Bilje
Bogata gastronomska ponuda
2.7.2015. 3:38:12h
TZ Bilje - Mirna, sigurna i atraktivna destinacija ruralnog turizma
Bilježimo veliki porast gostiju iz Slovačke, Češke i Poljske ali i iz udaljenijih zemalja kao što su Nizozemska i Francuska.
TZ Bilje

Kako bi dodatno promovirali Hrvatski turizam u svim kutcima Lijepe naše proveli smo manju anketu među svim turističkim zajednicama u Hrvatskoj.

Zahvaljujemo na svim odgovorima koje smo do sada zaprimili.

TZ Bilje
- Koje općine i naselja pokriva vaša turistička zajednica?
Turistička zajednica općine Bilje pokriva naselja Bilje, Kopačevo, Vardarac, Lug, Tikveš i Podunavlje.

- S koliko registriranih kreveta u privatnom smještaju (apartmanima, sobama), hotelima i kampovima raspolaže turistička zajednica?
Na području općine Bilje nalazi se 34 registrirana privatna smještaja, od toga 33 privatna smještaja i 1 hotel sa 4 ****. Sveukupno to znači 98 soba i 11 apartmana, kapaciteta 250 glavnih i 16 pomoćnih ležaja. Osim toga, na području Općine, u Kopačevu,  nalazi se jedini kamp u istočnom dijelu Hrvatske, kapaciteta 19 smještajnih jedinica, odnosno 68 gostiju. Također, možemo se pohvaliti i sa 7 restorana, koji nude bogatu gastronomsku ponudu. 

- Smatrate li da vaša turistička zajednica raspolaže s dovoljno turističkih kapaciteta i objekata zanimljivih turistima?
Turističkih kapaciteta nikada nije dovoljno. Gosti koji nam se vraćaju traže uvijek nešto novo i zanimljivije, od onog što su doživjeli pri prethodnom posjetu. Postojeći kapaciteti šire svoju ponudu, sadržajniji su svakom novom sezonom, stoga smatramo da u kontinentalnom turizmu uvijek ima prostora za razvijanje proizvoda i proširenje ponude. 

Dvorac Bilje

- Otkuda dolazi većina turista koji posjećuju vašu turističku zajednicu i što ih po vašem mišljenju privlači?
Većina turista koji posjećuju našu destinaciju su domaći turisti, ali odmah iza njih su gosti iz zemalja u okruženju: Njemačka, Austrija, Mađarska, Slovenija, Srbija i BiH. Bilježimo veliki porast gostiju iz Slovačke, Češke i Poljske ali i iz udaljenijih zemalja kao što su Nizozemska i Francuska. Sigurni smo da goste privlače prirodne ljepote parka prirode Kopački rit, povijesna baština poput lovačkog dvorca Eugena Savojskog ali i odmor u miru i okruženju seoskih dvorišta, uz bogatstvo domaćih gastro specijaliteta hrane i pića. Ne smijemo izostaviti niti avanturističke doživljaje, vožnju kajakom i biciklizam, lov i ribolov.

- Koje kapitalne turističke projekte očekujte ili planirate u narednom razdoblju?ž
Vrlo je nerealno očekivati kapitalne turističke projekte u realizaciji turističke zajednica sa ovako malim proračunom.  Ali u suradnji sa Općinom, svakodnevno radimo na planiranju poboljšanja komunalne infrastrukture i općih uvjeta boravka turista: uređenju javnih površina, šetnica, biciklističkih staza te organiziranju brojnih turističkih manifestacija. Jedan od najvećih kapitalnih projekata Općine svakako će biti otkup dvorca Eugena Savojskog od Hrvatskih šuma, za koji se planira da, sa svojom kulturnom i turističkom ponudom,  postane ishodišna točka posjeta svakog domaćeg i stranog gosta općini Bilje.

Etno susreti

- Kako namjeravate produžiti sezonu ili smatrate da to nije moguće?
S obzirom na geografski položaj naše destinacije, i činjenicu da ne ovisimo o suncu i moru, glavna sezona traje kroz cijelu godinu. Također, koncept PPS destinacije „Wine tour Slavonije i Baranje“, u kojoj se nalazimo, jamči nam da se na destinaciji nalaze sadržaji koje je moguće konzumirati i u proljeće i u jesen. Čak i zimi realiziramo brojne manifestacije, koje privlače posjetitelje, te zimski raspust s djecom provode kod nas.

- Što su, po Vama, najjači turistički aduti vaše turističke zajednice?
Svakako, najveći adut i osnovni motiv dolazaka brojnih turista je posjet parku prirode Kopački rit i aktivnosti koje se tamo nude: vožnja brodom, vožnja vlakićem, šetnja novom šetnicom (replikom turskog mosta), vožnja čamcima, biciklizam, birdwatching. Uz sve ovo nabrojano, bogatstvo domaće gastro ponude i autohtonih jela u restoranima koji odišu ruralnim ambijentom, jedan je od velikih aduta. Mirisi i okusi naših baka, kojima Vas privlači svako seosko domaćinstvo, aduti su kojima je teško odoljeti.

opis slike
- Što biste turistima koji prvi put stižu preporučili za pogledati, posjetiti ili zabaviti se te koje biste sportske sadržaje izdvojili?
Turistima koji prvi put stižu na našu destinaciju, preporučili bismo da dođu za vrijeme trajanja neke od naših turističko kulturnih i gospodarstvenih manifestacija:Dan dvorca Eugena Savojskog, Smotra folklora u Vardarcu, Etno susreti u Bilju, Ribarski dani u Kopačevu ili Festival paprike u Lugu. Dakle, tada se svaki posjetitelj može uvjeriti u to koliko smo posebni, što se tiče ponude autohtonih proizvoda, bogatstva  kulturne baštine manjina koje kod nas žive, bogatstva njegovanja narodnih običaja, oživljavanja prošlosti u dvorcu Eugena Savojskog i koliko je raznolikosti na području naše male općine. Neizostavna je  ponuda vožnje biciklima po Dunavskoj ruti ili Panonskom putu mira, a ostalima bismo ponudili brojna mjesta na kojima mogu pecati. Odvažnijim turistima promoviramo ponudu lovišta, kojima smo okruženi, posebice lovištem Tikveš koje se nalazi u sklopu parka prirode Kopački rit, uz koje se vežu legendarne priče iz bogate povijesti i slavnim lovcima koji su tamo lovili (habsburgovci, Tito i dr.)
  
- Hrvatski turizam prvenstveno je poznat po plažama i obali. Možete li izdvojiti svoju turističku zajednicu iz tog profila i po čemu?
Kontinentalni turizam posljednjih godina dobija sve veći značaj. Osječko-baranjska županija je po povećanju broja dolazaka i noćenja, u protekle 4 godine, vodeća županija koje čine klaster Slavonija i po ponudi i sadržaju ruralnog turizma, te razvoju eno i gastro ponude, destinacija smo koja turističke sadržaje nudi 365 dana u godini.
Općina Bilje predstavlja ulaz u Baranju i park prirode Kopački rit, koji se cijelom svojom površinom nalazi upravo unutar njezinih granica. Kao jedna od vodećih destinacija ruralnog turizma u Županiji, sigurni smo da je spoj gastronomskih užitaka, popraćen ponudom kulturne baštine i prirodnih ljepota, te mnoštvom sadržaja aktivnog turizma, aranžman onoga što će gosta uvijek podsjetiti zašto je dobro vratiti se u našu destinaciju.

DIREKTORICA TU TZO BILJE
Daniela Mihaljević

Piše: Domagoj Skledar

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved