Brinje
Lov i tranzit
30.6.2015. 18:39:26h
TZ Brinje - Lovni turizam i bogata kulturna baština su naši trenutni aduti
Bogata povijesna kulturna baština je razlog zbog kojeg turisti dolaze kod nas
TZ Brinje

Kako bi dodatno promovirali Hrvatski turizam u svim kutcima Lijepe naše proveli smo manju anketu među svim turističkim zajednicama u Hrvatskoj.

Zahvaljujemo na svim odgovorima koje smo do sada zaprimili.

TZ Brinje
- Koje općine i naselja pokriva vaša turistička zajednica?
TZO Brinje pokriva mjesto Brinje i 11 pripadajućih naselja: Glibodol. Jezerane, Križ Kamenica, Križpolje, Letinac, Lipice, Prokike, Rapain Klanac, Stajnica, Vodoteč i Žuta Lokva.

- S koliko registriranih kreveta u privatnom smještaju (apartmanima, sobama), hotelima i kampovima raspolaže turistička zajednica?
Nažalost imamo mali broj registriranih ležaja. Ukupno 54 ležaja, 10 u privatnom smještaju te 44 ležaja u hotelskom smještaju.

- Nalazi li se na području vaše turističke zajednice hostel?
Na području naše TZ ne postoji hostel.

Predivna priroda

- Smatrate li da vaša turistička zajednica raspolaže s dovoljno turističkih kapaciteta i objekata zanimljivih turistima?
Što se tiče smještajnih kapaciteta, izgleda da su zadovoljavajući jer, osim lovnog turizma, kod nas se uglavnom radi o tranzitnom turizmu pa nema povećanih potreba za smještajem. Na području naše TZ postoje brojni spomenici kulturne i prirodne baštine koje je potrebno bolje valorizirati i promovirati, ali za sada nedostaju sadržaji koji bi turiste zadržali na noćenju.

- Jeste li zadovoljni prošlogodišnjom turističkom sezonom i gdje vidite najveću mogućnost rasta u budućnosti?
Obzirom da je naša TZ započela s radom prije 5 mjeseci, ne postoje egzaktni podaci o noćenjima u protekloj sezoni. Tek od ove godine vode se statistički podaci o broju dolazaka i noćenja. Mogućnost rasta posjećenosti vidim u boljoj promociji destinacije i neophodnoj izgradnji turističke infrastrukture.

- Otkuda dolazi većina turista koji posjećuju vašu turističku zajednicu i što ih po vašem mišljenju privlači?
Većina turista je u tranzitu. To su uglavnom slučajni prolaznici i izletnici raznih dobnih i interesnih skupina: škole, umirovljenici, i drugi. Zanimljiva i bogata povijesna baština je ono zbog čega dolaze kod nas te lovni turizam.

Snjeg na Velebitu

- U kojim specifičnim turističkim nišama, stranim ili domaćim tržištima prepoznajete najveći potencijal za budući rast? Koje konkretne korake provodite u tom smjeru?
Za razvoj ovako male destinacije potrebno je mnogo vremena, rada, strpljenja i, naravno, financijskih sredstava.
Najveći potencijal vidim u razvoju rekreativnog turizma uz neophodnu izgradnju turističkih sadržaja. Obzirom na prirodne geomorfološke karakteristike podneblja ovo je područje zanimljivo za brdski biciklizam, planinarenje, penjanje na stijeni te za
specijalizirane istraživačko-rekreativne grupe npr. speleologe. Želja nam je razviti i neke druge oblike turizma kao što su foto safari, jahanje, vožnja quadom. Trenutno se radi  na valorizaciji spiljskih objekata, obilježavanju postojećih planinarskih staza i uređivanju drugih lokaliteta materijalne baštine. Naredni koraci ovisit će o financijskim mogućnostima.

Lički suveniri

- Koje kapitalne turističke projekte očekujte ili planirate u narednom razdoblju?
Mi smo mala TZ i nemamo sredstava za kapitalne turističke projekte no u suradnji s lokalnom samoupravom pokušat ćemo izraditi jedan veći projekt trasiranja i izgradnje brdsko-biciklističke staze s kojim ćemo ići na razne pozive i natječaje koji bi nam osigurali potrebna financijska sredstva.

- Kako namjeravate produžiti sezonu ili smatrate da to nije moguće?
Kako smo s radom počeli  početkom ove godine tzv. sezona nas je zatekla u promotivnim aktivnostima tipa izrade web stranice, obilježavanja i uređenja turističkih lokacija i drugim aktivnostima vezanim za poslovanje samog ureda. Za nas će biti veliki uspjeh ako za ovu sezonu uspijemo obilježiti i promovirati bar one atraktivnije lokacije. Produženje sezone je moguće uz organiziranje sadržaja koji bi privukao veći broj posjetitelja i uključivanje većeg broja pojedinaca i raznih udruga s područja općine. Obzirom na veliku količinu snježnih padalina planirane staze za brdski biciklizam bile bi idealne za razvoj cikloturizma tijekom zimskih mjeseci.

- Što su, po Vama, najjači turistički aduti vaše turističke zajednice?
Najjači aduti naše turističke ponude su zemljopisni položaj, dobra prometna povezanost i ugodna klima tijekom ljetnih mjeseci. Brinje se nalazi svega 30 km od Senja, na putu prema Plitvičkim jezerima i Sjevernom Velebitu, te na svega 100-tinjak kilometara od Zagreba, Rijeke i Zadra. Imamo stari frankopanski grad iz 15. stoljeća sa stalnim postavom izložbe Plemstvo u Hrvatskoj, i nekoliko vrijednih kapela iz 14. stoljeća, spomenika nulte kategorije, zaštićene spiljske objekte i Zbirku narodnog blaga.

Hotel restaurant Lika-sjever i Lika-jug

- Koliki je proračun turističke zajednice i na što se prvenstveno troši?
Proračunska su sredstva su za sada mala, ali proteklih se godina skupio respektabilan iznos koji će se narednih godina iskoristiti za valorizaciju postojeće turističke infrastrukture, promotivne svrhe i organiziranje manifestacija.

- Što biste turistima koji prvi put stižu preporučili za pogledati, posjetiti ili zabaviti se te koje biste sportske sadržaje izdvojili?
Turisti svakako trebaju posjetiti spomenike naše kulturne baštine i etno zbirku. Od sportskih aktivnosti mogu biciklirati okolicom i razgledati brojne izvore pitke vode, pješačiti planinarskim stazama, vježbati penjanje na stijeni, baviti se lovom i ribolovom.

- Da ste vi turist u na odmoru u vašoj turističkoj zajednici, a vani nekoliko dana pada kiša, što biste radili?
Kiša je uglavnom nepoželjan aspekt svake turističke ponude pa tako i naše male kontinentalne destinacije. Turistima bi preporučili obilazak muzeja i vrijednih spiljskih objekata u neposrednom okruženju.

- Hrvatski turizam prvenstveno je poznat po plažama i obali. Možete li izdvojiti svoju turističku zajednicu iz tog profila i po čemu?
Naša je obala zbilja jedinstvena i nema potrebe da joj se umanjuje i oduzima prvenstvo u turističkoj ponudi. Blizina obale je naša prednost i to trebamo iskoristiti za povećanje tranzitnog turizma, istovremeno radeći na sadržajima koji će biti zanimljivi i privlačni za dolazak i van sezone.

Mira Špehar
direktorica
TZ Brinje

Piše: Domagoj Skledar
 

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved