zahvaljujemo na svim odgovorima koje smo do sada zaprimili.

TZ Baranja
1. Koje općine i naselja pokriva vaša turistička zajednica?
TZ Baranje obuhvaća općine Čeminac, Darda, Jagodnjak, Kneževi Vinogradi, Petlovac i Popovac te grad Beli Manastir.

2. S koliko registriranih kreveta u privatnom smještaju (apartmanima, sobama), hotelima i kampovima raspolaže turistička zajednica?
Područije turističke zajednice raspolaže sa 466 registrirana kreveta.

3. Nalazi li se na području vaše turističke zajednice hostel?
Ne, iako smatramo da postoji potreba.

4. Smatrate li da vaša turistička zajednica raspolaže s dovoljno turističkih kapaciteta i objekata zanimljivih turistima?
S obzirom na trenutnu potražnju, Baranja zadovoljava potrebe turista, ali u koliko se potražnja poveća dodatni sadržaji bili bi poželjni. Što se tiče zanimljivih objekata, trenutno smo u provedbi jednog EU projekta kojim ćemo dobiti etnološki centar sa stalnom postavkom, prostorima za povremene postavke te ljetnu pozornicu u dvorištu što će zasigurno doprinjeti obogaćivanju sadržaja.

5. Jeste li zadovoljni prošlogodišnjom turističkom sezonom i gdje vidite najveću mogućnost rasta u budućnosti?
Zadovoljni smo s brojem dolazaka i noćenja turista s obzirom da bilježimo kontinuirani porast istih posljednje 4 godine. Baranja je poznata eno i gastro destinacija bogata prirodnim ljepotama što je jedan od glavnih motivatora za dolazak turista. Posljednjih godina se razvija i avanturistčki vid turizma poput: off road vožnje, foto safarija, birdwatchinga, jahanja, vožnje kanuima, paintballa, biciklizma i sličnih aktivnosti u prirodi u kojima vidimo potencijal za privlačenje turista u budućnosti.

6. Otkuda dolazi većina turista koji posjećuju vašu turističku zajednicu i što ih po vašem mišljenju privlači?
SAD, Mađarska, Slovnija, Srbija, Njemačka, Austrija te naravno domaći turisti.
Netaknuta priroda, autohtonost cijele destinacije, od smještaja, gastro i eno ponude te gostoljubivost Baranjaca, koju uvijek posebno naglašavaju, što je i jedan od razloga njihovog ponovnog povratka.

7. Koje kapitalne turističke projekte očekujte ili planirate u narednom razdoblju?
Trenutno smo u provedbi projekta Etnološkog centra baranjske baštine koji sa 97% sufinancira Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU iz Strukturnih fondova i kohezijskog fonda EU u sklopu programa 2007.-2013., a koji traje do 31.07.2016. godine. Projektom se adaptira stari objekt u kojemu će se nalaziti stalna etno postavka, galerijski prostor za povremene postavke, prostor za etno kuhinju za spravljanje tradicinalnih jela, suvenirnica, novi ured TZ-a te paviljon s pozornicom sa cca 120 sjedećih mjesta u dvorištu centra.

8. Kako namjeravate produžiti sezonu ili smatrate da to nije moguće?
Uzimajući u obzir zemljopisni položaj Baranje sezonalnost turizma nije izražena, iako su pojedine vrste turizma ograničene različitim čimbenicima, na primjer lovostaj u vrijeme rike jelena, cikloturizam tijekom zimskih mjeseci itd…

9. Što su, po Vama, najjači turistički aduti vaše turističke zajednice?
Najjači aduti naše turističke zajednice su dobra prometna povezanost, povoljan zemljopisni položaj, netaknuta priroda, te raznolikost turističke ponude.

10. Što biste turistima koji prvi put stižu preporučili za pogledati, posjetiti ili zabaviti se te koje biste sportske sadržaje izdvojili?
Turistima koji prvi puta dolaze obično preporučujemo obilazak vinskih cesta i podruma, posjete seoskim gospodarstavima, kao i posjet spomeniku Batinskoj bitci. Od sportsko-zabavnih sadržaja izdvojili bi smo vožnju biciklima, off road, paintball, foto safari.

11. Da ste vi turist u na odmoru u vašoj turističkoj zajednici, a vani nekoliko dana pada kiša, što biste radili?
Kao i u većini turističkih destinacija kišni dani ograničavaju turističku ponudu. Međutim turistu bismo preporučili vožnje terenskim vozilima po šumskim putevima, a nakon toga obilaske vinskih podruma te Vinoteke Baranyai Julije ili večeru u nekom od naših autohtonih restorana u kojima se možeti uživati u zvukovima tamburica ili romske glazbe. A iduće godine ćemo u ponudi imati i obilazak Etnološkog centra baranjske baštine.

12. Hrvatski turizam prvenstveno je poznat po plažama i obali. Možete li izdvojiti svoju turističku zajednicu iz tog profila i po čemu?
Samim time što se nalazimo na kontinentu naša turistička zajednica izdvaja se iz navedenog profila, a bazirajući svoju ponudu na čistoj i netaknutoj ponudi i vrhunskoj hrani i vinu omogućujemo turistu mir,odmor i bijeg od svakodnevnice.

Željka Bagarić, mag.oec.
Turistička zajednica Baranje

Piše: Domagoj Skledar

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved