Baška Voda
Razgovor sa TZ Baška Voda
25.6.2015. 15:12:02h
TZ Baška Voda - Cilj podići kvalitetu hotelskog smještaja
Iako, na području općine Baška Voda ima 5 hotela sa 4 zvjezdice, samo jedan je značajnijega kapaciteta.
ahenobarbus / flickr.com

Kako bi dodatno promovirali Hrvatski turizam u svim kutcima Lijepe naše proveli smo manju anketu među svim turističkim zajednicama u Hrvatskoj.

Zahvaljujemo na svim odgovorima koje smo do sada zaprimili.

TZ Baška Voda
- Koje općine i naselja pokriva vaša turistička zajednica?
Pokriva mjesta: Baška Voda, Promajna, Bratuš, Krvavica, Bast i Topići

- S koliko registriranih kreveta u privatnom smještaju (apartmanima, sobama), hotelima i kampovima raspolaže turistička zajednica?
Na području TZO Baška Voda ima oko 12.500 postelja i mjesta u kampovima.

- Nalazi li se na području vaše turističke zajednice hostel?
Ne.

- Smatrate li da vaša turistička zajednica raspolaže s dovoljno turističkih kapaciteta i objekata zanimljivih turistima?
Ukupni broj postelja i mjesta u kampovima je zadovoljavajući, ali ne i njihova struktura. To se prvenstveno odnosi na hotelski smještaj. Iako, na području općine Baška Voda ima 5 hotela sa 4 zvjezdice, samo jedan je značajnijega kapaciteta. S druge strane, čak oko 2.000 od oko 3.000 hotelskih postelja nalazi se u objektima sa samo dvije zvjezdice. Osim podizanja kvalitete ovih objekata, neiskorišteni potencijal je hotel u Krvavici koji je u vlasništvu države i totalno zapušten i nekadašnje liječilište Dječje selo, u vlasništvu županije i također sasvim zapušteno. Uz ova dva objekta, hotel Alem, Hrvatska, HN Urania i hotel Slavije objekti su koje prve treba podignuti na odgovarajuću razinu kvalitete. Tek nakon toga moglo bi se razmisliti o eventualnim dodatnim visokokvalitetnim hotelskim kapacitetima, ali svakako u ograničenom obujmu.

- Jeste li zadovoljni prošlogodišnjom turističkom sezonom i gdje vidite najveću mogućnost rasta u budućnosti?
Relativno sam zadovoljan zabilježenim turističkim prometom mjerenim brojem noćenja. Rast turističkoga prometa moguće je u pred i posezoni, a s tim je usko povezano podizanje razine kvalitete hotelskoga smještaja i turističko funkcioniranje destinacije u cjelini.

- Otkuda dolazi većina turista koji posjećuju vašu turističku zajednicu i što ih po vašem mišljenju privlači?
Najveći broj turista koji dolaze na područje naše TZ podrijetlom je iz Češke 28%, Poljske 17%, Slovačke 14%, BiH 7%, Njemačke 7% itd. Glavni motiv dolaska su prirodne značajke podneblja; Sunce; more, klima, prirodne ljepote krajolika...., ali svakako i gostoljubivost domaćega stanovništva.

- U kojim specifičnim turističkim nišama, stranim ili domaćim tržištima prepoznajete najveći potencijal za budući rast? Koje konkretne korake provodite u tom smjeru?
 Uz odgovarajuća poboljšanja hotelskoga smještaja, komunalne infrastrukture, sortske i rekreativne sadržaje, a uz postojeće komparativne prednosti podneblja potencijal je u razvoju nautičkoga, sportskoga i zdravstvenoga turizma u pred i posezoni (pripreme sportaša, odmor turista tzv. treće dobi). Osnova za bilo kakve konkretne korake je prostorni plan općine i poduzetnička inicijativa u skladu s planom razvoja kojega, nažalost, još nemamo.

- Koje kapitalne turističke projekte očekujte ili planirate u narednom razdoblju?
TZ kao neprofitna organizacija nema kapitalne projekte, ali za razvoj turizma općine značajno bi bilo temeljito renoviranje TN Baško Polje, lječilišta Dječje selo i hotela Hrvatska i Slavija. Od primarnoga značaja za turistički razvoj mjesta Krvavica i Bratuš bit će najavljena izgradnja kanalizacijskoga sustava tih mjesta. Osim toga, tu je svakako i lučica u Promajni, kao i podizanje razine kvalitete lučica u Baškoj Vodi i Krvavici.

- Kako namjeravate produžiti sezonu ili smatrate da to nije moguće?
Produljenje sezone svakako je moguće u suradnji hotelske privrede, općine i TZ. Tu prvenstveno mislim na podizanje razine kvalitete hotelskoga smještaja i sadržaja koje hoteli nude, nuđenje sportskih i rekreativnih sadržaja, komunalne infrastrukture, organizacija odgovarajućih kvalitetnih kulturnih, sportskih i zabavnih događanja i izvan glavne sezone.

- Što su, po Vama, najjači turistički aduti vaše turističke zajednice?
Stručni i gostoljubivi turistički djelatnici i domaćini u cjelini, a naravno nezaobilazne su prirodne značajke destinacije, geografski položaj, dobra prometna povezanost.

- Što biste turistima koji prvi put stižu preporučili za pogledati, posjetiti ili zabaviti se te koje biste sportske sadržaje izdvojili?
Svakako treba posjetiti Park prirode Biokovo, baškovoški malakološki i arheološki muzej. Od sportsko-rekreatvnih sadržaja izdvojio bih pješalke staze, izlete na Biokovo isključivo iz stručno vođenje, ronjenje, slobodno penjanje na Smokvini pored Basta,...

- Da ste vi turist u na odmoru u vašoj turističkoj zajednici, a vani nekoliko dana pada kiša, što biste radili?
Posjetio muzeje, koristio ponudu wellnessa, posjetio mnoga izletišta od Slapova Krke, do Dubrovnika.

- Hrvatski turizam prvenstveno je poznat po plažama i obali. Možete li izdvojiti svoju turističku zajednicu iz tog profila i po čemu?
Svakako. Plaža Nikolina u Baškoj Vodi jedina je plaža s Plavom zastavom na Makarskoj rivijeri, a njome se kiti od 2006. godine. Ova plaža je 2008. godine dobila najznačajniju turističku nagradu u Hrvatskoj - Plavi cvijet, pogled na nju s web kamete u svibnju 2014. proglašen je trećim najljepšim pogledom s web kamere na Svijetu, a u 2015. godini britanski Daily Mail je plažu u Baškoj Vodi svrstao među deset najsljepših na Mediteranu.

Ante Jurišić, dipl. oec.
direktor

Piše: Domagoj Skledar

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved